Boris Johnson: „Dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat”
Actualizată în: 21 mar. 2022
După 25 de zile de când Rusia a lansat un atac nemilos asupra Ucrainei, estul Europei trăiește un coșmar. La nivel mondial, teama că președintele rus, Vladimir Putin ar putea folosi bomba nucleară, îi pune în alertă pe toți liderii internaționali. Cu toate că nu pot interveni fizic în acest război, comunitatea internațională sare în ajutorul Ucrainei trimițându-i atât ajutor umanitar cât și armament. Mai precis, un număr mare de state membre NATO s-au angajat să trimită armament Ucrainei, de la drone la rachete antitanc.
Această decizie nu este tocmai pe planul Rusiei, încolțită deja de sancțiunile extrem de dure, care i-au fost impuse ca pedeapsă pentru invazia și distrugerea poporului ucrainean. Potrivit ministrului rus de Externe, Sergei Lavrov, orice transport de armament care intră în Ucraina va fi în mod legitim o ţintă a Rusiei.
„Am spus foarte clar că orice încărcătură care va intra pe teritoriul Ucrainei, pe care o vom considera (că transportă) arme, va deveni o ţintă legitimă”, a declarat Lavrov la postul RT.
De altă parte, pentru a răspunde americanilor care acuză Rusia și China de un complot, același oficial rus a declarat că cele două țări se vor apropia ca urmare a invaziei Ucrainei. Conform The Independent, China a finanțat Rusia când aceasta din urmă a fost sancționată de către națiunile occidentale după invazia Ucrainei. De asemenea, Rusia a cerut Chinei arme precum dronele armate.
„Această cooperare va deveni mai puternică, pentru că într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate bazele pe care se bazează sistemul internațional, desigur că noi – ca două mari puteri – trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume”, a transmis Serghei Lavrov.
La polul opus, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, îl descrie pe Vladimir Putin ca pe un tiran ce trebuie oprit imediat.
„Un Putin victorios nu se va opri în Ucraina, iar sfârșitul libertății în Ucraina va însemna dispariția oricărei speranțe de libertate în Georgia și apoi în Moldova. Va însemna începutul unei noi ere de intimidare în întreaga Europă de Est, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Dacă Putin va reuși să zdrobească Ucraina, aceasta va fi unda verde pentru autocrații de pretutindeni, din Orientul Mijlociu până în Orientul îndepărtat. Acesta este un punct de cotitură pentru lume. Este un moment de a alege între libertate și opresiune. În Rusia lui Putin eşti condamnat la 15 ani de închisoare doar pentru că numeşti invazie o invazie. Şi dacă eşti împotriva lui Putin, la alegeri, eşti otrăvit sau împuşcat. (Putin) nu a crezut cu adevărat în balivernele semi-mistice pe care le-a scris despre originile poporului rus... Nostradamus se întâlneşte cu Wikipedia rusească. Nu despre asta era vorba. Cred că era speriat de Ucraina dintr-un cu totul alt motiv. Îi era frică de Ucraina, pentru că în Ucraina au o presă liberă şi au alegeri libere. Occidentul nu trebuie să facă greşeala de a normaliza din nou relaţiile cu preşedintele rus după invadarea Ucrainei”, a declarat Boris Johnson la o conferinţă a Partidului Conservator.
Pentru a pune presiune pe liderul de la Kremlin să oprească atacul asupra uceainenilor, premierul polonez a pledat pentru sancţiuni mai aspre împotriva Rusiei. „Polonia propune adăugarea unei blocade comerciale la pachetul de sancţiuni, cât mai curând posibil, o blocadă a porturilor maritime, o interdicție de intrare în porturile maritime a navelor sub pavilion rusesc, dar și o interdicție a comerțului pe cale terestră. O întrerupere totală a comerţului cu Rusia ar forţa şi mai mult Moscova să se gândească dacă n-ar fi mai bine să oprească acest război plin de cruzime”, a declaratMateusz Morawiecki.
Pe câmpul de luptă, rușii continuă să bombardeze fără întrerupere orașe din Ucraina, sperând că în curând armata lor va ajunge să preia puterea de la Kiev. În ciuda faptului că există speranțe pentru un acord de pace, rachetele și bombardamentele lansate de Rusia, arată cât de nemiloasă este atitudinea acesteia.
Și ca să îi sfideze și mai mult pe cei care vor încetarea de urgență a războiului, Kremlinul a organizat un spectacol pe principalul stadion din Moscova unde au participat peste 100 de mii de oameni purtând culorile steagului naţional. Conform jurnaliștilor străini, stadionul a fost umplut cu studenți și angajați de la stat, aduși cu autobuzele și plătiți. Participanții au cântat cântece patriotice şi au ascultat discursuri înflăcărate despre conducere şi forţele armate. Apogeul l-a reprezentat apariţia pe scenă a lui Vladimir Putin, însă discursul său a fost ăntrerupt de o așa zisă pană tehnică. Pe internet însă, convingerea generală este că la mijloc a fost mâna hackerilor.
댓글