top of page

Copiii și adolescenți sunt printre cele mai multe victime ale variantei Delta



În plin sezon estival, mai multe țări europene avertizează cu privire la amenințarea celui de-al patrulea val de epidemie de Covid-19, dând astfel semnale că lupta împotriva acestui inamic invizibil nu este la final și o relaxare a restricțiilor îi poate costa o explozie a numărului de contaminări. De altă parte, atât oamenii obișnuiți cât și afaceriștii pun presiune pe autorități pentru înlăturarea restricțiilor și revenirea la normalitate. Din păcate răspândirea variantei Delta (cunoscută și ca mutația indiană) s-a răspândit extrem de mult cauzând o creștere accelerată a numărului de infectări.

După Marea Britanie, Rusia este cea care se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de contaminare cauzate de această mutație. Mai mult, numărul deceselor de aici, a atins recorduri nemaiînregistrate din ianuarie. În restul Europei, multe alte țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de contagiere a variantei Delta, atrăgând atenția asupra riscului de a ajunge în situația impunerii unor noi runde de carantină.

În Germania spre exemplu, Societatea pentru Imunologie (DGfi) a precizat recent că, imunitatea colectivă va fi probabil imposibil de realizat fără vaccinarea copiilor și adolescenților. „De obicei, se presupune că va exista o imunitate colectivă atunci când între 60% şi 70% din populaţie este protejată împotriva agentului patogen. Dar aceasta presupune că agentul patogen nu se poate înmulţi la acele persoane fizice. Este o problemă diferită cu Sars-Cov-2: oamenii pot transmite virusul, chiar dacă ei înşişi nu sunt bolnavi, chiar dacă sunt vaccinaţi şi nu prezintă simptome. Varianta Delta a intensificat situaţia. Este mult mai contagioasă. Îi afectează foarte mult pe adolescenţi şi copii. Atât timp cât această categorie de vârstă nu este vaccinată deloc sau vaccinată doar puţin, nu vom ajunge la o imunitate colectivă”, a declarat vicepreşedintele DGfi, Reinhold Foerster citat de Funke Media Group.

În conformitate cu declarațiile lui Forester, Institutul german Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, cel puțin 85% din populația cu vârsta între 12 și 59 de ani și 90% dintre cei cu vârsta de 60 de ani și peste, ar trebui să fie vaccinați în totalitate împotriva variantei Delta. „Dacă această rată de vaccinare este atinsă la timp, un al patrulea val anunţat în toamna sau iarna viitoare pare puţin probabil”, potrivit unui document RKI difuzat la începutul acestei săptămâni.

De altă parte, Comisia permanentă pentru vaccinare (Stiko) nu a emis o recomandare generală de vaccinare pentru copiii cu vârsta de 12 ani și nu există un vaccin aprobat pentru copiii cu vârsta sub 12 ani.

La polul opus, autoritățile din Marea Britanie se încumetă să relaxeze restricțiile impuse din cauza pandemiei, satisfăcând astfel cererea oamenilor care s-au săturat de cele 15 luni de izolare și „anormalitate”. Dacă inițial, această relaxare fusese prevăzută pentru data de 21 iunie, creșterea numărului de contaminări cu varianta Delta i-a determinat pe oficiali să amâne această decizie. Ieri însă, premierul britanic, Boris Johnson a transmis public faptul că Anglia se pregătește cu precauție să elimine multe dintre restricțiile rămase în vigoare în contextul pandemiei.

„Vom elimina regula cu distanțarea fizică la un metru și jumătate și obligația legală de a purta o mască, deși recomandarea noastră e să o purtați dacă doriți, mai ales atunci când numărul de cazuri este în creștere. Toate localurile pot primi din nou clienți, numărul participanților la o adunare nu va mai fi limitat, iar cei care ajung în Regatul Unit nu mai trebuie să se izoleze. Totuși, admitem că pandemia nu a trecut, ci dimpotrivă, dă semne că prinde putere. Numărul de cazuri este în creștere. Am putea avea 50.000 de cazuri depistate zilnic, până pe 19 iulie. Și, așa cum am anticipat, crește numărul de spitalizări”, a punctat șeful de la Londra.

În Spania însă, situația s-a înrăutățit în ultimele zile din cauza creșterii numărului colosal de infectări în rândul tinerilor. Din acest motiv, mai multe regiuni, printre care Andaluzia și Catolonia iau în considerare reintroducerea unor restricții în această săptămână. „Este vară acum, iar oamenii ies mai des. Iar adevărul este că nu ne-am vaccinat încă. Oamenii nu mai poartă măști pe afară. S-au redeschis cluburile de noapte. Și totuși nu ne-am vaccinat până acum. Numărul de noi infectări crește iar situația lunilor trecute pare că se repetă”, a mărturisit Andrea Garcia, un student din Spania.

Cu toate că oficial, peste 40% din populația țării este vaccinată complet împotriva coronavirusului, datele arată că în ultimele două zile, țara a înregistrat peste 32.000 de infectări. Potrivit specialiștilor, aceste creșteri sunt cauzate de varianta Delta care, îi afectează foarte mult pe adolescenți și copii.

Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page