top of page

Bulgaria admite că spitalele sunt în prag de colaps



În ciuda faptului că omenirea beneficiază de mai multe seruri împotriva coronavirus, după campanii de vaccinare debutate în forță, oamenii au început să fie reticenți cu privire la imunizare, fapt pentru care, milioane de doze de vaccin sunt aruncate la gunoi în țările bine dezvoltate. De altă parte, țările sărace sunt încă în urmă cu vaccinarea drept pentru care, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îi critică pe șefii țărilor care se îndreaptă acum spre a treia doză de vaccin anti-Covid.

Între timp, varianta Delta (catalogată ca fiind cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate până în prezent) câștigă din ce în ce mai mult teren, cauzând zeci de mii de infectări zilnice și sute de decese în anumite țări. Dacă România ocupă primul loc în Europa și locul doi în lume, la numărul de decese înregistrare într-o zi, autoritățile din Bulgaria admit că spitalele lor sunt în prag de colaps. În ultimele 24 de ore, în țara vecină au fost raportate nu mai puțin de 310 decese, reprezentând cea mai mare rată a mortalităţii raportată de vecinii noştri de la începutul pandemiei.

Potrivit personalului sanitar, în secţiile de terapie intensivă din toată ţara sunt aproape 700 de bolnavi care se luptă să supravietuiască în timp ce mai mult de 90% dintre ei nu sunt vaccinați.

„Marea majoritate a oamenilor care ajung aici nu sunt vaccinați. În plus, suferă şi de alte afecțiuni cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, boli renale, iar infecția cu Covid la acești oameni este una foarte gravă. Din păcate, avem și pacienți tineri, fără alte boli, dar care sunt grav afectați de Covid, fac complicații pulmonare sau complicații cardiace, unii chiar mor. Sperăm că toţi oamenii vor realiza că aceasta nu este o boală imaginară. Sunt oameni care mor. Aţi văzut acest lucru azi... Se întâmplă în câteva secunde. Noi facem tot ce putem, dar uneori suntem neputincioşi”, a declarat un medic ATI.

„Uneori, medicii trebuie să facă 4-5 resuscitări într-o singură zi, abia mai stau în picioare. Şi câteodată, când îmi explică starea unor pacienți, încep să plângă! Și îi întreb de ce plâng. Și ei îmi spun: Pentru că nu mai am putere să vorbesc, nu am putere să merg acasă!”, a transmis o asistentă-șefă.

Din păcate, Ministrul bulgar al Sănătății recunoaște că situația este una „critică” și estimează că va mai dura cel puțin două săptămâni. „Nu mai este timp pentru amânare și ezitare. Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt disponibile”, a declarat ministrul bulgar al Sănătății.

Ca și România, în ultimele două săptămâni, Bulgaria a avut cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană din cauza COVID-19. De la începutul pandemiei și până în prezent, la o populaţie de aproape 7 milioane, ţara de la sud de Dunăre a înregistrat peste 24.000 de decese.

Dacă țările din estul Europei se confruntă cu recorduri de decese și o creștere explozivă a cazuilor de contaminare, în centrul și vestul bătrânului continent, statele occidentale caută să ridice restricțiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei, înlocuind regulile cu obligativitatea certificatului verde. În timp ce unele țări impun acest document pentru majoritatea locurilor publice interioare, Austria a urmat exemplul Italiei și a decis ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru angajați. Practic, acolo unde lucrează mai mult de o persoană, oamenii trebuie să facă dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19, că au trecut prin boală sau deţin un test PCR negativ. Totuși, spre deosebire de clienţi, ei nu mai trebuie să poarte mască de protecţie.

Pentru a se asigura că regula este respectată, autorităţile austriece intenţionează să facă verificări aleatorii de două ori pe săptămână. Atât autoritatile cât si patronii au dreptul să facă verificări aleatorii si angajaţii trebuie să se asigure că au în permanenţă documentul cu ei. În caz contrar, pot primi o amendă de până la 500 de euro, iar companiile riscă să fie sancţionate cu 3.600 de euro.

Nu au existat discuţii în contradictoriu. Procesul a decurs fără probleme. Această situaţie epidemiologică este epuizantă pentru toată lumea, dar nu ajută cu nimic să te tot plângi că trebuie să arăţi în stânga şi în dreapta certificatul verde”, a explicat Silke Monetti, Directorul de vânzări în cadrul unui magazin de haine.

″Îmi oferă mai multă siguranță. Noi lucrăm foarte mult cu persoane din afara companiei, atât cu clienți, cât şi cu personalul nostru de vânzări. Este important să fii sigur că colegii tăi sunt în siguranță şi, implicit, că toată lumea este în siguranță”, mărturisește Jessica Kreuzberger, angajata acestui magazin.

În timp ce autoritățile de la Viena au decis permiterea unei perioade de tranziție până pe 14 noiembrie (pentru ca toată lumea să se obișnuiască cu noua reglementare), din 15 noiembrie, persoanele care nu s-au imunizat anti-COVID, vor putea să lucreze doar dacă prezintă un test PCR negativ.

Etichete:

Opmerkingen


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page