top of page

„Ciuperca neagră” s-a răspândit până în Rusia, Chile și Uruguay



Tulpină indiană dă multe bătăi de cap autorităților și personalului medical din întreaga lume, devenind în prezent, cea mai mare amenințare în lupta împotriva pandemiei. Apărută anul trecut în India, această mutație (denumită de către experți `tulpina Alfa) s-a răspândit în peste 50 de țări ale lumii. Între timp, India - devenită epicentrul pandemiei de coronavirus, a mai raportat o problemă asociată infecției cu această variantă, provocând și mai multă îngrijorare în rândul oamenilor. „Ciuperca neagră” este o infecție fungică rară și extrem de periculoasă, care atacă nasul, ochii și, uneori, creierul.

„Ciuperca neagră” se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Deși nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană, ea are o rată de mortalitate de 50%. Aceasta începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.

Apărută în India, aceasta îi afectează pe pacienții care au fost infectați cu coronavirus (în mod special pe cei care sunt slăbiți și au luptat din greu cu Covid-19), mulți dintre ei rămânând fără ochi. Cu toate că specialiștii susțin că aceste ciuperci nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, ele pot provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit.

Potrivit oficialilor din sănătate, această ciupercă neagră a început să se răspândească rapid în întreaga lume, descoperindu-se în Chile, Uruguay și Rusia. „Cazuri de infecții fungice au fost detectate încă de la începutul pandemiei, dar frecvența lor a crescut și au apărut cazuri grave”, a transmis Societatea chiliană de Boli Infecțioase. Dacă săptămâna trecută, infecția cu „ciuperca neagră” a fost identificată la bărbat de 50 de ani din Uruguay, care abia se vindecase de Covid-19, în urmă cu două săptămâni, Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică. „Ciuperca neagră afectează în mod obișnuit sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură”, explică Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC).

De altă parte, India continuă să se confrunte cu un număr mare de cazuri noi de infectare cu coronavirus și decese asociate acestei boli. În râul Kaveri, după o ceremonie hindusă organizată lângă Bangalore, în sudul Indiei, au fost scufundate zeci de urne de lut conținând cenușa a peste 1.200 de victime ale coronavirusului și ale căror trupuri nu au fost revendicate de nimeni. Acoperite cu flori colorate, acestea au fost identificate doar printr-un simplu număr. Moartea a 160.000 de persoane în ultimele opt săptămâni a suprasolicitat sistemul de sănătate și companiile funerare. Fapt pentru care, autoritățile orașului au decis să soluționeze numărul mare al urnelor cu cenușă, organizând o ceremonie religioasă la Belakavadi, aflată la circa 125 de kilometri de Bangalore.

În aceiași luptă grea cu noul coronavirus se află și Malaezia. Aici, autoritățile sanitare și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul în creștere de decese și cazuri severe de Covid-19 cărora le sunt victime copii. Din cauza faptului că Malaezia a atins un nivel record de infectări cu coronavirus, Asia de Sud-Est s-a simțit forțată să intre într-un lockdown strict. Astfel, potrivit Prim-ministrului Muhyiddin Yassin, după o propagare mai accelerată a coronavirusului în ultimele săptămâni, despre care guvernul afirmă că ar putea fi legată de variante mai contagioase, s-a declarat un lockdown total în perioada 1-14 iunie.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă faptul că în primele cinci luni ale anului, în Malaezia au murit trei copii sub 5 ani infectaţi cu coronavirus, acelaşi număr înregistrat în întreg anul 2020.

“În total, 27 de copii, inclusiv 19 sub vârsta de 5 ani, au trebuit trataţi la terapie intensivă între lunile ianuarie şi mai după ce au contractat virusul, comparativ cu opt cazuri anul trecut. Sper ca toate părţile, în special părinţii şi tutorii, joacă un rol important în protejarea celor cu imunitate scăzută, precum bebeluşii şi copiii, de Covid-19”, a declarat Noor Hisham Abdullah, director general în Ministerul Sănătăţii, neprecizând însă câți copii au fost testați pentru coronavirus sau dacă autoritățile au în plan să crească testarea în rândul minorilor. Și vecinul său, Singapore, a avertizat luna trecută că noile variante de coronavirus, inclusiv cea detectată în India, îi afectează mai mult pe copii decât varianta inițială.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page