top of page

CEO Pfizer: „Este posibil să avem nevoie de a patra doză de vaccin mai repede decât ne așteptam”



La numai câteva săptămâni de când a fost depistată, noua variantă a coronavirusului, denumită Omicron s-a răspândit cu o viteză accelerată pe teritoriile a multe țări. Îngrijorați de gradul de contagiozitate al acesteoi tulpini noi, autoritățile de pretutindeni caută soluții prin care să evite adunările de oameni, unde virusul ar putea fi molipsitor. Între timp, oamenii de știință investighează la foc continuu toate caracteristicile acestei variante încercând să determine un plan care îi va ajuta pe oameni să se ferească de contaminare.

Până când situația pandemiei va fi mai calmă, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) reamintește că în prezent, vaccinarea, inclusiv cu doza a trea, numită doza booster, rămâne cea mai eficientă armă. Pentru a grăbi lucrurile și a se asigura că oamenii beneficiază de protecție ridicată în lupta cu Covid-19, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a explicat că doza de rapel poate fi administrată într-o manieră sigură, la numai trei luni de la ultima injecţie.

În Europa, mai mulți șefi de guverne au decis să înăsprească măsurile de restricție, încercând în același timp să îi determine pe oameni să se imunizeze.

„Omicron se răspândește mai rapid decât varianta anterioară, Delta, se răspândește rapid în toată lumea. În primul rând vom reintroduce recomandarea pentru munca de acasă. De vinerea aceasta va fi extinsă obligativitatea purtării măștii în cele mai multe spații publice închise, inclusiv în săli de spectacole și cinematografe. De asemenea, certificatul verde va fi obligatoriu la intrarea în cluburi de noapte și alte locuri unde se anunță mulți oameni”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, anunțând o nouă serie de restricții, menite să încetinească răspândirea noii variante a coronavirusului. Până în prezent, în Marea Britanie au fost depistate prin secvențiere genetică, aproximativ 570 de cazuri, dar, potrivit liderului de la Londra, cu siguranță sunt mai multe.

După numai trei luni de „normalitate”, în Danemarca, guvernul a decis mai multe restricții menite să domolească numărul de contaminări zilnice cu coronavirus. Astfel, elevii până în clasa a X-a să treacă la învățământul online în zilele rămase până la Crăciun iar cluburile de noapte, barurile și restaurantele trebuie să se închidă la miezul nopții pentru a contracara creșterea numărului de infecții. Prim-ministrul Mette Frederiksen a recomandat, de asemenea, miercuri, ca oamenii să lucreze de acasă, a interzis concertele cu mai mult de 50 de participanți și a impus purtarea măștii de protecție în locurile în care se ia masa atunci atunci când persoanele nu sunt așezate.

În Israel, persoanele diagnosticate cu varianta Omicron a coronavirusului vor fi nevoiți să stea în izolare mai mult timp decât cei infectați cu alte variante. Potrivit ministrului Sănătății, schimbările au fost decise pentru că sunt temeri că cei infectați cu omicron sunt contagioși o perioadă mai lungă de timp.

La rândul său, guvernul austriac nu renunță la vaccinarea obligatorie anti-Covid, începând cu luna februarie a anului viitor, inclusiv pentru adolescenții care au cel puțin 14 ani. În cursul zilei de astăzi s-a decis că cine nu se conformează aceste reguli riscă amenzi de până la 3.600 de euro. Guvernul încă trebuie să obțină aprobarea Parlamentului pentru acest plan, care, însă, este susținut și de două partide de opoziție.

Potrivit ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler, persoanele cărora li s-au aplicat amenzi vor putea evita plata acestora dacă, în schimb, se vor vaccina. „Dacă va fi prezentată dovada (de vaccinare), atunci procedurile vor fi anulate” a afirmat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, amintind că obligativitatea vaccinării ar rămâne în vigoare timp de doi ani. De la această măsură vor fi exceptaţi copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic şi cele care au avut Covid-19 şi s-au vindecat de mai puţin de 180 de zile.

„Trimitem un semnal clar că aceasta este o cerinţă pentru toţi cetăţenii”, a subliniat şi Beate Meinl-Reisinger, şefa partidului liberal NEOS.

Conform acestui proiect, un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenţilor, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaţilor şi aplicarea amenzilor. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitor iar în prezent, aproximativ 68% dintre locuitorii sunt vaccinaţi împotriva coronavirusului.

De altă parte, Albert Bourla, CEO Pfizer, a declarat joi că este posibil să avem nevoie de a patra doză de vaccin mai repede decât ne așteptam.

„Când vom vedea datele din realitate vom spune dacă a treia doză este eficace și împotriva Omicron și pentru cât timp. A treia doză va oferi, totuși, o protecție foarte ridicată”, a precizat acesta, subliniind că „trei doze din vaccinul nostru pot oferi o protecție semnificativă împotriva tulpinei Omicron, în timp ce doar două doze de vaccin nu ar oferi un nivel foarte ridicat de anticorpi. A treia doză de vaccin Pfizer oferă un nivel de protecție comparabil cu cel oferit la variantele anterioare ale coronavirusului”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page