top of page

Bulgaria și România au prea multe doze de vaccin anti-Covid și nu știu ce să mai facă cu ele
Cu toate că a debutat furtunos în campania de vaccinare împotriva noului coronavirus, România stagnează în acest moment, risipind unul dintre cele mai valoroase produse ale lui 2021: vaccinurile anti-Covid19. În aceiași situație se află și Bulgaria. Potrivit Bloomberg, „cererea de inoculare a scăzut în cele două țări estice ale Uniunii Europene, lăsând stocuri de vaccinuri pe care oficialii trebuie să le folosească rapid înainte de termenele de expirare, altfel vor fi nevoiți să le distrugă. Această ultimă opțiune ar fi una extrem de deprimantă, având în vedere lipsa de doze în alte părți ale globului, cum ar fi țările africane mai sărace”.

Cu un supliment ridicat de doze de rezervă, multe dintre vaccinuri sunt vândute sau donate către alte țări iar guvernele vor întârzia livrarea acestora. De altă parte, industria hotelieră din Bulgaria presează să primească vaccinuri gratuite pentru vizitatorii străini. Odată cu scăderea cererii în Bulgaria, guvernul intenționează să doneze 150.000 de doze – în principal Astra – țărilor vecine din Balcani. Mai mult, bulgarii sunt dispuși să ofere vaccinul gratuit, tuturor vizitatorilor străini. „Întrucât Bulgaria și noi toți am plătit aceste doze prin taxele noastre, sugerăm să fie folosite pentru a stimula vaccinarea turiștilor, în loc să le arunce în coș”, a declarat săptămâna trecută Polina Karastoyanova, director general al Consiliului Național de Turism.

În același context și autoritățile din România se confruntă cu scăderea cererii de vaccinuri. Românii sunt atât de dezinteresați de imunizare încât membrii echipei naționale de rugby a Argentieni au reușit să primească dozele la București, înaintea unui meci desfășurat în luna iunie.

Reticența față de vaccinuri în ambele țări vine în urma unei îndelungate neîncrederi în autorități dar și a scepticismului cu privire la unele vaccinuri, în special după scandalul privind siguranța serului produs de AstraZeneca acuzat că beneficiază de unele efecte secundare neobișnuite.

„Vânzările sau donațiile recente nu vor avea impact asupra disponibilității vaccinului pentru cetățenii noștri. Dar trebuie să găsim un echilibru pentru fluxurile de vaccinuri, astfel încât să maximizăm beneficiile pentru toată lumea”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România, într-un interviu telefonic. Dacă cei de la orașe se numără printre românii care au fost mai deschiși la ideea imunizării, guvernul găsește oportun să își întrepte atenția și strategia către cei din zonele rurale. Astfel, autoritățile române se bazează pe medicii locali care au legături strânse cu cei din comunitățile locale, pentru a-I convinge pe beneficiari numai că aceștia se confruntă cu o luptă grea pentru a schimba atitudinile oamenilor.

În România doar 24% din populație este vaccinată, în timp ce în Bulgaria, procentul este la jumătate. Comparativ, situația din România este mai presantă, cu 35.000 de doze Astra expirate începând de miercurea aceasta. În acest sens, prducătorii testează pentru a vedea dacă durata de valabilitate poate fi prelungită.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că în data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate 43.000 de doze de vaccin de la Astra Zeneca, menţionând că acestea nu vor fi distruse, ci carantinate, iar dacă producătorul va pune la dispoziţie date, se poate prelungi perioada de valabilitate.

„În data de 30 iunie au ieşit din perioada de valabilitate circa 43.000 de doze de vaccin de la compania Oxford/Astrazeneca. Sunt şapte loturi diferite. Am luat decizia ieri de a carantina aceste doze şi de a nu intra în procesul de distrugere, tocmai pentru că se aşteaptă date suplimentare vizavi de perioada de stabilitate. Ca atare, aceste doze sunt carantinate, ele nu sunt distruse şi dacă în perioada următoare producătorul ne pune la dispoziţie date care să certifice o stabilitate pe termen lung sau mai lungă de şase luni, date care să fie sigur autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este foarte posibil să avem aceată prelungire a perioadei de valabilitate. Dozele au fost retrase sau sunt în procedură de retragere din centrele de vaccinare şi vor fi carantinate la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi centrelor regionale de depozitare. De asemenea, știm că România a încheiat un acord cu Danemarca în ceea ce priveşte vânzarea unui număr de două zile de la compania Biontech/Pfizer. Se vor vinde”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

De altă parte, Bulgaria are circa 20.000 de doze cu termen limită până la sfârșitul lunii iulie însă, autoritățile speră să folosească cât mai multe dintre acestea ca a doua doză înainte de termenul amintit. Confruntate cu o situație neașteptată, liderii ambelor țări vor să întârzie mai multe livrări pentru a evita astfel supraaprovizionarea; în următoarele două luni, numai România urmează să primească 4,4 milioane de alte doze.

Între timp, varianta Delta (cunoscută și sub numele de mutația sau tulpina indiană), se dovedește a fi extrem de contagioasă. Răspândită aproape pe tot continentul Europa, această variantă amenință vehement eforturile depuse atât de oamenii obișnuiți cât și de autorități sau medici. Cele mai multe preocupări se referă la relaxarea restricțiilor de sănătate publică și la faptul că din ce în ce mai mulți oameni pleacă în vacanța de vară.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page