top of page

Cercetătorii au descoperit o altă tulpină unică de coronavirus în Finalnda



În ciuda faptului că în prezent, în lume circulă trei mutații ale noului coronavirus, varianta britanică, numită și varianta Kent, este una dintre cele mai răspândite pe întreg globul. În Europa, această tulpină tinde să fie predominantă iar faptul că este cu până la 70% mai contagioasă, îi îngrijorează pe specialiști care cer prudență maximă, continuarea carantinelor impuse și un număr cât mai mare de vaccinări.

În Germania spre exemplu, numărul de contaminări cu tulpina britanică a noului coronavirus se dublează în fiecare săptămână. „Incidenta infectărilor cu tulpina Kent a crescut de la 6% la 22% în ultimele două săptămâni. Aşadar, incidența se dublează în fiecare săptămână, o tendinţă observată şi în alte ţări. Ne putem aştepta ca în curând să devină varianta dominantă în Germania”, a mărturisit Jens Spahn, ministrul german al Sănătății. În ideea de a evita apariția unor focare cu noile variante ale Covid-19, autoritățile germane au decis ca din martie, să ofere periodic teste antigen gratis întregii sale populații.

O creștere abrubtă a numărului de infectări din cauza tulpinii britanice s-a raportat și în Italia. „Am detectat prima oară tulpina britanică în regiunea noastră cu trei săptămâni în urmă. De atunci s-a răspândit considerabil, mai ales în Pescara şi Chieti, oraşe cu densitate a populaţiei foarte ridicată. Nu doar că se răspândeşte mai rapid, dar îi afectează mai ales pe tineri şi chiar copii de şcoală. Şi boala este mai agresivă, ceea ce duce la creşterea numărului de spitalizări. Anticipez că sistemul medical va fi din nou îngenuncheat. Ştiu că pică prost ce spun, din cauza implicaţiilor economice, dar cred că numai o carantină naţională strictă de trei săptămâni poate bloca răspândirea tulpinii britanice”, precizează Alberto Albani, coordonator regional în combaterea Covid-19 din Abruzzo.

O altă țară care se confruntă cu amenințările variantei Kent este Danemarca. Dacă în primele zile ale lui 2021, autoritățile daneze confirmau că tulpina britanică reprezintă doar 3,7% dintre cazurile de coronavirus, acum apare în 45% dintre testele pozitive.

Și Vaticanul, cel mai mic stat din lume, se teme de această mutații, cerându-le în acest sens, angajaților săi să se vaccineze anti-Covid, dacă nu vor să își piardă locurile de muncă din Cetatea Sfântă.

Peste Ocean, experții americani se tem că răspândirea accelerată a noilor tulpini ar putea compromite recentul progres înregistrat cu privire la controlul pandemiei. Până în prezent, aici circulă deja varianta britanică dar și cea sud-africană, detectată deja în nouă state. „Azi-mâine, rămânem fără doze. Suntem într-o situație ridicolă. Avem capacități masive de a vaccina populația, am putea imuniza cu sute de mii mai mulți oameni în fiecare săptămână”, a declarat Bill de Blasion, primarul orașului New York. Până acum, în Statele Unite ale Americii, doar 5% din populație a fost vaccinată.

Campion în vaccinări, Israelul se laudă cu imunizarea a 45% din populație cu prima doză și 30% cu ambele doze. După câteva zile de apatie, israelienii au intensificat ritmul vaccinări, motivați de strategia autorităților. „Cei care au pașaport de vaccinare se vor putea duce la cinema, la meciuri de fotbal ori baschet. Cei care nu au certificate de vaccinare, nu vor avea acces”, a transmis Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

În Finlanda însă, oamenii de știință au descoperit o nouă tulpină de coronavirus, care ar putea fi greu de detectat prin testele PCR. Denumită Fin-796H, această variantă depistată în sudul țării, prezintă mutații similare cu cele descoperite la tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud. Cu toate acestea, varianta finlandeză este consideră „unică”. „Tulpina a fost depistată la un pacient săptămâna trecută, astfel că încă nu știi cât de rezistentă este la vaccinuri. În fapt, tulpina finlandeză ar putea să nu fie detectată de testele PCR. Aceasta este cea mai importantă informație despre varianta Fin-796H pe care o avem până acum”, a declarat Taru Meri, cercetătoare la Vita Laboratories.

Pentru că Finlanda are o rată redusă de infectări cu noul coronavirus, cercetătorii înclină să creadă că această variantă nu și-ar avea originea în Finlanda. „Totuși, această tulpină are un cod genetic complet diferit de cel al tulpinilor de coronavirus descoperite până în prezent”, a explicat Petri Auvinen, directorul departamentului de cercetare al Institutului de Biotehnologie din cadrul Universității din Helsinki.

Între timp, îngrijorate că aceste nou mutații ar putea să zdruncine încrederea în vaccinurile anti-coronavirus, giganții farmaceutici Pfizer-BioNTech au confirmat că vaccinul anti cronavirus produs de ele poate fi depozitat chiar și la temperaturi mai ridicate decât -80 și -60 cât s-a impus inițial. Pentru că au existat destule nemulțumiri cu privire la eforturile de depozitare a acestui vaccin, Pfizer și BioNTech au transmis printr-un comunicat, că noi date indică faptul că vaccinul este stabil și la -25 de grade, până la -15 grade.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page