Cercetătorii OMS cred că originea pandemiei nu are legătură cu scăparea virusului dintr-un laborator
Aflat în China, împreună cu o echipă de alți nouă experți pentru a afla care este originea noului coronavirus care a schimbat omenirea încă de la sfârșitul anului 2019, conducătorul acestei investigații, Peter Ben Embarek, pare să îndepărteze ipoteza unei scăpări a virusului dintr-un laborator al orașului considerând-o mai degrabă o idee pentru un scenariu excelent de film. Echipa de experți a fost trimisă luna trecută în China, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de a ancheta circumstanțele apariției acestui virus. După mai multe investigații, echipa lui Peter Ben Embarek a ajuns la cel mai controversta loc pe care delegația OMS l-a vizitat până acum și anume, Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul țării. Acest loc a fost acuzat de fostul președinte american, Donald Trump, de faptul că a lăsat să „scape” virusul de la unul dintre laboratoarele sale – accidental sau nu.
Începând din anul 2012, Institutul de Virusologie din Wuhan dispune de un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), care studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri. Pe deasupra, Institutul mai deține și unlaborator de tip P4 - pentru patogeni şi mai periculoşi, un laborator cu un nivel de securitate şi mai mare - care poate primi tulpini ca Ebola, şi pe care OMS l-a putut vizita. „Dacă începem să urmărim şi să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri. Toate aceste conjecturi ar reprezenta scenarii excelente pentru filme și seriale. Promit să urmăresc știința și faptele pentru a trage o concluzie definitivă cu privire la originea pandemiei de coronavirus”, apreciază Peter Ben Embarek, contactat telefonic de către AFP de la Beijing.
Între timp, în restul lumii, temerile ridicate de apariția celor trei tulpini (britanice, sud-africane și braziliene) îi determină pe autorități să conducă un număr foarte mare de studii care să îi ajute pe oameni să înțeleagă cum se pot raporta la noua situație. În acest sens, mai mulți cercetători de la Oxford au descoperit că vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford protejează oamenii împotriva noii variante de coronavirus care a fost descoperită inițial în Marea Britanie.
Conform studiului efectuat de aceștia, vaccinul a avut o eficiență de 74,6% față de noua variantă. „Descoperirile încurajatoare, deși preliminare, sugerează că toate cele cinci vaccinuri de vârf pot oferi cel puțin o anumită protecție împotriva noilor variante ale virusului care se răspândește pe tot globul. Totuși, dovezile tot mai multe sugerează că virușii mutanți pot diminua eficacitatea vaccinurilor, crescând presiunea asupra țărilor de a-și vaccina rapid populațiile și de a depăși variantele care se întind pe tot globul”, informează Protv. În cadrul acestor studii clinice s-a demonstrat faptul că vaccinul produs de AstraZeneca i-a protejat pe toți participanții împotriva bolilor severe sau a decesului. „Datele din cercetările publicate vineri indică faptul că vaccinul nu numai că protejează împotriva virusului pandemic original, ci protejează și împotriva noii variante, B.1.1.7, care a provocat creșterea bolii de la sfârșitul anului 2020 în Marea Britanie”, a declarat Andrew Pollard, cercetătorul principal al studiului.
De când a fost detectată pentru prima dată pe teritoriul Marii Britanii și până în prezent, varianta britanică a ajuns în peste 70 de alte țări iar temerea cea mai mare cu privire la această mutație este legată de faptul că rata de infecție a variantei este cu până la 79% mai mare decât cea a altor forme de coronavirus.
O speranță în lupta cu noul coronavirus vine pe fundalul campaniilor de vaccinare care se desfășoară concomitent în mai multe țări. Potrivit Cancelarului german, Angela Merkel, scăderea cazurilor înregistrate de contaminare cu noul coronavirus creează motive de optimism prudent. Cu toate acestea, germanii nu trebuie să își facă false speranțe cu privire la relaxarea pripită a restricțiilor.
„Vârful celui de-al doilea val a trecut, numărul noilor infectări scăzând, iar în același timp crește numărul celor care se vaccinează. Totuși, Germania încă nu și-a îndeplinit obiectivele pe acest front. Există un pericol iminent reprezentat de tulpinile mai virulente ale coronavirusului iar oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea continuării lockdown-ului. De multe ori sunt tristă pentru faptul că sunt nevoită să iau în mod repetat decizii dure și mi-aș fi dorit să anunț ceva mai bun. Dar nu are sens, nu trebuie să stârnim false speranțe și de aceea încerc mereu să fiu realistă (…) Nu ne putem permite să ajungem într-o siuația similară celei din Portugalia, unde relaxarea restricțiilor în preajma sărbătorilor și variantele mai virulente de virus au dus la supraîncărcarea sistemului sanitar. Un număr mic de infecții înseamnă și o situație mai bună pentru economie, toate studiile arată asta. De altă parte, mă tem că oamenii în vârstă, vulnerabil, ar putea muri de Covid-19 înainte de a putea avea acces la vaccin. Sunt lucruri dramatice. Acum trebuie să fim foarte, foarte atenți să nu moară atâția oameni pe ultima sută de metri”, a mărturisit Angela Merkel.
Komentar