Bogații Indiei plătesc scump să plece cât mai urgent spre țări sigure
Criza provocată de pandemia de coronavirus în India a băgat frica în oameni atât de mult încât bogații acestei țări se înghesuie să plătească zeci de mii de dolari ca să plece cât mai urgent în alte țări mai sigure. În prezent, India este noul epicentru al pandemiei de Covid-19, după ce, țara cu peste 1 miliard și 360 de locuitori a devenit victima unui număr record de cazuri noi din cauza tulpinilor de coronavirus. Aici, crematoriile nu mai fac față din cauza numărului mare de decese, sistemul sanitar este în pragul colapsului, spitalele nu mai au paturi, oxigen și medicamente vitale, iar autoritățile cofirmă pe zi ce trece recorduri de peste 300.000 de contaminări noi. În cursul zilei de astăzi, Ministerul Sănătății a raportat circa 353.000 de noi cazuri și 2.812 de decese. În total, India se luptă cu un bilanț de peste 17 milioane de cazuri de infectări.
De teama răspândirii pandemiei, mai multe guverne ale lumii au anunțat restricții de călătorie pentru persoanele venite din această țară. Totuși, disperarea indienilor este atât de mare încât, cei mai bogați sunt în stare să plătească mii sau chiar zeci de mii de dolari pentru bilete sau să închirieze avioane private care să îi ducă în țări mai sigure. Mulți dintre aceștia au ales să plece în Emiratele Arabe Unite, destinație preferată deoarece este destul de aproape. Cu toate că pe această rută sunt sute de zboruri disponibile în fiecare zi, autoritățile din Emiratele Arabe Unite au anunțat că interzic accesul persoanelor venite din India pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 25 aprilie.
„Există un interes absolut nebun pentru avioane private în această perioadă. Avem 12 zboruri care pleacă mâine spre Dubai și toate sunt pline”, a declarat purtătorul de cuvânt al unui operator de zboruri charter din India. Un alt reprezentant al unei companii aeriene a spus că a primit sute de cereri pentru zboruri private în ultimele zile. „Am cerut avioane din străinătate pentru a face față cererii. Ne-a costat 38.000 de dolari să închiriem un avion de 13 locuri pentru a zbura de la Mumbai la Dubai și 31.000 de dolari pentru un avion de șase locuri” spus acesta, precizând că oamenii se adună în grupuri pentru a închiria împreună o aeronavă privată.
Potrivit Sunday Times, cel puțin opt avioane private au ajuns din India în Marea Britanie la finalul săptămânii trecute, înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor pentru călătorii veniți din această țară, explicând că închirierea unui charter pe această rută ar costa aproape 140.000 de dolari.
De altă parte, îngrijorată de drama cu care se confruntă India, Comisia Europeană se coordonează cu statele membre ale UE care sunt dispuse să trimită urgent medicamente și oxigen aici. „Suntem pregătiţi să oferim ajutor. Uniunea Europeană îşi uneşte resursele pentru a răspunde rapid cererii de asistenţă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În același timp, Cancelarul german Angela Merkel a declarat că guvernul său pregăteşte și el un ajutor de urgenţă pentru India. „Lupta împotriva pandemiei este lupta noastră, a tuturor. Germania este solidară cu India şi pregăteşte de urgenţă o misiune de ajutor”, a spus Merkel. De curând, și Statele Unite au anunţat de asemenea că vor trimite rapid Indiei ajutor sanitar.
Referitor la americani, Ursula von der Leyen a anunțat că statele Uniunii Europene îi vor accepta, necondiţionat, în această vară, pe cei care sunt vaccinați cu seruri aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. În prezent, Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat cele trei vaccinuri utilizate în SUA.
„Americanii, din câte văd, folosesc vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Acest lucru va permite libera circulaţie şi călătoriile către Uniunea Europeană. Situaţia se îmbunătăţeşte însă în SUA, după cum se îmbunătăţeşte, să sperăm, şi în Uniunea Europeană”, a declarat, duminică, pentru The New York Times, Ursula von der Leyen.
Călătoriile și circulația dintre SUA și UE a fost suspendată acum mai bine de un an, iar în prezent, șefa executivului european nu a precizat exact când vor putea fi reluate călătoriile, depinzând în mare parte de situația epidemiologică.
În insulele Fiji, autoritățile din capitala Suva, au anunțat că de astăzi, orașul va intra într-o izolare strictă de două săptămâni ca urmare a izbucnirii unui focar de coronavirus. În acord cu acestea, compania aeriană Fiji Airways, a anunțat anularea tuturor zborurilor interne și internaționale până la data de 2 mai.
„Autorităţile sanitare din arhipelag au decretat izolarea timp de două săptămâni a zonelor Lami şi Nausuri, din vecinătatea capitalei Suva, aflate pe insula principală Viti Levu, după detectarea, în ziua anterioară, a patru cazuri de coronavirus în acest arhipelag din Oceanul Pacific. În aceste zone, aflate sub supravegherea poliţiei insulare, sunt permise doar deplasările şi activităţile esenţiale, în timp ce interacţiunile sociale sunt limitate la membrii care locuiesc în aceeaşi gospodărie. De asemenea, localităţile Nadi şi Lautoka, din Viti Levu, se află în izolare din 19 aprilie, după detectarea primului caz de contagiere locală din Fiji, care s-a produs din cauza nerespectării protocoalelor privind carantina călătorilor internaţionali.
Trei dintre cele patru noi contagieri raportate duminică sunt asociate unui militar reîntors din străinătate, plasat în izolare într-un centru de carantină, care a infectat o femeie de la serviciile de curăţenie ce s-a deplasat ulterior prin mai multe locuri din Nadi şi Lautoka”, se arată într-un comunicat oficial.
Până în prezent, autoritățile din Fiji au raportat mai puțin de o sută de cazuri de coronavirus și două decese.
Kommentare