top of page

Cehia, Finlanda și Franța adoptă o poziție dură în lupta cu noul coronavirusÎn timp ce unele țări europene anunță planuri de relaxare a carantinelor impuse fie la finalul anului trecutm fie în luna ianuarie a acestui an, există state din Europa care sunt departe de a vedea luminița de la capătul tunelului. În fapt, aceste țări sunt pe punctul de a implenta restricții și mai dure. Printre acestea, Cehia a anunțat astăzi că va intra din nou în stare de urgență sanitară timp de o lună. Printre seria de măsuri dure care au intrat în vigoare deja, se numără închiderea magazinelor, școlilor, grădinițelor și impunerea unor restricții dratsice de circulație.

Cea mai mare preocupare a premierului ceh se bazează pe răspândirea mutațiilor din Marea Britanie și Africa de Sud pe teritoriul țării sale. Media de 14.000 de noi cazuri înregistrate zilnic a provocat o criză sanitară, în timp ce capacitatea unităților de terapie intensivă aproape a atins limita. Îngrijorat că Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) ar putea întârzia livrarea de vaccinuri suficiente, premierul ceh a mărturisit că ar putea folosi vaccinul rusesc Sputnik, fără aprobarea AEM. „Numărul bolnavilor de Covid internați în acest spital s-a dublat în două săptămâni, solicitând până la refuz terapia intensivă. Aici era un depozit, dar acum pacienții primesc în această încăpere tratament de terapie intensivă. Însă, mai mult decât spațiul insuficient, spitalul duce lipsa personalului medical”, explică Scott McLean, corespondent CNN.

„În fiecare zi înregistrăm 1.000 de cadre medicale infectate, la 10.000 de cazuri de infectare în toată țara”, a adăugat Dr. Milan Kubek, președintele colegiului medicilor. Conform datelor oficiale, rata de infectare în Cehia este de șase ori mai mare decât în Statele Unite, mai precis, la fiecare 63 de cehi, unul s-a îmbolnăvit cu noul coronavirus. „Eu cred că sistemul sanitar din Republica Cehă este deja în colaps, pentru că spitalele, cu doar câteva excepții, nu mai pot asigura îngrijiri pe termen lung pentru pacienții non-Covid”, a precizat Jiri Vihnal, șef secție terapie intensivă la un spital unde mai mult de 10% din personal este infectat.

Pentru a veni în ajutor, armata cehă a instalat spitale de campanie. Mai mult, medici și asistenți medicali militari din Garda națională americană, dar și din Uniunea Europeană vor merge să dea o mână de ajutor în Cehia. „Acum am realizat că este o stradă cu două sensuri și nu putem doar să cerem fără să dăm ceva în schimb”, a mărturisit Jan Javranek, adjunctul ministrului apărării.

Potrivit experților, greșeala majoră care a dus la o astfel de criză, revine guvernului și a deciziilor sale eronate. Dacă în vară a refuzat să impună portul obligatoriu al măștii de protecție, iar înainte de Crăciun a decis redeschiderea magazinelor, la începutul acestui an, când mutațiile noului coronavirus amenințau să se răspândească în Cehia, autoritățile au reacționat cu întârziere.

O altă țară care se află în situația de a impune starea de urgență este Finlanda. În cursul zilei de astăzi, guvernul, în acord cu președintele republicii, Sauli Ninistro a declarat starea de urgență în toată țara, în condițiile în care săptămâna trecută a fost întregistrată o înmulțire a cazurilor de infectare cu noulc oronavirus. Conform prim-ministrul Sanna Marin, începând de luni, 8 martie și timp de cel puţin trei săptămâni, barurile, cafenelele şi restaurantele vor fi închise în zonele în care epidemia este considerată fie în faza de accelerare, fie în cea de transmitere comunitară. Mai mult, Sanna Marin i-a îndemnat pe finlandezi să evite întrunirile, să poarte măşti şi să păstreze distanţa socială.

Vinerea trecută, Regiunea capitalei Helsinki a decis înăsprirea de luni a restricţiilor pentru sălile de sport, piscine şi saune publice. În prezent, Finlanda se confruntă cu o creştere a numărului de infectări în ultimele zile, după ce în decembrie reuşise să aducă sub control o evoluţie similară. Astăzi, guvernul atribuie actuala creştere unor tulpini mai contagioase ale virusului, care pot accelera şi mai mult epidemia şi copleşi serviciile de sănătate. „Guvernul nu exclude introducerea de restricţii de călătorie din şi spre diferite regiuni, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în regiunea Uusimaa, din care face parte şi Helsinki. Pregătim din vreme multe instrumente diferite, în caz că vor fi necesare”, a afirmat Sanna Marin.

Conform datelor oficiale, într-o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, numărul zilnic al cazurilor de infectare s-a situat săptămâna trecută în jurul a 500.

În lupta cu noul coronavirus și cu restricțiile care pare să nu se mai ridice vreodată, președintele francez, Emmanuel Macron a făcut astăzi apel la rezistență pentru încă patru până la șase săptămâni înainte de a putea relaxa anumite restricții legate de pandemie.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page