top of page

Ciuperca neagră provoacă tot mai multe decese în rândul pacienților cu Covid-19



În ciuda faptului că vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai bună armă împotriva pandemiei de coronavirus, oamenii încă rămân reticenți cu privire la injectarea oricărui ser din cele disponibile pe piață. În plus, ultimele cazuri în care mai mulți giganți farmaceutici au fost acuzați că vaccinurile lor provoacă efecte secundare neobișnuite, a crescut neîncrederea oamenilor. Autoritățile de altă parte, simt presiunea revenirii la normalitate cât mai curând, însă această etapă se poate concretiza numai atunci când imunizarea de turmă va fi atinsă. Din păcate, fără cooperarea cetățenilor, rata necesară de imunizare nu se poate atinge. Totuși, există anumite țări unde oficialii și-au propus să nu piardă vremea și refuză să ofere posibilitatea de a alege în privința vaccinării.

Una dintre aceste țări este Franța unde, acum o săptămână, președintele Emmanuel Macron a transmis că plănuiește o serie de restricții pentru cei care nu se imunizează împotriva Covid-19. Practic, de acum înainte, toţi cei care vor să viziteze un loc turistic, să meargă la teatru sau cinema, trebuie să fie vaccinaţi, să prezinte un test negativ pentru coronavirus sau să facă dovada că au trecut prin boală în ultimele 6 luni. În plus, această regulă ar putea fi extinsă de luna viitoare în condițiile în care Parlamentul francez dezbate în prezent un proiect de lege pentru ca acest “permis sanitar” să fie folosit de luna viitoare şi pentru accesul în baruri, restaurante, centre comerciale și mijloace de transport public.

După cum era de așteptat într-o țară democratică, reacția oamenilor a fost împărțită. În timp ce o masă mare de cetățeni și-au programat vaccinul cu prima doză pentru a evita să facă parte din categoria celor dezavantajați, alții au protestat vehement la adresa acestui permis sanitar.

Potrivit autorităților franceze, în cursul zilei de ieri, zeci de persoane, care se opun vaccinării şi permisului sanitar, au pătruns în mod ilegal în sediul unei primării din regiunea Savoie. Oamenii au scandat lozinci împotriva preşedintelui Emmanuel Macron, i-au dat jos un portret aflat pe perete şi i-au cerut demisia. După un sfert de oră au părăsit locaţia şi au continuat să demonstreze pe străzi. Din păcate, acest eveniment nu este singular. În ultima perioadă, în Hexagon au avut loc o serie de proteste pe fondul anunţului făcut de liderul de la Elysee, care a impus vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale.

„Lumea se confruntă cu un al patrulea val al pandemiei și trebuie să acționăm. Contagiozitatea acestei variante Delta ne obligă să facem mai mult. Trebuie să ne vaccinăm”, insistă și premierul francez, dorind astfel să accelereze campania de vaccinare pentru a ajunge la 50 de milioane de persoane inoculate până la sfârșitul lunii august. În prezent, puţin peste 30 de milioane de francezi au schema completă de vaccinare, cu alte cuvinte, 46 la sută din populaţie. În plus, de la 1 septembrie, când începe noul an școlar, va fi declanșată în școli și licee o campanie de vaccinare a elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani.

Conform celor mai recente date, în ultimele 24 de ore, 21.000 de francezi au fost infectați cu virusul Sars-Cov 2, dublu faţă de săptămâna trecută. Specialiștii confirmă faptul că 96 la sută din cazuri au fost observate la persoanele nevaccinate.

Între timp, în India, un număr tot mai mare de pacienți cu Covid-19 sunt declarați decedați din cauza „ciupercii negre” mortale. „India a raportat 45.374 de cazuri ale acestei infecții rare și periculoase, numită mucormicoză. Peste 4.300 de oameni au murit din cauza ei”, a declarat ministrul Sănătății Mansukh Mandaviya.

Medicii spun că ciuperca are o legătură cu steroizii utilizați pentru tratarea Covidului, iar diabeticii prezintă un risc deosebit. Afectează nasul, ochii și uneori creierul și, de obicei, lovește la 12-18 zile după recuperarea de la Covid. Mulți pacienți au murit din cauza bolii chiar înainte de a ajunge la un spital și un număr de pacienți tratați și recuperați par să sufere de o recidivă. „Vedem pacienți care au fost tratați agresiv pentru boală și externați din spitale care se întorc cu o infecție recurentă care se manifestă prin răspândirea mai largă a bolii în ochi sau creier”, a mărturisit dr. Akshay Nair, chirurg oftalmolog din Mumbai.

“A existat un deficit masiv de numărare atât a cazurilor, cât și a deceselor. De obicei, decesele cauzate de mucormicoză apar la săptămâni sau luni de la infectare. Sistemele noastre actuale nu sunt bune pentru a capta aceste date”, a declarat Dr. Raghuraj Hegde, un chirurg ocular cu sediul în Bangalore, care a tratat mai mulți pacienți cu mucormicoză.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page