top of page

Cancelarul Austriei după întâlnirea cu Putin: „Rusia se pregăteşte de o ofensivă masivă”


Sancțiunile impuse de mai multe țări la adresa Rusiei cu scopul de a pune presiune pe situația economică a rușilor, determinându-l astfel pe președintele Vladimir Putin să ia decizia opririi invaziei lansate în Ucraina, nu sunt suficiente. După 50 de zile de atacuri nemiloase, mii de morți și o țară distrusă din temelii, Rusia continuă să mențină focul celui mai mare război într-o Europă modernă.

În ciuda faptului că omologul său ucrainean a cerut ajutor comunității internaționale, singurul mod prin care ceilalți lideri mondiali au putut interveni în acest război a fost să impună sancțiuni sau să trimită echipament militar Ucrainei.

Martor la această colaborare spectaculoasă, Vladimir Putin i-a transmis Occidentului că nu este dispus să oprească lupta din țara vecină până nu își va atinge complet țintele militare pe care le-a descris nobile. Printre acestea se numără denazificarea, protecţia populaţiei din Donbas şi asigurarea securităţii Rusiei. Mai mult, Putin a spus că negocierile de pace în Ucraina ar fi ajuns într-o fundătură, fapt care înseamnă că războiul va dura mai mult.

Este evident şi era inevitabil. Era doar o chestiune de timp. Ce facem noi: pe de o parte, ajutăm oamenii salvându-i de nazism; pe de altă parte, luăm măsuri pentru a asigura propria securitate a Rusiei. Evident că nu aveam de ales, este decizia cea bună. Nu avem niciun dubiu că obiectivele noastre vor fi atinse. Nu am avut altă alegere decât să pornim operațiunea militară din Ucraina pentru protejarea Rusiei. Obiective clare şi nobile. În ceea ce privesc sancțiunile impuse Rusiei, țin să transmit Occidentului că nu vom fi izolaţi. Nimeni nu poate fi izolat în lumea modernă. Mai mult, este imposibil să faci asta cu o țară atât de mare ca Rusia. Prin urmare, vom lucra cu parteneri care doresc să coopereze. Forțele ruse care duc campania militară din Ucraina acţionează cu curaj și eficiență, folosind cele mai moderne arme”, a declarat Putin. Aflat recent într-o călătorie călătorie de lucru în Orientul îndepărtat rus, alături de credinciosul lui aliat liderul belarus Alexandr Lukașenko.

Cu gândul că atitudinea Rusiei va provoca și mai multe pierderi pentru țara sa, Volodimir Zelenski a cerut din nou Uniunii Europene să impună sancţiuni care să vizeze toate băncile, dar şi petrolul din Rusia. “Nu mai putem aştepta”, a continuat acesta. Totuși, în opinia fostului șef al guvernului rus în timpul primului mandat de preşedinte al lui Putin, sancţiunile occidentale afectează dur economia rusă.

„Ne întoarcem în vremurile sovietice, când cursul valutar dintre rublă şi dolar era menţinut artificial. Din păcate asta se întâmplă, Putin a creat o problemă uriaşă pentru Rusia, cu toate aceste măsuri contrare intereselor naţionale ale Rusiei şi ale poporului rus. Putin şi-a pierdut legitimitatea în Rusia. Nu poate să aducă o victorie în ţară. O victorie în ţară înseamnă să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru ruşi. De asta a încercat să-şi câştige legitimitatea în afara ţării”, a precizat într-un interviu pentru CNN, Mihail Kasianov.

Între timp, liderul de la Kremilin s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni cu primul lider din Uniunea Europeană de la începutul războiului. Astfel, la reşedinţa sa din afara Moscovei, Putin a stat față în față cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

„Nu vă pot împărtăşi niciun strop de optimism după discuţia cu Vladimir Putin. Nu a fost o vizită prietenoasă, ci o confruntare clară pe marginea situației legate de războiul din Ucraina. Nu vin cu nicio impresie optimistă după această conversație cu președintele Putin. Rusia se pregăteşte de o ofensivă masivă”, a mărturisit Karl Nehammer, după întâlnirea cu președintele rus.

„Martori la atacurile nemiloase ale Rusiei asupra Ucrainei, liderii lumii abia se abțin să nu intervină în acest război, oprindu-l pe Vladimir Putin din așa numitele „crime de război” de care este acuzat. În schimb, pentru a putea supraviețui bombardamentelor și atacurilor continuue, pentru ucraineni, este vitală livrarea în continuare şi în ritm susţinut a armamentului letal din Occident, mai ales arme antitanc, aşanumitele drone sinucigaşe care pot distruge blindate şi sisteme de apărare anti-aeriană.

„Zi de zi, facem mari eforturi să trimitem echipamente militare Ucrainei . 8-10 zboruri ajung zilnic în regiune, nu doar din SUA, ci şi din alte ţări. Încărcăturile sunt mutate în camioane şi strecurate în Ucraina contra-cronometru. În unele cazuri, trec doar 4-6 zile de când preşedintele Biden aprobă livrarea până când sunt predate ucrainenilor. Este un ritm incredibil şi nu avem de gând să-l încetinim”, a transmis John Kirby, reprezentant al Pentagon-ului.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page