top of page

Contaminările cu Covid-19 au crescut la nivel global pentru a noua săptămână consecutiv



În timp ce mai multe țări au relaxat deja măsurile de restricție impuse pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus, susținută în prezent de tulpinile depistate în mai multe colțuri ale lumii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat faptul că la nivel mondial, numărul de infectări cu coronavirus a crescut pentru a noua săptămână la rând.

Și totuși, în Europa, mai multe guverne au decis să ofere libertate cetățenilor săi, redeschizând din magazinele neesențiale, barurile, terasele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare sau chiar permiterea desfășurării și participării la evenimente publice cu public larg. În acest sens, italienii pot mânca din nou la restairamt, în timp ce în Milano, Veneția sau la Roma, terasele sunt iarăși animate. „Dacă veneam la Roma și nu puteam să stau și să mănânc într-un restaurant ar fi fost o tristețe infinită. Slavă Domnului, acum putem reveni la viața normală și suntem cu toții fericiți”, a mărturisit un italian.

Dacă în prezent, în Italia sunt deschise doar terasele, începând cu data de 1 iunie, oamenii vor putea fi primiți și în interior. Totuși, conform autorităților italiene, carantina de noapte rămâne în vigoare între 10 seara și 5 dimineața. De ieri, și elevii s-au reîntors în bănci. „Redeschiderea aproape sută la sură a școlilor ne ajută. Să sperăm că putem continua astfel în următoarele luni, în special pentru că suntem în an terminal”, a precizat o femeie. În Peninsulă, s-au redeschis acum și teatrele, sălile de concerte, cinematografele și muzeele.

Și în Franța, elevii din clasele primare și copiii de grădiniță s-au întors la școală. Condiția prezenței acestora constă în purtarea măștii de protecție și testele Covid. „Trebuie să ne punem saliva într-un tub și vom putea afla dacă avem sau nu Covid”, explică un elev. În ceea ce îi privește pe elevii de la gimnaziu şi de liceu, aceștia urmează să revină în clase la începutul săptămânii viitoare, atunci când, autoritățile vor ridica restricţiile de călătorie impuse de la începutul lui aprilie în Hexagon.

Conform guvernului de la Paris, „terasele în aer liber şi unele spaţii destinate evenimentelor culturale ar putea primi undă verde de la mijlocul lunii mai dacă numărul infectărilor scade suficient”. De altă parte, unii medici şi experţi în sănătate avertizează că ar putea fi prea devreme pentru relaxarea restricţiilor în Franța.

În Belgia, oamenii au voie acum să se întâlnească în grupuri de zece persoane, oar pentru o vizilă la magazinele neesențiale nu mai este necesară o programare, cum era înainte.

În Spania, un eveniment care a adunat 5.000 de spectatori s-a încheiat fără nicio persoană infectată cu coronavirus. Potrivit organizatorilor unui concert test, desfășurat pe data de 27 martie, în Barcelona, la care au participat 5.000 de spectatori purtând măști, însă fără să păstreze distanța, nu a existat niciun semn de contagiere.

„La două săptămâni după un concert susţinut de trupa Love of Lesbian, toţi participanţii au realizat teste PCR şi nu există niciun semn care să sugereze că vreo contagiere a avut loc în timpul evenimentului, ceea ce era obiectul acestui studiu. Spectatorii, care au realizat teste antigen înainte de concert, au purtat măşti de tipul FFP2. Doar şase cazuri pozitive din cei 5.000 de spectatori au fost depistate la 15 zile după concert, insa organizatorii sunt siguri că în cazul a patru dintre aceste şase cazuri, transmiterea nu a avut loc în timpul concertului. Cu o ventilaţie optimizată, teste antigen şi purtarea măştii, putem garanta un spaţiu sigur. În afara testelor şi a măştilor FFP2, ventilaţia precum şi capacităţile de primire în spaţii critice precum toaletele au fost strict controlate″, a declarat Josep Maria Llibre, medic în cadrul spitalului Germans Trias i Pujol din localitatea Badalona, cu prilejul unei conferinţe de presă.

„O dată în plus, Barcelona şi cultura acestui oraş sunt pionieri ai unei situaţii inedite, când trebuie păstrată activitatea culturală cu toate garanţiile sanitare. Este posibil să relaxăm restricţiile şi să combinăm acest fapt cu activităţile culturale care trebuie reluate”, a spus bucuros Jaume Collboni, adjunctul primarului din Barcelona în timpul conferinţei de presă. „Lumea are ochii aţintiţi asupra noastră, mulţi oameni ne întreabă cum am reuşit″, adaugă, la rândul său, Angels Ponsa, responsabil cultural în sânul guvernului regional catalan.

Organizat de un grup de festivaluri, mai mulţi promotori muzicali şi spitalul Germans Trias i Pujol, care au dorit să demonstreze că sunt posibile şi concerte în ciuda pandemiei, experimentul este unul dintre puţinele desfăşurate în Europa pe scena muzicală actuală.

Tot un concert test de acest gen a avut loc la începutul lunii martie și în Țările de Jos. Aici, evenimentul a adunat 1.300 de persoane participante.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page