top of page

Concluzia anchetei OMS în China arată că nu există dovezi că pandemia a început în Wuhan



După mai bine de un an și trei luni de când primul caz de coronavirus a fost făcut public în lume, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au încheiat investigația pe care au demarat-o acum câteva 28 de zile în orașul chinezesc, Wuhan. Potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a OMS (compusă din 17 oameni de știință), orașul Wuhan și mai concret, piața Huanan nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de Covid-19. În opinia experților, nici varianta conform căreia virusul ar fi scăpatt dintr-un laborator nu este una veridică deoarece nu există registre ca vreun laborator să fi lucrat înainte de decembrie 2019 cu un virus similar cu SARS-CoV-2 sau să fi studiat genoame care, combinate, să fi dus la originea sa.

Mai mult, în decembrie 2019 există o transmitere considerabilă a virusului în comunitate care, de asemenea, nu poate fi asociată cu acest loc. În prezent, locul din care s-a răspândit noulc oronavirus continuă să rămână un mister. “În acest moment, nu se pot trage concluzii ferme privind rolul pieţei Huanan ca origine a focarului sau despre cum infecţia a ajuns în piaţă. Studiile realizate în diferite ţări arată că SARS-CoV-2 ar fi putut să circule cu multe săptămâni înainte ca primul caz să fie detectat la Wuhan. Acest lucru ar putea sugera posibilitatea unei circulaţii în alte ţări, ignorată”, se arată într-unul din pasajele raportului prezentat la Geneva. În apărarea sa, autoritățile chineze spun că virusul nu s-a răspândit de la Wuhan, ci a ajuns aici din alt loc.

De altă parte, raportul OMS privilegiază ipoteza orginii animale a Covid-19, dar încă nu s-a stabilit cum a trecut virusul din regnul animal la oameni. Nu există piste suficient de puternice care să indice o specie în mod particular, însă liliecii și pangolinii au fost până acum cei mai suspectaţi. “Totuşi, lucrurile nu sunt deloc clare, deoarece niciunul dintre virusurile identificate la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu SARS-CoV-2 pentru a putea fi considerate progenituri directe. Faptul că în perioada de pandemie şi alte diferite mamifere - precum pisici sau nutrii - au fost mai predispuse la contagiere arată că nu poate fi exclus ca un alt animal să fi servit drept intermediar. Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus. Investigaţia a lărgit cercul animalelor care ar fi putut eventual să fi servit că intermediare virusului sau că transmiţătoare la oameni prin contact apropiat, şi care acum include iepurii, câinii, ratonii şi pisicile”, se explică în raport.

Veștile pe care acest raport le aduce omenirii, nu sunt chiar pe placul tuturor. În opinia fostului secretar de stat american, Mike Pompeo, raportul experților asupra originii Covid-19 reprezintă o mascaradă de-a dreptul și o campanie de dezinformare, condusă de OMS și de Partidul Comunist chinez. “Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a colaborat cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL. SUA dispun de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de coronavirus la sfârşitul lunii decembrie 2019. Institutul de virusologie din Wuhan rămâne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice”, a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub preşedinţia lui Donald Trump.

Din păcate, nu doar Statele Unite ale Americii contestă veridicitatea concluziei la care a ajuns OMS. Împreună cu SUA alte 13 țări aliate și-au exprimat ieri, preocupările comune cu privire la acest raport. „Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, a indicat guvernul american împreună cu celelalte ţări, între care Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca şi Norvegia.

Între timp, lupta împotriva noului coronavirus este susținută intens atât de restricțiile impuse de majoritatea guvernelor cât și de campaniile de vaccinare desfășurate la foc continuu. În urma numeroaselor controverse legate de efectele sale secundare, compania AstraZeneca a schimbat numele serului său în ”Vaxzevria”. La solicitarea laboratorului farmaceutic suedezo-britanic, Agenţia Euroepană a Medicamentului (EMA) a aprobat cererea. Mai multe ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca, din cauza unor incertitudini cu privire la efectele secundare ale acestuia asupra persoanelor vaccinate. Personalul medical este necesar însă să fie ”conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page