top of page

Comisia Europeană a decis oficial să lase țările membre să cumpere și singure vaccinuri anti-CovidDupă ce mai multe țări europene au acuzat Comisia Europeană că întârzie aprobarea vaccinurilor produse de giganții farmaceutici împotriva noului coronavirus, oficialii acestot state au decis să se ocupe singure de autorizarea și aprovizionarea cu cele mai accesibile seruri pentru a putea demara campaniile de vaccinare și a-și salva populațiadin calea acestui virus extrem de periculos.

Pentru că numărul acestor țări a început să crească de la o săptămână la alta, Bruxellesul a decis în cursul zilei de ieri să dea undă verde țărilor membre ale Uniunii Europene să poată cumpăra vaccin anti-Covid-19 de unde vor, mai puțin de la companiile care au deja contract încheiat cu Comisia Europeană. Decizia Bruxelles-ului vine după ce Slovacia, Cehia și Ungaria au anunțat că vor lua singure măsuri pentru a se aproviziona cu seruri care le va ajuta în lupta împotriva noului coronavirus. Potrivit autorităților slovace s-au achiziționat deja doze din vaccinul rusesc Sputnik. Dacă Cehia este pregătită să ia o măsură identică, Ungaria face inoculări atât cu vaccinul rusesc cât și cu cel chinezesc, Sinopharm.

Între timp, planeta continuă să fie sub un val de efoturi depuse în comun în lupta împotriva Covid-19. În Statele Unite, președintele american, Joe Biden și-a îndemnat compatrioții să rămână vigilenți, mai ales în contextul în care mutațiile noului coronavirus s-au răspândit deja cu o viteză mare. „Această țară va avea suficiente doze de vaccin, o spun din nou, pentru fiecare adult din America, până la sfârșitul lui mai”, a asigurat liderul de la Casa Albă. Din păcate, avertismentele lui Biden nu au fost luate în seamă de celelalte state. Texas, Michigan, Louisiana și Mississippi au decis să ridice restricțiile, renunțând chiar și la purtarea măștii de protecție.

În Ucraina, acolo unde populația este sceptică cu privire la vaccinul împotriva noului coronavirus, președintele Volodimir Zelenski, a decis să se imunizeze în direct. În vizită la militarii care luptă împotriva separatiștilor pro-ruși, Zelenski a primit vaccinul produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, îndemnându-i și pe ceilalți cetățeni să îi urmeze exemplul. „Este imposibil să învingem pandemia de Covid doar purtând mască și folosind dezinfectanți. Trebuie să ne vaccinăm toți și aceia dintre noi care am trecut prin boală”, a transmis președintele Ucrainei. Din cauza conflictului dintre țara sa și Rusia, Zelenski a refuzat din start ideea unei imunizări cu serul rusesc Sputnik, cerând în schimb țărilor din Uniunea Europeană să trimită vaccinuri și în Ucraina, în semn de solidaritate.

În China și Africa de Sud, de altă parte, polițiștii au confiscat mii de doze de vaccinuri anti-coronavirus contrafăcute. Potrivit ofițerilor de poliție din Africa de Sud, într-un depozit de lângă Johannesburg, s-au descoperit 400 de flacoane – echivalentul a aproximativ 2.400 de doze – care conțin vaccinuri false împotriva Covid-19 și mii de măști neconforme. În urma descinderii, au fost arestați patru presupuși vinovați, trei chinezi și un zambian. O situație similară a fost găsită și în China unde, polițiștii au identificat cu succes o rețea de vânzare a vaccinurilor Covid-19 contrafăcute, într-o anchetă susținută de Interpol. „Au fost făcute raiduri în incintele de producție a vaccinurilor false, fapt ce a dus la arestarea a aproximativ 80 de suspecți și confiscarea a peste 3.000 de doze de vaccin de la fața locului”, informează Protv.

Nevoia urgentă de vaccinuri a devenit o adevărată vulnerabilitate în lume. La începutul acestui an, Interpol a avertizat autoritățile din întreaga lume că trebuie să se pregătească pentru acțiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului. Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, Interpol, care are sediul în Lyon, Franța, avertiza atunci asupra unei potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva Covid-19 şi a gripei. Conform secretarului general al Interpol, Juergen Stock, „orice vaccin care este promovat pe site-uri web sau pe dark web nu este legitim, nu este testat și poate fi periculos”.

Din păcate, lupta împotriva noului coronavirus a dat naștere și la competiții între statele dezvoltate ale lumii. Pentru a contracara influența Chinei, Statele Unite ale Americii s-a decis să colaboreze cu Japonia, India și Australia la un plan de distribuire a vaccinurilor în Asia. Persoane la curent cu dialogul dintre Washington şi aliaţi afirmă că în ultimele săptămâni Casa Albă a discutat cu membrii Quad, un cadru cvadripartit neoficial pentru colaborarea diplomatică şi de securitate între americani, japonezi, indieni şi australieni. Kurt Campbell, coordonatorul politicii preşedinţiei SUA în zona Indo-Pacifică, este cel care conduce efortul anti-chinez; el s-a întâlnit de multe ori cu ambasadori din cadrul grupului”, informează Protv.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page