top of page

Bill Gates: „Lumea ar trebui să revină la normal undeva până la sfârșitul anului 2022”


Lupta împotriva pandemiei de coronavirus beneficiază de vaccinuri ca aliat însă, de altă parte, Covid-19 ripostează cu o altă amenințare și anume, răspândirea mutațiilor depistate în ultimele luni pe întreg globul pământesc. Oricât de mult efort se depune în această luptă, atât personalul medical cât și autoritățile sau oamenii simpli, au obosit să mai aștepte, limitându-și rutinele cu care erau obișnuiți să trăiască înainte de această pandemie. Totuși, cu toții trag speranța că următorul sezon estival nu va fi umbrit de restricții și că efectele campaniilor de vaccinare începute încă din decembrie, vor promite șansa la normalitate. Contrar acestor așteptări, cofondatorul Microsoft, Bill Gates avertizează că lumea ar trebui să revină la normal undeva până la sfârșitul anului 2022, sugerând astfel că planeta se va mai confrunta încă doi ani cu această pandemie. „Pandemia este o tragedie incredibilă. Singura veste bună a fost accesul la vaccinuri. Până la sfârșitul anului 2022 ar trebui să revenim practic la normal. Cred că undeva prin 2022 vom avea imunitatea colectivă. Cred că toți așteptăm cu nerăbdare acest lucru. Există o mulțime de oameni care suferă, nu doar în SUA, ci peste tot”, a declarat filantropul, într-un interviu pentru ziarul polonez Gazeta Wyborcza și TVN24.

În 2014, Bill Gates a renunțat la funcția de președinte al Microsoft Corp. Anul trecut, acesta și Fundația Melinda Gates a donat cel puțin 1,75 miliarde de dolari pentru răspunsul global la pandemia Covid-19 incluzând asistență pentru unii producători de vaccinuri, diagnostice și tratamente potențiale.

Într-un cu totul alt context, Cancelarul Angela Merkel a mărturisit că în opinia sa, amenințarea virusului se va prelungi dincolo de acest an. “Liderii din Uniunea Europeană vor discuta despre cum se pot produce mai multe vaccinuri pe teritoriul UE. Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa. Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an. În plus, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a garanta că şi restul lumii primeşte vaccinuri, din moment ce în caz contrar vor continua să apară noi mutaţii, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la vaccin. Decizia guvernului meu de a procura vaccinuri anti-coronavirus împreună cu celelalte state membre ale UE a fost cea mai bună alegere. Un eşec în această privinţă ar fi zguduit blocul comunitar la temelie. În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană. Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie”, a afirmat cancelarul german în parlament înaintea summitul de ieri al Consiliului European, care a avut loc prin videoconferinţă.

În așteptarea sărbătorii Paștelui, landul Saar din Germania (cu circa un milion de locuitori) a decis să elimine principalele restricții împotriva noului coronavirus, însă este nevoie de prezentarea unor teste negative. Decizia primului land german care se încumetă la o astfel de alegere survine pe fondul intensificării nemulţumirii opiniei publice germane faţă de limitările de deplasare impuse de autorităţi. “Am decis să relaxăm restricţiile pentru viaţa privată şi publică. Începând cu 6 aprilie, cinematografele, teatrele, sălile de concerte, terasele cafenelelor şi restaurantelor şi cluburile de sport vor fi redeschise, iar restricţiile privind întâlnirile între persoane vor fi în mare măsură relaxate. Însă, aceste relaxări vor fi condiţionate de teste antigen rapid cu rezultat negativ”, a anunţat ministrul-preşedinte al acestei mici regiuni de la frontiera cu Franţa şi Luxemburg, Tobias Hans. La nivel național, Angela Merkel, care promite fermitate în lupta cu coronavirusul, a făcut un pas înapoi miercuri renunţând la o formă de lockdown la nivelul întregii ţări între 1 şi 5 aprilie, izolarea fiind decisă cu două zile în urmă împreună cu landurile. În faţa nemulţumirii stârnite de această măsură în rândul opiniei publice şi a dificultăţilor administrative pentru aplicarea sa, ea a recunoscut că a făcut o greşeală şi a cerut iertare populaţiei.

Între timp, în Marea Britanie, Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor de uz medical a aprobat un test care depistează în 20 de secunde dacă o persoană este infectată cu noul coronavirus. Totodată, a fost lansat un sistem care ar putea fi folosit în aeroporturi, arene sportive şi companii. Cu toate că testele rapide sunt văzute drept o componentă principală a planului premierului Boris Johnson de ieşire din lockdown, deseori au fost exprimate îngrijorări legate de acurateţea dispozitivelor actuale cu flux lateral (LFD).

Noul produs Virolens, fabricat de start-up-ul britanic iAbra şi TT Electronics, foloseşte mostre de salivă şi a fost testat la aeroportul Heathrow Airport. “Distribuitorul Histate a spus că îl va lansa imediat în urma aprobării primite de la MRHA, sperând la o folosire extinsă a sa în lunile următoare. Potrivit distribuitorului, testele au arătat o senzitivitate de 98,1%, ceea ce înseamnă foarte puţine rezultate fals negative, şi o specificitate de 99,7%, adică foarte puţine rezultate fals pozitive”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page