top of page

Brexit: vize pentru europenii care stau mai mult de 6 luni în Marea Britanie



Bat clopotele sfârșitului perioadei de tranziție între Marea Britanie și Uniunea Europeană înainte ca Brexitul să le despartă definitiv. Îngrijorările cu privire la semnarea unui acord care să stabilească condițiile viitoarei relații, se accentuează pe zi ce trece. În ciuda presiunii și a timpului extrem de scurt, negociatorul șef UE al Brexitului, Michel Barnier, a mărturisit astăzi unor eurodeputați că este „dificil, dar este posibil să se ajungă la un acord post-Brexit cu Regatul Unit, până vineri”.

Oficialul a anunțat progrese în cadrul negocierilor, însă a recunoscut faptul că învcă mai există divergențe importante cu privire la pescuit, o temă extrem de sensibilă pentru Franța și Olanda. „Progrese bune în negocieri, totuși rămân obstacole în continuare, cu două săptămâni înainte de divorțul definitiv între Regatul Unit și Uniunea Europeană”, a anunțat de asemeni, Michel Barnier pe Twitter. În tabăra cealaltă, un purtător de cuvânt al premierului britanic, Boris Johnson a declarat că „o ieșire a Regatului din piața unică europeană, în noaptea de 31 decembrie, în baza reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) – adică fără un acord de liber schimb, rămâne rezultatul cel mai probabil. Însă negociatorii muncesc în continuare să acopere divergențele”.

Cu toate că negocierile par să fie luate extrem de serios în aceste ultime zile, pescuitul rămâne principalul punct de blocaj. Am discutat cu Boris Johnson despre stadiul negocierilor dintre UE şi Regatul Unit. Am salutat progrese importante legate de numeroase subiecte. Cu toate acestea, rămân serioase divergenţe, în special privind pescuitul. Depăşirea lor va fi va fi foarte dificilă. Negocierile vor continua mâine. Uneori avem sentimentul că nu vom reuși să ajungem la o soluție” a mărturisit miercuri, președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

În opinia Ministrului britanic, Michael Gove, „șansele încheierii unui acord comercial între Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt mai mici de 50%. Cred că din păcate este mai probabil să nu ajungem la un acord. Orice eventuală perturbare în porturile britanice după încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie, va fi de scurtă durată. Mă aștept ca, după câteva zile sau săptămâni de potențiale perturbări, lucrurile să se rezolve de la sine și să ajungem la o nouă normalitate aproximativ la începutul anului viitor”.

Indiferent de rezultatul negocierilor, despărțirea Angliei, Scoției, Irlandei de Nord și Țării Galilor de Uniunea Europeană va avea consecințe pentru administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni. În ceea ce privește situația imigranților europeni care au de gând să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021, guvernul de la Londra a stabilit în data de 13 iulie 2020 un nou sistem de imigrare bazat pe puncte. Acest nou sistem va trata cetăţenii UE şi pe cei non-UE în mod egal şi vizează atragerea persoanelor care pot contribui la economia Regatului Unit. Cetăţenii irlandezi vor putea intra şi trăi în Regatul Unit la fel cum o fac în prezent.

Cetăţenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziţie (31 decembrie 2020), precum şi membrii de familie vor fi eligibili pentru Programul de înregistrare a cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme). „Ei vor putea depune până la 30 iunie 2021 o cerere în baza prevederilor acestei scheme. În cadrul noului sistem de imigrare, cetăţenii UE pot intra în Regatul Unit ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue. Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activităţi, cum ar fi efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe/conferinţe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci şi nici accesa fonduri publice” informează Protv.

În cazul celor care doresc să rămână în Marea Britanie mai mult de șase luni (fie că aceștia vor să locuiască, să studieze sau să muncească) vor trebui să depună o cerere de viză pe siteul oficial al guvernului (www.gov.uk). Evident, doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile relevante și punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea. Din păcate, cei care au o condamnare cu închisoare de cel puțin 12 luni, au săvârșit o faptă penală care a cauzat daune grave, sunt recidiviști care dau dovadă de nesocotire constantă a legii sau caracterului, vor fi refuzați.

Suplimentar vizei, solicitanții care socsec în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni vor trebui să achite și o suprataxă de sănătate pentru imigrare (IHS) care le va permite accesul la sistemul britanic de sănătate (National Health System/NHS).


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page