top of page

Benjamin Netanyahu: „Atacurile Israelului vor continua la putere deplină şi vor dura”


La mai bine de o săptămână după primele atacuri lansate de gruparea islamistă Hamas, către Israel, raidurile aeriene continuă să persiste între cele două tabere care împart o ură una pentru cealaltă, de foarte mulți ani. În cursul zilei de ieri, la primele ore ale zilei, avioane de luptă israeliene au lansat atacuri puternice asupra Gaza City. Acest atac a venit la numai câteva ore după ce premierul Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas (aflată la putere în Fâșia Gaza) se va dezlănțui. „Atacurile Israelului vor continua la putere deplină şi vor dura. Israelul vrea să perceapă un preţ mare grupării militante Hamas”, a declarat Netanyahu în cadrul unei declarații televizate.

Potrivit News.ro „explozii au avut loc în oraş, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins şi care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte şi în care au fost ucişi 42 de palestinieni - cel mai grav atac de la începutul violenţelor, pe 10 mai”.

La scurt timp, armata israeliană s-a lăudat că a atacat casele a nouă comandanţi Hamas din Gaza. Până în prezent nu au fost raportate victime şi nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni. Potrivit presei locale, israelienii ar fi lovit principalul drum de coastă, din vestul oraşului, şi câteva complexe. De altă parte, compania de distribuţie a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părţi mari din sudul Gaza City.

De cealaltă parte, Hamas nu s-a lăsat mai prejos și a continuat să lanseze rachete în zone civile din Gaza spre zone civile din Israel, una dintre ele lovind chiar o sinagogă în oraşul sudic Ashkelon, cu câteva ore înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască Shavuot. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Cu o zi în urmă, Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că 16 femei şi 10 copii s-au numărat prin cei ucişi duminică, iar 50 de oameni au fost răniţi. La polul opus, Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că ţinta atacurilor a reprezentat-o „infrastructura militară subterană” a Hamas. „În urma loviturii, unitatea subterană a fost distrusă, făcând ca fundaţiile caselor de deasupra să cadă, ducând la victime neintenţionate”, a explicat el.

Cu toate acestea, printre cei ucişi s-a numărat dr. Ayman Abu Al-Ouf, şeful departamentului de medicină internă de la spitalul Shifa şi membru al comitetului de gestionare Covid-19. „Moartea medicului în vârstă de 51 de ani, este o pierdere uriaşă într-un moment foarte delicat”, a spus Mohammed Abu Selmia, directorul Shifa.

Tot în atacul aerian de ieri, Israelul a confirmat faptul că l-a ucis pe Hossam Abu Harbid, un comandant militar al grupării islamiste palestiniene armate Jihadul Islamic.

Distrugerea clădirilor din fiecare tabără reprezintă la rândul lor, pierderi uriașe, în contextul în care atacurile aeriene au vizat distrugerea clădirilor importante. Spre exemplu, în cursul zilei de sâmbătă, atacurile aeriene ale Israelului asupra Gaza au distrus și clădirea care găzduia birourile The Associated Press şi ale altor media. În apărarea sa, Netanyahu a susţinut că serviciile de spionaj ale Hamas operau în această clădire şi duminică a declarat că orice dovadă va fi împărtăşită pe canalele de informaţii.

Până în prezent, atacurile dintre Fâșia Gaza și Israel s-au soldat cu cel puţin 188 de palestinieni ucişi (inclusiv 55 de copii şi 33 de femei) și 1.230 de persoane rănite în tabăra Hamas, în timp ce opt persoane în Israel au fost ucise, inclusiv un băiat în vârstă de 5 ani şi un soldat, în atacurile în care au fost lansate 3.100 de rachete din Gaza.

„Atacurile au dus la strămutarea a 34.000 de palestinieni”, a spus Tor Wennesland, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, la o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, unde opt miniştri de externe au discutat despre conflict.

De altă parte, eforturile Chinei, Norvegiei şi Tunisiei ca ONU să transmită o declaraţie comună în care să ceară inclusiv încetarea ostilităţilor au fost blocate de SUA, care, potrivit diplomaţilor, se tem că asta ar interfera cu eforturile diplomatice de a opri violenţele. În schimb, Ministrul palestinian de Externe, Riad Al-Malki, a cerut Consiliului de Securitate să ia atitudine pentru a pune capăt atacurilor israeliene. Între timp, Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a îndemnat consiliul să condamne „atacurile neprovocate şi aleatorii” ale Hamas.

„Mişcarea palestiniană Hamas a premeditat ⁣ un război cu Israelul şi doreşte să preia puterea în Cisiordania. Hamas a ales să accelereze tensiunile, folosite ca pretext, pentru a începe acest război ⁣ cu Israelul. Nu există nicio justificare pentru tirul de rachete împotriva civililor. Palestinienii folosesc scuturi umane⁣, crescând numărul victimelor civile. Cer ONU să condamne atacurile cu rachetă. În prezent, statul evreu nu are altă opţiune decât să răspundă atacurilor palestinienilor pentru a le opri”, a declarat Erdan, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliul de Securitate privind Orientul Mijlociu.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page