top of page

Comisia Europeană a dat în judecată compania farmaceutică AstraZeneca


Pe deasupra faptului că AstraZeneca se confruntă cu o lipsa uriașă de credibilitate a vaccinului său, după ce mai multe țări au acuzat formarea unor cheaguri de sânge la câțiva pacienți imunizați cu acest ser, Comisia Europeană mai aduce o veste proastă pentru compania suedeză. Din cauza încălcării contractului privind furnizarea vaccinului anti-coronavirus și pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor, Comisia Eurooeana a declanșat acțiuni legale împotriva companiei, fiind susținută de toate statele membre al UE. ‘‘Comisia a iniţiat vineri acţiuni legale împotriva AstraZeneca. toate cele 27 de state membre sprijină demersul’’, a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, la 30 de milioane faţă de cele 120 de milioane de doze promise prin contract, invocând probleme de randament a producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă toate eforturile rezonabile pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi, insă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Anterior, Comisia Europeană ceruse companiei AstraZeneca să redirecționeze către statele membre ale Blocului comunitar, doze de vaccin produse în cele două fabrici ale sale din Marea Britanie însă compania farmaceutică a răspuns că producția acestora este alocată britanicilor, motovand faptul că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra, semnat cu trei luni înaintea celui cu Comisia Europeană.

Drept reacție la auzul veștii că a fost dată în judecată, AstraZeneca a emis un comunicat în care susține că această acțiune se consideră a fi fără fundament și a promis că se va apăra cu fermitate în fața instanței.

Noi am respectat deplin ⁣ contractul încheiat cu Bruxellesul şi până la sfârşitul lunii aprilie vom livra blocului comunitar 50 de milioane de doze de vaccin. Sperăm totodată că această acţiune judiciară va oferi ocazia de a soluţiona acest diferend cât mai curând posibil. Vaccinurile sunt dificil de fabricat, după cum au arătat-o problemele întâmpinate de mai multe grupuri în Europa şi în lume. Facem progrese în depăşirea dificultăţilor tehnice şi producţia noastră se ameliorează’’, argumentează laboratorul britanico-suedez, adăugând însă că este nevoie de timp pentru a putea creşte numărul dozelor fabricate.

Tot în cursul zilei de astăzi, premierul britanic Boris Johnson a reiterat sprijinul său pentru compania AstraZeneca, aceasta fiind ‘‘un partener solid al Regatului Unit şi al lumii întregi’’, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street, care a subliniat că vaccinul acesteia are un rol crucial în programul britanic de imunizare.

Peste Ocean însă, companiile americane de taxi și închirieri de limuzine trec printr-o perioada de boom mulțumită canadienilor care vor să intre în țara lor pe care rutiere, evitând astfel restricțiile care se aplică celor care călătoresc cu avionul.

Conform Protv, “chiar dacă toţi canadienii, indiferent dacă călătoresc cu avionul sau cu automobilul, sunt obligaţi să facă un test antigen cu trei zile înainte de plecare şi din nou la sosire, doar cei care ajung cu avionul în Canada trebuie să petreacă la un hotel cel puţin trei din cele 14 zile de carantină. Spre deosebire de călătorii pe cale terestră, care pot să aleagă unde îşi vor petrece carantina, cei care călătoresc cu avionul şi sunt testaţi pozitiv trebuie să intre în izolare la o facilitate aleasă de guvern”.

Această situaţie a condus la o explozie a cererilor pentru servicii de taxi şi limuzină din partea canadienilor care zboară spre aeroporturile din SUA, din state precum New York, şi de acolo trec frontiera terestră în Canada cu taxiul sau limuzina. “Telefonul sună de la 6 dimineaţa şi până la miezul nopţii. Am avut atât de multe cereri pentru transport peste graniţă încât a trebuit să le refuzăm” spune John Arnet, managerul companiei 716 Limousine din Buffalo, New York, recunoscând că firma sa face acum mai multe afaceri cu transportul canadienilor peste graniţă în Ontario decât cu clienţii americani.

Potrivit brokerului canadian de asigurări de călătorie Martin Firestone, în timp ce o călătorie cu taxiul peste graniţă costă între 200 şi 250 de dolari, un sejur de trei zile la un hotel costă mai mult de 1.200 de dolari canadieni (961 de dolari americani). “Unii din clienţii săi care şi-au petrecut vacanţa în Florida se întorc pe cale terestră pentru a evita carantinarea la hotel. Unii dintre ei aleg să călătorească cu taxiul iar alţii cu propriile lor automobile, pe care în prealabil au avut grijă să le fie trimise în SUA. Toate companiile de limuzine s-au alăturat acestui trend”, a explicat Firestone.

În timp ce unii canadieni cer să fie trecuți doar granița, alții plătesc chiar să fie lăsați acasă. Conform datelor publicate de Poliţia de frontieră din Canada, trecerile de frontieră în scopuri non-comerciale la sfârşitul lunii martie şi începutul luni aprilie au fost cu 60% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În schimb, traficul aerian a crescut cu doar 18,8% în ritm anual. “Această discrepanţă între regulile care se aplică la graniţa terestră şi cele la graniţa aeriană sunt un punct dureros pentru companiile aeriene canadiene. Însă perioada de boom pentru taximetriştii americani ar putea să se apropie de sfârşit în condiţiile în care premierii din Quebec şi Ontario, două din cele mai populate provincii din Canada, i-au cerut primului ministru Justin Trudeau să introducă noi controale la frontieră terestră”, informează Protv.

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page