top of page

CEDO: „Impunerea izolării pentru Covid-19 nu este considerată privare de libertate”



Potrivit cotidianului britanic „The Guardian” , situația curentă din India, provocată de pandemia de coronavirus se aseamănă izbitor cu cea din 1918 când pandemia de gripa spaniolă care a lovit India și care a ucis aproximativ 18 milioane de oameni, a făcut ca apa fluviului Gange să duhnească a moarte.

Dacă numărul oficial al deceselor provocate de Covid-19 a trecut de un sfert de milion, experții cred că în realitate, numărul acestora ar putea fi cu până la cinci ori mai mare, în condițiile în care autoritățile găsesc tot mai des trupuri plutind pe fluviul sacru al Indiei. Iar numărul de morți crește cu fiecare zi; în cursul zilei de ieri, India a raportat un număr record de 4.529 de decese în timp ce virusul se răspândește în marile orașe și în zonele rurale.

Îngrijorător nu este doar faptul că trupurile celor care au murit de Covid-19 plutesc pe apele fluviului de care depind atâția indieni, ci și faptul că nu se știe numărul oficial al cadavrelor găsite în ultimele două săptămâni. Potrivit localnicilor și a jurnaliștilor, se estimează un număr de 2.000 de cadavre însă, cifra ar putea fi mult mai mare. Raju Chaudhry, un pescar din Uttar Pradesh, spune că a văzut aproximativ 50 de cadavre pe zi plutind pe Gange.

„Am văzut 30-35 de cadavre aduse recent de ape și îngropate aici. Mulți apelează la această metodă, deoarece oamenilor le este greu să aranjeze incinerarea atunci când atât de mulți oameni mor”, a spus Chaudhry. arătând spre trunchiul unui arbore de banian, unde erau legate zeci de oale de lut. „Fiecare dintre aceste oale reprezintă pe cineva care a murit. Uite câte sunt, doar din ultimele 10 zile”, a spus el.

„Nu există nicio modalitate de a ști dacă toți au fost infectați cu coronavirus, deși guvernul a recunoscut că unele sunt victime ale Covid-19. Mulți cred că, pe măsură ce al doilea val al pandemiei a lovit comunitățile rurale sărace din Uttar Pradesh, a crescut prețul lemnului de foc folosit la incinerările tradiționale, ceea ce a însemnat că multe familii au recurs la un obicei - o tradiție în unele dintre sate - de a scufunda corpurile în Gange. Alții și-au îngropat rudele pe malurile nisipoase ale fluviului”, informează Protv.

Pentru a-i împiedica pe oameni să mai arunce cadavrele în apă, poliția a fost trimisă de-a lungul fluviului pentru a pune plase speciale și a opri astfel, acest fenomen.

Între timp, îngrijorarea cu privire la eficacitatea vaccinurilor anti-coronavirus împotriva tuturor variantelor virusului, a fost spulberată de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) confirmând că nu există niciun motiv de neîncredere. Totuși, pentru a nu depinde 100% de vaccinuri, OMS a îndemnat țările lumii să continue să acționeze cu prudență pe durata pandemiei de Covid-19.

„În timp ce în Europa situaţia sanitară se îmbunătăţeşte, călătoriile internaţionale ar trebui să fie în continuare evitate în faţa unei ameninţări persistente şi a unor noi incertitudini. Mergem în direcţia bună, dar trebuie să rămânem vigilenţi (...) creşterea mobilităţii, a interacţiunilor fizice şi a adunărilor de persoane poate să determine o sporire a transmiterii virusului în Europa. Deplasările şi călătoriile esenţiale au fost menţinute. Totodată, relaxarea măsurilor sociale ar trebui să fie consolidată printr-o creştere a eforturilor privind depistarea, monitorizarea şi secvenţierea virusului, precum şi prin accelerarea campaniilor de vaccinare. Nu există risc zero. Vaccinurile reprezintă probabil lumina de la capătul tunelului, dar nu putem să ne lăsăm orbiţi de acea lumină”, a prevenit Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, referindu-se mai ales la incertitudinile legate de o nouă variantă virală îngrijorătoare, detectată mai întâi în India şi identificată apoi în jumătate dintre cele aproximativ 50 de ţări din acea regiune a lumii.

„Este o ameninţare incertă. Pandemia nu s-a încheiat”, a subliniat Catherine Smallwood, coordonatoarea departamentului pentru situaţii de urgenţă din OMS Europa.

Conform datelor OMS, la nivelul regiunii care acoperă o parte din Asia Centrală, numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% într-o lună, coborând de la 1,7 milioane la jumătatea lunii aprilie până la 685.000 săptămâna trecută.

De altă parte, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat că impunerea izolării pentru Covid-19 nu este considerată privare de libertate. Acest anunț a venit în urma solicitării eurodeputatului român Cristian Terheș (PSD) care cere condamnarea statului român în această privință.

Nivelul de restricţii impuse libertăţii de circulaţie a petiţionarului nu permite să se considere că izolarea generală dispusă de autorităţi a constituit o privare de libertate. Măsura contestată nu poate fi asimilată unei măsuri de arest la domiciliu. Eurodeputatul PSD nu a fost supus unei supravegheri individuale din partea autorităţilor, nu a fost constrâns să trăiască într-un spaţiu înghesuit şi a putut avea contacte sociale şi să îşi părăsească domiciliul din diferite motive. Prin urmare, el nu poate invoca dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în privinţa dreptului la libertate”, a stabilit instanţa cu sediul la Strasbourg.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page