top of page

Autoritățile chineze au aprobat primul său vaccin împotriva Covid-19, pentru utilizare generală



Concurența cu cele mai mari puteri ale lumii dar și capacitatea proprie de dezvoltare și reușită, a determinat China să nu încheie niciun contract cu giganții farmaceutici care au produs vaccinul anti coronavirus, așteptând până când proprii experți vor dezvolta un ser chinezesc. Devenind țara care a sesizat primul caz de coronavirus în lume, China se numără printre ultimele țări cu potențial de dezvoltare a vaccinului care a aprobat un ser pentru populația sa. În cursul zilei de ieri, autoritățile chineze au aprobat primul său vaccin împotriva Covid-19 pentru utilizare generală, ser dezvoltat de o companie afiliată gigantului farmaceutic Sinopharm, finanțat de stat. Dezvoltatorul serului, Beijing Biological Products Institute, unitate a China National Biotec Group (CNBG) nu a oferit informații detaliate legat de eficiența vaccinului însă a transmis că serul are o eficiență de 79,34% în baza datelor preliminare. Mai mult, un director al Sinopharm a declarat că informații detaliate vor fi dezvoltate și vor fi publicate în jurnale de știință din țară și străinătate.

Aprobarea anunțată de Administrația Națională a Produselor Medicale, vine la o lună după ce Emiratele Arabe Unite au devenit prima țară de pe mapamond care a început administratea vaccinului la nivelul publicului, urmată de Pakistan care, a încheiat cu Sinopharm, un acord de achiziție a 1,2 milioane de doze.

Dacă alte țări au plătit pentru vaccin, cetățenii chinezi vor primi serul gratuit. Până în prezent, China a administrat anumitor categorii de cetățeni trei vaccinuri aflate încă în faza a treia a studiilor clinice – două dezvolate de CNBG și unul, de Sinovac Biotech. În luna iulie a acestui an, autoritățile chineze au lansat un program de utilizare de urgență care a vizat lucrătorii din sectoarele esențiale, fiind administrate peste 4,5 milioane de doze până la data de 15 decembrie.

În comparație cu alte state, China are cel puțin cinci vaccinuri anti coronavirus, toate aflate în ultima fază a studiilor clinice (Sinovac, CNBG, CanSino, Biologics și de Academia Chineză de Științe). De la apariția primului caz în Wuhan, decembrie anul trecut, oficial, China înregistrează un bilanț de 96.876 de contaminări cu coronavirus și 4.781 de decese asociate.

Între timp, un studiu efectuat de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, numărul persoanelor contaminate cu Covid-19 în Wuhan, ar fi de zece ori mai mare decât bilanțul anunțat până în prezent de oficialii de la Beijing. Conform testelor serologice realizate în luna aprilie, după perioada de vârf a epidemiei în China, 4,43% dintre locuitorii din Wuhan prezentau anticorpi, ceea ce înseamnă că organismul lor reacționase la prezența virusului. În raport cu numărul de locuitori ai orașului, aproximativ 480.000 de persoane au fost contaminate, adică aproape de 10 ori mai multe decât bilanțul de 50.000 de infectări comunicate de autorități.

„Diferenţa poate fi legată de o subestimare a cazurilor în contextul haosului de la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, când mulţi oameni nu erau testaţi sau cânt testele nu erau fiabile″, a declarat pentru AFP Huang Yanzhong, specialist în domeniul sănătăţii publice din cadrul Consiliului pentru Relaţii Externe, o organizaţie nonprofit americană. În timp ce restul lumii a preluat epidemia de coronavirus, devenind victime în catastrofele provocate de acest inamic invizibil, China pare să se fi redresat înainte de începutul verii. Ultimul deces a fost semnalat în China la mijlocul lunii mai. Potrivit aceluiaşi studiu publicat luni, rata de contaminare ajunsese în aprilie la un maximum de 0,44% în restul provinciei Hubei, a cărei capitală este Wuhan.

Nu este prima dată când autoritățile chineze sunt acuzate că încearcă să ascundă gravitatea epidemiei cu care se confruntă. În primăvară, președintele american, Donald Trump a acuzat China de lipsa transparenței în lupta cu Covid-19 și faptul că virusul ar putea fi fost eliberat intenționat din laboratorul in Wuhan.

La aproape un an de la declanșarea acestei crize mondiale, o jurnalistă chineză a fost arestată pentru reportajele făcute despre carantina impusă de autorități în Wuhan. Potrivit avocatului ei, Zhang Zhan în vârstă de 37 de ani, a fost condamnată la 4 ani de închisoare. Fostă avocată, jurnalista a primit sentința la un tribunal din Shanghai (est) pentru „provocare de tulbuări”, după un proces de doar câteva ore. Practic, instanța a acuzat-o că a difuzat informații false pe internet. „Părea foarte abătută când a anunțat hotărârea” a declarat Ren Quanniu, unul dintre avocații femeii.

În timp ce, de regulă, opozanții regimului președintelui Xi Jinping sunt tratați cu terminologia „provocare de tulburări”, Zhang urmează să facă închisoare pentru articolele difuzate online, în cadrul cărora a denunțat carantina de la Wuhan, prin care s-a încălcat grav drepturile omului. „Aproximativ zece diplomaţi străini şi susţinători ai lui Zhang au încercat fără succes să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfăşura procesul, dar poliţia le-a refuzat intrarea, la fel şi jurnaliştilor”, a adăugat unul dintre avocații jurnalistei.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page