Comunitățile indigene din Mexic refuză vaccinarea împotriva noului coronavirusDacă în multe țări, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus este lăudată atât pentru viteza de desfășurare cât și pentru efectele pe care le înregistrează asupra populației imunizate, există alte state unde serurile dezvoltate de marile companii farmaceutice nu sunt privite cu multă încredere. În Mexic, spre exemplu, unele orașe au anunțat autoritățile federale că refuză imunizarea. În Aldama, un oraș de aproximativ 7.000 de persoane, situat în zonele muntoase centrale din sudul statului mexican Chiapas, mulți oamnei spun că nu vor să se vaccineze. „De ce m-aș vaccina? Nu sunt bolnavă. Nu ar fi bine dacă ar încerca să ne forțeze să ne vaccinăm. Nu știu”, a declarat María Magdalena López Santís, o localnică din Aldama.

Multe comunități indigene precum Aldama sunt umbrite de neîncrederea istorică față de guvernul federal. Potrivit liderilor comunității, oamenii au fost de multe ori ignorați, iar în cele mai nefericite situații, au fost supuși atacurilor, discriminărilor și abuzului. Potrivit lui Tomás López Pérez, secretarul orașului Aldama, oamenii de acolo, inclusiv el însuși, cred cu tărie că vaccinurile pot face mai mult rău decât bine. „Oamenii nu sunt bine informați cu privire la acest lucru. Deoarece nu știm cu adevărat din ce sunt făcute vaccinurile, credem că acestea conțin virusul (Covid-19) și acesta este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze”, a spus López.

Până în prezent, oficialii locali nu au înregistrat niciun caz de infectare cu coronavirus. Cu toate acestea, orașul s-a închis timp de câteva luni, atunci când guvernul federal a impus restricții în toată țara. Conform Primarului din Aldama, Adolfo Victorio López Gómez, medicina tradițională a avut în rol important în ceea ce privește impactul redus al coronavirusului asupra orașului. „Din fericire, avem modul nostru de în ceea ce privește medicina tradițională și am cerut îndrumarea bunicilor și a străbunicilor noștri, iar asta ne-a ajutat foarte mult”, a mărturisit oficialul.

San Juan Cancuc, un alt oraș indigen situat în zona centrală a Chiapas, se confruntă cu exact aceiași situație. Recent, primarul José López López a trimis o scrisoare autorităților de Sănătate de stat, informându-le despre decizia municipalității sale de a refuza orice vaccin. În scrisoarea respectivă, López a spus că municipalitatea de 24.000 de oameni, compusă din 45 de comunități, a ținut o întâlnire la sfârșitul lunii ianuarie în care bătrânii din oraș au decis să nu permită campania de vaccinare.

Întrebat cu privire la refuzul comunităților indigene de a se vaccina, președintele Mexicului, López Obrador a clarificat: „totul este voluntar. Repet: nimic nu este forțat, ci totul se face prin rațiune și drepturi”, a clarificat președintele Mexicului, López Obrador.

La polul opus, Republica Moldova a demarat astăzi campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, arătându-se plină de speranță cu privire la viitor. Potrivit Radio Chișinău, „primele doze au ajuns de dimineaţă la Spitalul Clinic Republican, iar prima persoana vaccinată din Republica Moldova a fost şeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă II, Alexandru Botezatu”. „Ţin acest certificat de vaccinare cu aceleaşi emoţii cu care am primit diploma de absolvire, cu gânduri bune că în sfârşit există o speranţă. (...) Vaccinul este colacul de salvare. Injectarea nu a fost dureroasă și îndemn populația să se vaccineze”, a declarat medicul Alexandru Botezatu.

Conform conducerii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova (MSMPS), primii vor fi vaccinaţi medicii de la terapie intensivă şi cei din secţiile cu profil Covid-19. Ulterior, de vaccin vor beneficia toţi angajaţii din sistemul medical. Weekendul trecut, în Republica Moldova au ajuns primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca donate de România. Dintre acestea, 10.800 de doze vor ajunge în următoarele zile în spitalele din republică, iar 1.800 de doze vor fi trimis