Burundi, Eritreea, Haiti, Coreea de Nord și Tanzania nu au început încă campania de vaccinare
În timp ce aproape întreaga planetă este în plină luptă împotriva pandemiei de coronavirus investind toate eforturile în campaniile de vaccinare, datele oficiale arată că cinci țări din lume nu au început încă vaccinarea anti-coronavirus. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Burundi, Eritreea, Haiti, Coreea de Nord și Tanzania sunt singurele țări dintre cele 194 de state membre ale OMS care nu au lansat încă campaniile naționale de imunizare. În acest sens, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că sunt gata să ofere sprijin acestora.
„OMS continuă să sprijine aceste ţări în ceea ce priveşte luarea deciziei legate de începerea vaccinărilor”, a declarat un purtător de cuvânt al AFP. În același timp, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat dorinţa ca fiecare ţară să înceapă să îşi vaccineze personalul medical şi persoanele cele mai vulnerabile în primele 100 de zile ale anului 2021, o dată care a fost depăşită în aprilie. Din păcate, ţările bogate şi-au rezervat majoritatea loturilor de vaccinuri care ieşeau din fabricile lor de producţie, determinând statele mai sărace să aştepte înainte de a putea să administreze primele doze de vaccinuri anti-Covid-19. „Ne confruntăm cu o pandemie cu două viteze, alimentată de inegalitate”, a declarat marţi directorul general al OMS.
Programul COVAX, ce vizează garantarea accesului ţărilor sărace la aceste vaccinuri, a furnizat până în prezent 89 de milioane de doze de vaccinuri în 133 de ţări şi teritorii participante. Însă aprovizionarea acestui dispozitiv aproape a încetat în această lună. „Omenirea este pe cale să eşueze”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În timp ce autoritățile de pretutindeni depun eforturi pentru a convinge un număr cât mai mare de persoane, giganții farmaceutici care au dezvoltat un vaccin împotriva coronavirus continuă să facă studii care să le conserve eficiența. În acest sens, Pfizer studiază siguranța unei a treia doze de vaccin împotriva noilor mutații ale Covid-19.
„Pfizer desfăşoară studii asupra tuturor variantelor coronavirusului SARS-CoV-2 care apar, de la cele iniţiale şi până la cele care au apărut mai târziu, la ora actuală fiind în desfăşurare un studiu asupra variantei Delta (varianta indiană), care se transmite de două ori mai rapid decât tulpina iniţială. Pe de altă parte, sunt în curs evaluări privind imunitatea oferită de serul Pfizer-BioNTech deja folosit, iar rezultatele din prezent arată că indicii de imunizare în cazul primelor persoane vaccinate cu schema completă se menţin la peste 90% şase luni mai târziu”, a declarat marţi directorul general al Pfizer Spania, Sergio Rodriguez.
De altă parte, Moderna a anunțat recent că vaccinul său a generat o activitate neutralizatoare împotriva variantelor noi de coronavirus, printre care și Delta, considerată în momentul de față, cea mai contagioasă. „Într-un studiu de laborator încă nerevizuit de alți cercetători, vaccinul a indus dezvoltarea de anticorpi împotriva tuturor variantelor supuse unui test în vitro, precum Beta, identificată în Africa de Sud, Delta în India și altele identificate în Nigeria, Uganda și Angola. ″În timp ce încercăm să învingem pandemia este imperativ să fim proactivi cu evoluţia virusului. Suntem angajaţi în studierea variantelor emergente, în generarea de date şi în împărtăşirea lor când vor fi disponibile. Datele prezentate sunt încurajatoare şi suscită speranţa că vaccinul dezvoltat de Moderna ar trebui să continue să protejeze împotriva variantelor recent detectate. Aceste descoperiri subliniază importanţa de a continua să vaccinăm populaţia cu o serie primară de vaccinuri eficiente”, a declarat consilierul delegat al Moderna, Stephane Bancel.
Vești bune vin și din China unde, un nou test clinic, prezentat la începutul acestei săptămâni de revista The Lancet, sugerează că vaccinul CoronaVac împotriva noului coronavirus este sigur pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. „Testul, realizat pe 550 de minori, a demonstrat că peste 96 % dintre aceşti copii şi adolescenţi care au primit cele două doze ale acestui vaccin produs de Sinovac au generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Potrivit studiului, reacţiile au fost uşoare sau moderate şi simptomul cel mai comun a fost durerea resimţită la locul injecţiei”, informează Protv.
„Copiii şi adolescenţii fac de obicei o formă uşoară sau asimptomatică de COVID-19 comparativ cu adulţii, totuşi un mic număr dintre ei ar putea dezvolta o formă mai severă.Minorii ar putea de asemenea transmite virusul altor persoane. Descoperirile noastre despre CoronaVac au arătat că vaccinul este bine tolerat şi a indus un răspuns imunologic încurajator”, a declarat expertul chinez Qiang Gao, de la Sinovac Life Sciences (China).
Comments