Brazilia a depășit pragul de jumătate de milion de decese cauzate de Covid-19
La nivel mondial, Brazilia rămâne în continuare a doua cea mai îndoliată țară de coronavirus, după Statele Unite, iar veștile nu se îmbunătățesc. Din nefericire, în cursul zilei de sâmbătă, autoritățile braziliene au confirmat depășirea oficială a pragului de 500.000 de morți. „500.000 de vieți pierdute din cauza pandemiei care afectează Brazilia și lumea întreagă. Lucrez neobosit pentru vaccinarea tuturor brazilienilor cât mai curând posibil şi pentru schimbarea acestui scenariu care ne-a afectat de mai bine de un an”, a scris pe Twitter, Ministrul brazilian al Sănătății, Marcelo Queiroga, fără a preciza bilanțul ultimelor 24 de ore. Cu o zi înainte, ministerul său înregistrase 498.499 de decese, cu o medie zilnică de peste 2.000 de morți în ultimele șapte zile.
Potrivit Consorțiului media, care reuneşte principalele grupuri de presă din ţară şi stabileşte un bilanţ cotidian pe baza rapoartelor guvernelor regionale, până sâmbătă după-amiază erau deja înregistrate 500.022 de decese. Mai mult de 60% din acest bilanț (303.550 de decese), au fost înregistrate numai anul acesta când Brazilia a cunoscut al doilea val mortal, cu peste 4.000 de decese pe zi.
În prezent, oficialii se tem că țara se confruntă cu un al treilea val, după ce numărul infecțiilor a început să crească brusc. Conform celui mai recent raport săptămânal, publicat de Fundația Fiocruz (o entitate de referință în cercetarea medicală), „odată cu debutul iernii în emisfera sudică, Brazilia cunoaște o situație critică cu un platou înalt de decese și posibilitatea unei agravări în următoarele săptămâni”. „Rata de ocupare a paturilor în unităţile de terapie intensivă depăşeşte 80% în 19 din cele 27 de state ale ţării şi 90% în opt dintre ele”, a precizat Fiocruz în timp ce experții sunt îngrijoraţi de viteza mică a campaniei de vaccinare, de răspândirea unor variante mai agresive şi de lipsa măsurilor preventive din partea preşedintelui Jair Bolsonaro, adversar al lockdown-ului şi măştii de protecţie.
Până în prezent, doar 29% din populație a primit o injecție cu unul din vaccinurile anti-Covid, în timp ce doar 11,36% sunt complet vaccinați.
O situație opusă a avut loc weekendul acesta în India unde, autoritățile sanitare au raportat cel mai scăzut număr de cazuri zilnice de coronavirus din ultimele trei luni. Potrivit Ministerului Sănătății, duminică au fost înregistrate 58.419 de infecții cu Covid-19 și 1.576 de decese asociate acestei boli. De la începutul pandemiei și până în prezent, India a înregistrat un total de 29,9 milioane de contaminări și peste 386.700 de decese. Din cauza variantei indiene descoperite la sfârșitul lui 2020, la începutul acestui an, India a fost epicentrul pandemiei de coronavirus. În luna mai, India ajunsese să raporteze cifre record de cazuri înregistrate zilnic, de peste 400.000.
La nivel global, specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins anunță un raport de peste 178,2 milioane de infectări cu Covid-19 și mai mult de 4 de milioane de decese asociate. Potrivit directorului științific al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan, varianta indiană (denimită și varianta Delta), a devenit dominantă la nivel mondial. “Varianta Delta este pe cale să devină varianta dominantă la nivel global din cauza transmisibilităţii sale crescute”, a declarat Swaminathan într-o conferinţă de presă.
Totodată, Soumya Swaminathan şi-a exprimat dezamăgirea referitoare la eşecul vaccinului candidat al companiei CureVac, într-un studiu clinic, de a respecta standardul de eficacitate al OMS, mai ales că noua variantă Delta a coronavirului, mai contagioasă, creşte necesitatea unor vaccinuri noi, eficace.
În prezent, Marea Britanie este țara care se confruntă cu cea mai mare creștere a infecțiilor cauzate de această variantă, în timp ce principalul oficial din domeniul sănătății publice din Germania, a anticipat că Delta va deveni rapid varianta dominantă din țara sa, în ciuda creșterii ratelor de vaccinare. În același sens, și Kremlinul a anunțat o creștere de noi infecții, în special cu noua variantă Delta.
Pentru oficialii OMS, Africa continuă să rămână un motiv de îngrijorare. Cu toate că Africa reprezintă doar aproximativ 5% din noile infecții la nivel mondial și 2% din decese, noile cazuri din Namibia, Sierra Leone, Liberia și Rwanda s-au dublat în ultima săptămână.
„Este o traiectorie care este foarte, foarte îngrijorătoare. Realitatea brutală este că, într-o eră cu mai multe variante, cu o transmisibilitate crescută, am lăsat zone vaste din populaţie, din populaţia vulnerabilă din Africa, neprotejate de vaccinuri”, a declarat şeful programului de urgenţă al OMS, Mike Ryan, în timp ce accesul la vaccinuri rămâne minuscul.
Comments