Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor face apel pentru înăsprirea restricțiilorCu toate că Europa este sub un val de ger și ninsori, oamenii sunt sătui să stea în izolare și se gândesc deja la primăvară și revenirea la normalitate. În condițiile în care campaniile de vaccinare lucrează la foc continuu, europenii consideră că nu mai este necesar ca restul persoanelor să „fie pedepsite” cu privarea de libertate a drepturilor, dacă cei vulnerabili au reușit deja să fie imunizați cu cel puțin o primă doză din vaccinurile anti-coronavirus.

Totuși, îngrijorat de faptul că autoritățile europene ar putea ceda sub presiunea oamenilor și vor re-deschide societățile pripit, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit la începutul acestei săptămâni la nivelul „foarte ridicat” riscul cauzat de răspândirea variantelor mai contagioase ale Covid-19 și a cerut menținerea și înăsprirea restricțiilor antiepidemice. „Avertizăm asupra transmisibilității crescute observată în cazul mutațiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) și P.1 (detectată în Brazilia), precum și a posibilității ca aceste variante să crească gravitatea bolii. Stdiile prin modele arată că, dacă nu se mențin și inclusiv dacă nu se intensifică restricțiile, se poate anticipa în lunile următoare o înmulțire semnificativă a cazurilor și deceselor relaționate cu coronavirus. Implementarea eficientă și consolidarea restricțiilor în viața publică și activitatea economică pentru diminuarea contactelor interpersonale continuă să fie esențiale”, subliniază directoarea ECDC, Andrea Ammon, după ultima sa evaluare de risc pentru Europa.

Astfel, ECDC recomandă în continuare statelor să mențină sporirea capacităților de secvențiere pentru a detecta procentul noilor variante mai contagioase ale coronavirusului în totalul cazurilor pozitive. De asemenea, ECDC atrage atenția și asupra unei oboseli pandemice în creștere, adică o accentuare în rândul populației a unei atitudini de demotivare în a respecta măsurile de protecție recomandate, fenomen care poate avea ca efect noi valuri de infecții și creșterea nemulțumirii sociale rezultate din această evoluție.

„În ceea ce privește închiderea școlilor, considerăm că această măsură trebuie să fie doar o ultimă soluție și să se recurgă la ea numai atunci când măsurile de distanțare și siguranță nu sunt suficiente în instituțiile de învățământ. De asemenea, suntem rezervați față de instituirea așa numitelor pașapoarte Covid, propuse de unele state ale Uniunii Europene și de sectorul turistic pentru ca persoanele vaccinare să poată călători liber – date fiind dovezile insuficiente asupra eficacității vaccinurilor în reducerea transmiterii de infectare. De altă parte, este nevoie de o intensificare a măsurilor sanitare obișnuite pentru frânarea epidemiei, respectiv testarea, identificarea lanțurilor de infectare, izolarea cazurilor pozitive și a contacților acestora, plus purtarea măștii în spațiile închise și de asemenea în cele deschise dacă sunt aglomerate, precum și evitarea călătoriilor neesențiale. În prezent, este necesară accelerarea ritmului vaccinării grupurilor de mare risc, precum vârstnicii și personlul sanitar”, a explicat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Cu privire la această ultimă recomandare, Uniunea Europeană a decis să accelereze campaniile de vaccinare în statele sale membre, suplimentând numărul seruriloer pe care acestea le au la dispoziție. Astfel, UE este în discuții cu campania americană Moderna pentru achiziționarea unei cantități mai mari de vaccinuri împotriva coronavirus.

Pentru că obiectivul său principal este vaccinarea a 70% din populația adultă până la sfârșitul verii, Uniunea Europeană întâmpină obstacole, având în vedere că nu a reușit să își asigure dozele promise de companiile farmaceutice. Totuși, Bruxelles-ul încearcă că extindă rezerva de vaccinuri, cares e ridică deja la aproape 2,3 miliarde de doze, provenite de la șase productători de medicamente, pentru populația sa de aproximativ 450 de milioane de oameni.