top of page

„Cel mai probabil oamenii vor fi nevoiți să se vaccineze anual anti-Covid pentru mulți ani”



Apărut pentru prima dată în lume, la finalul anului 2019, într-un oraș din China, coronavirusul pare să nu aibă nicio intenție de a dispărea prea curând. Mai nou, depistarea unei noi tulpini (Omicron) considerate și mai contagioasă decât cea precedentă (Delta) îi determină pe specialiștii din domeniul farmaceutic să considere că pandemia va rămâne foarte mult timp în viețile oamenilorde pe întreaga planetă.

Cu toate că în prezent există mai multe vaccinuri împotriva Covid, dezvoltarea de noi tulpini face ca lupta împotriva acestui inamic invizibil să fie susținută intens de noi seruri, dezvoltate în raport cu noile variante depistate. În acest sens, șeful companiei farmaceutice, Pfizer, care a dezvoltat un vaccin cu același nume, crede că este posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm annual anti-coronavirus.

„Acest lucru ar fi necesar pentru a menține un nivel foarte ridicat de protecție. Pfizer a dezvoltat variante noi de vaccin ca răspuns la variantele Beta, descoperit prima dată în Africa de Sud, și Delta, identificat pentru prima dată în India, dar acest lucru nu a fost neapărat necesar. Totuși, acum compania lucrează la un vaccin împotriva variatei Omicron. Vaccinurile au ajutat la salvarea a milioane de vieți în timpul pandemiei și fără acestea structura fundamentală a societății noastre ar fi amenințată”, a declarat Dr. Albert Bourla pentru BBC.

Și cum specialiștii sanitari insistă că vaccinarea este cea mai bună metodă de protecție împotriva unor forme grave de contaminare cu coronavirus, Germania se gândește să se alăture Austriei și Greciei în decizia de a impune obligativitatea vaccinări anti-Covid în 2022. Până atunci, Cancelarul german interimar Angela Merkel și cancelarul desemnat Olaf Scholz au purtat astăzi discuții cu liderii de stat pentru a conveni asupra unor noi măsuri de reducere a creșterii dramatice a numărului de cazuri de coronavirus.

Practic, persoanelor nevaccinate li se va interzice accesul în multe locuri publice, inclusiv în magazine și evenimente neesențiale, cu excepția cazului în care s-au recuperat recent după Covid. De asemenea, s-a decis și impunerea de teste suplimentare pentru cei care sunt vaccinați.

“Am înțeles că situația este foarte gravă și că dorim să luăm măsuri suplimentare față de cele deja luate. Pentru a face acest lucru, al patrulea val trebuie să fie spart, iar acest lucru nu a fost încă realizat. Vaccinarea obligatorie la nivel național ar putea intra în vigoare din februarie 2022, după ce va fi dezbătut în Parlament și după ce va primi îndrumări din partea Consiliului de Etică al Germaniei”, a declarat cancelarul Angela Merkel într-o conferință de presă.

Recent, Germania a înregistrat o creștere-record a numărului de cazuri de coronavirus, iar oamenii de știință și experții din domeniul sănătății au criticat guvernul pentru că a luat măsuri prea târziu. Potrivit șefului asociației de Terapie Intensivă din țară (DIVI), până la 6.000 de persoane ar putea fi internate în secțiile de Terapie Intensivă până la Crăciun. Cu puțin sub 69% din populație complet vaccinată, Germania are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest. În acest sens, virologii consideră că o mare parte din această creștere se datorează rezistenței la vaccin și scepticismului unei mari părți a societății.

De la anunțul făcut săptămâna trecută de autoritățile din Africa de Sud, potrivit cărora, recent a fost depistată o nouă variantă de Covid-19, Germania a ajuns relativ repede să se numere printre țările care au confirmat deja prezența Omicron pe teritoriul său. Cu mai multe cazuri de infectare, oamenii de știință germani lucrează pentru a aduna date despre cât de transmisibilă este și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei. „Totuși, există semne că această curbă ar putea să se aplatizeze în Germania, deoarece rata de incidență pe șapte zile la 100.000 de locuitori a scăzut joi la 439,2 - în scădere pentru a treia zi consecutivă”, informează Protv.

Între timp, Franța și Grecia au anunțat și ele primele cazuri de infectare cu Omicron. În Franţa metropolitană, un bărbat nevaccinat, cu vârsta între 50 și 60 de ani, a fost depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie Nigeria. La efectuarea testului, acesta nu prezenta simptome. În cursul zilei de miercuri, autoritățile franceze au anunţat o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, impunând teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara Uniunii Europene.

„Varianta Omicron ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie, dar între timp ar fi posibil să fie sărbătorit Crăciunul în bune condiţii dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta. În opinia mea, adevăratul inamic este încă în continuare Delta, care propagă al cincilea val epidemic. Ar trebui să asistăm la o creştere progresivă a variantei Omicron, care va înlocui Delta, posibil până la sfârşitul lui ianuarie. Crăciunul nu este în pericol dacă populaţia şi decidenţii sunt toţi foarte prudenţi. Distanţarea socială şi doza booster de vaccin sunt armele-cheie în lupta contra Covid-19”, a declarat principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page