Autoritățile poloneze se confruntă cu furia militanților anti-vaccin
3 aug. 2021
Lupta împotriva pandemiei de coronavirus a devenit din ce în ce mai intensă și obositoare, atât pentru autorități cât și pentru oamenii obișnuiți, obligați să se conformeze unor restricții care le-a luat libertatea. Dacă unii au acceptat să se vaccineze cu unul dintre serurile produse pentru a crește imunitatea în fața coronavirusului, alții refuză să își injecteze chiar și o doză, fiind extrem de susceptibili cu privire la conținutul acestora.
De altă parte, autoritățile caută din răsputeri să găsească strategii care să îi determine pe oameni să nu mai amâne vaccinare, considerând că aceasta este singura armă eficiență împotriva Covid-19 și a variantelor sale. În Europa însă, există multe țări a cărei populație înclină spre religiozitate și vede această pandemie ca o metodă de dictatură. Un exemplu în acest sens în prezintă Polonia. Această țară din estul Europei se confruntă cu furia militanților anti-vaccin, în timp ce mai multe centre de vaccinare au fost incendiate.
„Un centru mobil de vaccinare și un birou al agenției epidemiologice locale din orașul Zamosc au fost incendiate duminică, fără să rezulte victime. De acum încolo, centrele de vaccinare vor fi păzite zi și noapte de forțele de ordine. Din păcate, observăm o escaladare a brutalității și violenței în comportamentele grupurilor anti-vaccin”, a precizat șeful poliției poloneze, Jaroslaw Szymczyk.
„Din nefericire, asemenea incidente se repetă: Toate vor fi pedepsite sever, conform legii, și pe de altă parte vom lua măsuri pentru a consolida securitatea tuturor acestor centre”, a declarat și premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
Și luna trecută, poliția poloneză a trebuit să intervină în două incidente provocate de anti-vacciniști, după ce aceștia au încercat să pătrundă cu forța într-un centru de vaccinare din apropiere de capitala Varșovia, confruntându-se acolo cu agenții de pază și cu personalul medical.
Cu toate că până în prezent, aproape jumătate din întreaga populație a Poloniei s-a vaccinat complet împotriva coronavirusului, autoritățile au luat decizia de a închide mai multe centre de vaccinare din cauza cererii reduse. Conform sondajelor de opinie, aproximativ in sfert dintre polonezi sunt împotriva vaccinării sau ezită să se vaccineze. Neîncrederea polonezilor în vaccin a încetinit considerabil ritmul vaccinării. Din păcate, această situație este cu atât mai îngrijorătoare pentru autorități care, nu mai contenesc din a trage un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unui al patrulea val al pandemiei, cauzat de varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană).
Mai la est de Polonia, în Rusia, autoritățile sanitare au confirmat cu părere de rău, înregistrarea într-o singură zi, a 785 de decese provocate de Covid-19. În total, bilanțul morților cauzate de acest inamic invizibil a urcat la 160.000. În aceiași zi, numărul cazurilor de infectări a atins 23.508, urcând cifra totală la 160.137.
Dintre toate orașele Rusiei, Moscova se poziționează în fruntea listei cu cele mai multe cu decese provocate de Covid-19 în ultimele 24 de ore (și anume, 75 de morți), fiind urmată de Sankt Petersbourg (cu 60 de morți). Tot în Moscova, ultimele 24 de ore au adus 3.330 de noi contagieri, cu aproape 25% mai multe decât au fost înregistrate în ziua precedentă. Potrivit primarului capitalei, Serghei Sobianin, de la începutul pandemiei și până în prezent, primăria Moscovei a cheltuit 350 de miliarde de ruble (aproximativ 4,8 miliarde de dolari) în lupta cu coronavirus.
Ca multe alte țări europene, Rusia insistă că vaccinarea este singura cale pentru a frâna răspândirea coronavirusului. În acest sens, guvernul rus și-a propus să vaccineze 80% din populația țării cu cel puțin o doză până la data de 1 noiembrie. Cu patru seruri disponibile (Sputnik-V, EpiVacCorona, CoviVac și Sputnik Light), ritmul vaccinări nu este unul suficient de alert. Potrivit Gogov.ru, în ultima săptămână au fost vaccinate zilnic în medie 294.684 de persoane în întreaga țară. Dacă se va menține același ritm, pentru a vaccina 60% din populația adultă, Rusia va avea nevoie de cel puțin 109 zile.
Din păcate, această țară se află pe locul patru în lume în ceea ce privește cel mai mare număr de cazuri de infectare cu coronavirus, după Statele Unite ale Americii, India și Brazilia. În ceea ce privesc decesele asociate cu această boală, Rusia ocupă locul al șaselea mondial.
Vești proaste vin și din China unde, varianta Delta se răspândește alarmant, iar orașul Wuhan a fost din nou afectat de pandemie. Din acest motiv, la începutul acestei săptămâni, sute de mii de locuitori au fost plasați în carantină. După ce aproape că eradicase această boală pe teritoriul ei începând din primăvara anului 2020, iar viața locuitorilor revenise aproape de normal, China simte pe propria-i piele ce înseamnă varianta Delta . În cursul zilei de ieri, autoritățile au raportat 55 de cazuri noi de Covid-19.
Comments