top of page

Biden: Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta în lupta cu pandemia de Covid



În ciuda faptului că este cea mai afectată țară de pe globul pământesc de pandemia de coronavirus, Statele Unite ale Americii, continuă să rămână superputerea mondială asupra căruia toți ochii sunt ținti atunci când vine vorba de speranță sau performanțe. În acest sens, în cursul zilei de ieri, președintele SUA, Joe Biden, a afirmat că aproape jumătate dintre liderii planetei i-au solicitat vaccinuri anti-Covid-19 pentru a face față luptei cu acest inamic invizibil.

Răspunsul liderului de la Casa Albă a fost unul aformativ, însă evaziv în ceea ce privește calendarul acestui ajutor.

“Toate ţările din lume se întorc spre noi. Am 40% de lideri ai planetei care întreabă dacă îi putem ajuta. Vom încerca. Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri. Totuși, doresc să acord prioritate americanilor. În plus, SUA a promis deocamdată să furnizeze 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către ţări terţe”, a explicat Biden în timpul unei discuţii cu guvernatori în care se analiza evoluţia campaniei de vaccinare în SUA. Din păcate însă, mai mulţi şefi de stat sau de guvern şi-au exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea Washingtonului în această problemă.

Spre exemplu, Cancelarul federal german, Angela Merkel a pledat pentru “un liber schimb de componenţi şi o deschidere a pieţei vaccinurilor”. La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat SUA “să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar a vaccinurilor, ci şi a componenţilor acestor vaccinuri, (interdicţie) ce împiedică producţia”.

Între timp, după un studiu în care 2.200 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost testați cu serul produs ed Pfizer-BioNTech, Agenția americană pentru medicamente a aprobat utilizarea de urgență a acestui vaccin la persoane din această categorie de vârstă. „Eficacitatea vaccinului la cei cu vârste de la 12 până la 15 ani a fost de 100% și a fost într-adevăr destul de sigură”, a recunoscut Dr Anthony Fauci, expert epidemiolog din cadrul Guvernului SUA. Pentru a-i susține convingerile, Dr. Victoria Regan, de la Children’s Memorial Hermann, a clarificat: „Există un risc mult mai mare ca copilul dumneavoastră să se infecteze cu Covid, chiar dacă nu prezintă simptome, de a avea complicații, cum ar fi o miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, pe care am întâlnit-o la mulți copii sportivi. Acest lucru poate provoca probleme la 6-12 luni după această infecție ușoară, precum și potențialul de insuficiență cardiacă pe măsură ce devin adulți”.

„Știm că, de la 10 ani în sus, copiii pot da mai departe Covid”, a amintit Dr. Seth Kaplan, Societatea Pediatrică Texas.

În timp ce SUA pare să țină sub control pandemia de coronavirus, reușind să vaccineze complet (cu cele două doze de vaccin) peste 30% din populație, India atrage cele mai multe îngrijorări. Aici, tulpina indiană a copleșit sistemul medical, crematoriile și cimitirile. Această mutație a fost analizată de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ajungând la concluzia că trebuie să schimbe clasificarea ei din „variantă de interes” în „variantă îngrijorătoare”.

„Există deja indicii care sugerează o contagiozitate mare a tulpinii indiene B.1.617. De asemenea, un studiu preliminar, pe un număr limitat de pacienţi, arată un grad de rezistență la vaccinuri din partea tulpinii indiene. Prin urmare, o clasificăm drept variantă care suscită îngrijorare la nivel global”, a confirmat Maria Van Kerkhove, epidemiolog american, expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

De săptămâni bune, India se confruntă cu un bilanț zilnic de 4.000 de decese și peste 400.000 de contaminări.

În Europa, autoritățile se confruntă cu decizia de a relaxa restricțiile impuse de pandemie sau de a le explica cetățenilor cum trebuie să mai aibă răbdare până când amenințarea acestui virus va ajunge la o limită minimă. În acest sens, începând de luni, Cipru a decis ca persoanele care călătoresc în această țară și au certificat de vaccinare anti-Covid să fie exceptate de la obligația de a intra în izolare și de a prezența un test RT-PCR.

De altă parte, tânăra din Italia căreia i-au fost administrate din eroare mai multe doze de vaccin anti-Covid-19 Pfizer-BioNTech a primit de fapt patru doze, nu şase cum a fost anunţat iniţial. „În realitate este vorba despre 0,30 ml, corespunzătoare unei cantităţi utilizate pentru patru doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Informaţia potrivit căreia cantitatea injectată ar fi puţin mai mare de patru doze este importantă întrucât testele făcute de Pfizer pentru a stabili consecinţele unui supradozaj s-au oprit la patru doze de substanţă activă inoculate simultan, fără ca acest fapt să fie urmat de consecinţe deosebite pentru pacienţi. Infirmiera care a vaccinat-o pe tânăra femeie a uitat să dilueze flaconul cu substanţă activă cu ser fiziologic, eroare cauzată de o activitate de rutină cu volume mari şi sub presiune din cauza necesităţii de a respecta riguros termenele”, a explicat într-un comunicat agenţia sanitară din Toscana (centrul Italiei) referitor la ⁣doza injectată din eroare duminică, 9 mai, unei tinere stagiare în psihologie clinică.

În prezent, tânăra femeie, care a revenit luni la domiciliu după 24 de ore petrecute în spital sub observaţie, rămâne în continuare sub supraveghere.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page