Cel puțin 80 de morți și peste 150 de răniți (inclusiv copii și soldați americani) victime la Kabul
La 11 zile de zând talibanii au preluat puterea în Afganistan, profitând de declarația președintelui american, Joe Biden, conform căreia, după 20 de ani de prezentă pe teritoriul acestei țări, trupele sale militare se vor întoarce acasă, situația din această țară nu putea mai rea decât în prezent. După ce mai bine de 100.000 de oameni (afgani, foști colaboratori sau angajați ai comunității internaționale) au reușit să prindă un zbor care să îi scoată din Kabul, în cursul nopții trecute, lângă aeroportul înțesat de oameni, au avut loc două explozii care s-au succesat cu cel puțin 80 de morți și peste 150 de răniți. Printre victime se numără atât copii cât și soldați americani.
Astfel, cu puțin înainte de ora locală 18:00, două explozii puternice au răsunat în capitala afgană. În timp ce prima a fost cauzată de un atentator sinucigaș, care s-a aruncat în aer în zona aeroportului, în preajma Porții Abbey, a doua deflagrație s-a produs lângă hotelul aflat la mică distanță de aeroport și a fost provocată de o mașină-capcană. Cu toate că în acest hotel sunt cazați foarte mulți soldați și jurnaliști britanici, aceștia au scăpat cu viață. Din păcate, mai mulți militari americani aflați în zonă au murit.
„După atacul de la poarta Abbey oameni înarmați ai ISIS au deschis focul asupra civililor și forțelor militare. În acest moment, știm că 12 membri ai forțelor de securitate SUA au fost uciși în atac și alți 15 au fost răniți. Mai mulți civili afgani au fost, de asemenea, uciși și răniți în atac. Amenințarea către forțele noastre, în special din partea ISIS-K, este cât se poate de reală, așa cum am văzut astăzi (ieri, n.red)”, a declarat Gen. Kenneth McKenzie, Jr., comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite.
Aceste bombardamente sângeroase vin în urma avertizării de ieri făcute de Statele Unite, Marea Britanie și Australia conform cărora există informații cu privire la un risc iminent de atac terorist împotriva mulțimii de la aeroport. Alerta transmisă a fost însoțită de îndemnul către cetățenii acestor țări dar și a afganilor să evite zona însă, disperați să fugă de talibani, fganii au rămas la porțile aeroportului riscându-și viețile.
„A fost un atac terorist barbar lângă aeroportul din Kabul, în mijlocul mulțimii adunate acolo. Din păcate, mai mulți membri ai armatei americane și-au pierdut viața. Printre victime se află și mulți afgani”, a transmis la scurt timp după atac, Boris Johnson, premierul britanic.
„Celor care au comis acest atac, precum și celor care doresc să îi facă rău Americii, vreau să știți un lucru: nu vom ierta! Nu vom uita! Vă vom vâna și vă vom face să plătiți! Îmi voi apăra interesele și oamenii cu toate mijloacele le am pe care la dispoziția mea”, a promis Joe Biden, președintele SUA.
În timp ce trupele americane militare au termen limită de părăsire a Afganistanului până pe 31 august, Canada și Ungaria au anunțat că și-au încheiat operațiunile de evacuare, iar Franța și Olanda vor pune capăt misiunilor în curând. „Situația s-a deteriorat grav în jurul aeroportului militar și aș dori să laud încă o dată echipele noastre care fac tot posibilul pentru a duce la bun sfârșit sarcina pe care ne-am luat-o”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.
Potrivit Serviciilor Americane de Informații, în spatele acestui episod se află gruparea teroristă ISIS-K din Khorasan, o regiune de la granița afgano-pakistaneză. Aceasta se prezintă drept aripă a Statului Islamic original, care a controlat la un moment dat zone întinse din Siria și Irak.
Cu câteva ore înainte de atacurile teroriste, un avion militar italian a fost vizat de împușcături în momentul decolării de pe aeroportul din Kabul. La bordul aeronavei se aflau mai mulți jurnaliști și civili afgani. Conform AGI, focul a fost deschis atunci când avionul a deprins roțile de pe pista Aeroportului “Hamid Karzai”, cu motoarele la putere maximă, pentru a-i permite să decoleze.
În timp ce pilotul, o femeie ofițer al forțelor aeriene italiene, a reacționat rapid, efectuând o manevră de urgență care a făcut ca avionul să se îndepărteze în siguranță de traiectoria gloanțelor, jurnalista Simona Vasta, de la Skytg24, aflată la bordul aeronavei a precizat că „au existat momente de panică”.
După acest moment neplăcut, avionul militar, la bordul căreuia se aflau jurnaliști și 98 de civili afgani, și-a continuat deplasarea către baza aeriană Al Salem din Kuweit.
În prezent, se crede că cel mai probabil gloanțele au venit de la mitraliere aflate în afara aeroportului sau de pe un deal din apropiere și că scopul principal al împușcăturilor ar fi fost acela de a dispersa mulțimea care punea presiune pe poarta aeroportului.
コメント