top of page

China sprijină Rusia în conflictul NATO-Ucraina



În timp ce Statele Unite ale Americii au intervenit în conflictul dintre Rusia și Ucraina, opinia publică se întreba când va apărea și China în această ecuație, apărându-și vechiul aliat rus. Considerat un potențial război, în care Rusia ar urma să atace Ucraina, conflictul a construit deja două tabere: cei care susțin NATO și cei care susțin Rusia.

După mai multe runde de negocieri eșuate, dar și un schimb de scrisori cu răspunsuri oficiale la cerințele adresate de cealaltă tabără, rușii și americanii caută să se amenințe cu fiecare declarație. Dacă SUA a luat de partea sa o mare parte din țările occidentale (Canada, Marea Britanie, Franța, Germania etc.), Rusia primește înțelegere de la Belarus, Turcia și astăzi, China.

Ajuns la Beijing cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă, președintele rus, Vladimir Putin a fost astăzi întâmpinat la aeroport, de însuși omologul său chinez, Xi Jinping. Dincolo de evenimentul sportiv, experții susțin că întâlnirea dintre cei doi anunță un front comun pe care-l fac China și Rusia în fața Statelor Unite și a aliaților lor.

„Vreau să vă mulțumesc pentru invitația la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Știm bine că a fost foarte mult de muncă și suntem încrezători că ați reușit să faceți o treabă impecabilă, așa cum se întâmplă întotdeauna aici cu pregătirile pentru evenimente de amploare. Cât despre relațiile noastre bilaterale, acestea progresează în spiritul prieteniei și al parteneriatului strategic. Au devenit, cu adevărat, fără precedent. Este un exemplu de relație demnă care contribuie la dezvoltarea mutuală și susține această dezvoltare comună a țărilor noastre”, a declarat Vladimir Putin la sosirea sa în China.

Totuși, potrivit analiștilor politici, dincolo de Jocurile Olimpice, Putin și Xi vor discuta cu siguranță și despre criza din Ucraina. Până acum, China a făcut apel la o soluționare diplomatică, însă a luat partea Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU. „Înainte, China evita să susțină politicile Rusiei în Europa de Est. Erau decuplați, oarecum, de la ce se întâmpla aici. Acum vedem mai multă unitate. Cu toate astea, nu mă aștept să semneze un tratat de alianță sau ceva similar cu Rusia”, a explicat Vasily Kashin, cercetător senior Școala Superioară de Economie, în condițiile în care astăzi s-a împlinit cea de-a 38-a întâlnire față-n față a celor doi lideri, în ultimii 9 ani.

După mult disputata întâlnire a fost dat publicităţii un amplu comunicat comun, prezentat de Kremlin ca „viziunea celor două ţări în materie de securitate internaţională”. Fără să facă măcar o singură referire explicită la Ucraina, documentul ilustrează solidaritatea fără cusur a celor două ţări.

„Federația Rusă și Republica Populară Chineză se opun oricărei viitoare extinderi a NATO și îndeamnă Alianța Nord-Atlantică să renunțe la abordarea specifică Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări. Federația Rusă și Republica Populară Chineză cred că anumite state, alianțe militare și politice și coaliții încearcă să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altor țări”, se arată în comunicatul comun transmis de cele două state.

Astfel, într-un serviciu reciproc, Moscova şi Beijingul şi-au exprimat fiecare sprijinul pentru poziţia celeilalte părţi. Dacă președintele chinez este de partea Rusiei și cere NATO să nu se extindă, Federația Rusă își reiterează sprijinul pentru principiul “O Singură China”, confirmând astfel că Taiwanul este parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului.

Imediat, știrea alianței celor două super-puteri a făcut ocolul lumii, ajungând și la urechile americanilor. „Îndemnăm Beijingul să-şi folosească influenţă asupra Moscovei pentru a promova diplomaţia”, a comentat Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al Statelor Unite a avertizat direct Rusia.

„Dacă Rusia crede că va fi în măsură să atenueze unele din aceste consecinţe printr-o relaţie mai strânsă cu China, nu este cazul. În fapt, asta va face mai fragilă economia Rusiei, în multe privinţe”, adaugă Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

În acest timp, aflat la Kiev, preşedintele Turciei şi-a repetat oferta de mediere între Rusia şi Ucraina. „Turcia este pregătită să facă tot ce e necesar pentru a pune capăt crizei dintre cele două naţiuni, care ne sunt prietene şi vecine la Marea Neagră. Aş fi fericit să organizez un summit, fie la nivel de conduce, fie la nivel de comisii de experţi”, a transmis Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page