top of page

Bogații planetei acuzați că încearcă să se sustragă de la plata impozitelorÎn ciuda faptului că sunt putred de bogați, cei mai avuți oameni ai planetei nu își permit să își plătească taxele la fel cum fac oamenii obișnuiți. Setea de putere a devenit atât de intensă și captivantă încât, magnații lumii caută tot felul de strategii pentru a se sustrage de la plata impozitelor. Potrivit site-ului unei organizații americane, care s-a folosit de informații confidențiale ale fiscului american, unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă platesc taxe modice sau chiar deloc. Dezvăluirea făcută de ProPublica, un portal independent de investigații jurnalistice, vine în urma intrării în posesia documentelor fiscale ale unor dintre avuții lumii precum Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Bill Gates, Michael Bloomberg şi George Soros.

În timp ce președintele Biden este asaltat de cereri pentru introducerea de noi taxe pe marile averi, FBI-ul și Agenția de administrare fiscală anchetează modul în care documentele fiscale ale miliardarilor au fost făcute publice și lansate pe acest site.

Jurnaliștii de la ProPublica a analizat documentele cu taxele și impozitele plătite de miliardarii americani, descoperind astfel că dările către stat au fost unele mediocre. Calculând averea cumulată a celor mai bogați 25 de americani, s-a descoperit că aceștia și-au crescut avuțiile cu 401 miliarde de dolari, între 2014 și 2018. În acești ani însă, bogații amintiți au plătit doar 13,6 miliarde de dolari, în taxe federale, reprezentând numai 3,4 la sută din creșterea cumulată a averilor lor. ”Poți să fii mulți-miliardar și să plătești zero taxe”, a avertizat Jesse Eisinger, senior reporter & editor la portalul de investigații jurnalistice.

Conform raportului ProPublica, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care urmează să se retragă în curând de la conducerea gigantului comerțului online, nu a plătit deloc taxe în 2007 și 2011. La fel, a scăpat de povara fiscală, în 2018, Elon Musk și fondatorul Tesla și Space X. Potrivit aceleiași analize, finanțistul George Soros - supranumit cândva “omul care a spart Banca Angliei”, pentru că speculațiile cu lira sterlină i-au adus un câștig de un miliard de dolari în 1992 - a reușit să nu plătească niciun cent taxe federale pe venit, trei ani la rând.

”Cazul milionarului Warren Buffet mă fascinează, pentru că el susține, public, taxarea celor bogați. La fiecare 100 de dolari cu care a crescut averea sa, (Buffet) a plătit la stat 10 cenți”, a dezvăluit Jesse Eisinger.

La preluarea mandatului sau de președinte al Statelor Unite, Joe Biden s-a angajat că va crește impozitele pentru cei mai bogați americani, dorind echitate. Comunitatea de afaceri din SUA nu pare deloc impresionată de intenția liderului de la Casa Albă și sunt convinși că vor putea bloca în Congresul SUA o astfel de inițiativă prin campanii de lobby îndreptate asupra congresmenilor și senatorilor democrați „moderați” care nu ar fi dispuși să meargă „all-în” în privința acestor reforme fiscale. În luna mai, administrația Joe Biden a făcut public intenția de a implementa un uriaș plan de redresare economică, în valoare de 4,1 trilioane de dolari destinați investițiilor în infrastructură și în politici publice și de educație, urmând să fie finanțat prin taxarea bogaților și creșterea taxelor pentru marile corporații.

”Orice dezvăluire neautorizată a informațiilor guvernamentale privind o persoană este ilegală. Pe de altă parte, vorbind la modul general, știm că mai sunt multe de făcut pentru ca multi-naționalele și persoanele individuale care au cele mai mari venituri să plătească mai mult”, specifică Jen Psaki, White House Press Secretary. Aceasta pare să îi apere pe magnații suspectați de infracțiuni pentru fraude fiscale, acuzându-i pe cei care dezvăluie orice informație cu privire la posibilele acte de corupție ale acestora. În realitate, avuții planetei s-au folosit de strategii de micșorare a taxelor perfect legale, cum ar fi reduceri substanțiale obținute în schimbul donațiilor caritabile sau nu și-au acordat salarii - care pot fi taxate cu până 37 la sută, beneficiind în schimb de veniturile din investiții, taxate la o rată mai mică, de până la 20 de procente. Un astfel de exemplu îl reprezintă Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care nu a plătit taxe federale în 2007 și 2011, ba chiar a obținut o deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi.

Potrivit financer.com, top zece cei mai bogați oameni ai planetei sunt Jeff Bezos (cu un venit net de 188 de miliarde de dolari), Elon Musk (170 de miliarde de dolari), Bernard Arnault (155 miliarde de dolari), Bill Gates (144 de miliarde de dolari), Mark Zuckerberg (114 miliarde de dolari), Warren Buffett (108 miliarde de dolari), Larry Page (104 miliarde de dolari), Sergey Brin (101 miliarde de dolari), Larry Ellison (90.6 miliarde de dolari) și Steve Ballmer (89,1 miliarde de dolari).


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page