top of page

Austriecii au început protestele împotriva vaccinării obligatorii


În prag de sărbători, când un număr foarte mare de oameni speră că vor putea petrece alături de cei dragi, noua varianta a coronavirusului, denumită Omicron, pune pe jar omenirea. În timp ce autoritățile se gândesc să înăsprească măsurile de restricție menite să evite răspândirea acestei tulpini, specialiștii avertizează că nici varianta Delta nu trebuie uitată. În acest sens, americanii din statul Michigan, admit că pe teritoriul lor, Delta este cea care face ravagii în prezent. Potrivit angajațiilor spitalului Sparrow, din Lansing, „pacienții mor într-un ritm pe care nu l-am mai văzut vreodată”.

„Nu m-am gândit niciodată că situația ar putea deveni atât de gravă, și cu siguranță nu într-un punct atât de târziu al pandemiei. Speram că ne vom vaccina toți și că lucrurile vor reveni la normal. Printre ultimele victime ale Covid-19, am observat o tendință tulburătoare. Vedem o mulțime de oameni tineri. Și cred că asta este o provocare. Imi amintesc mereu momentul în care am ajutat familia unui tânăr să-și ia rămas bun de la acesta. A fost o noapte îngrozitoare. A fost una dintre zilele în care am plecat acasă și am plâns”, a mărturisit asistenta, Katie Sefton.

Din păcate, în această săptămână, statul Michigan a avut mai mulți pacienți internați cu Covid-19 decât în orice alt moment de la începutul pandemiei și anume, cu 88% mai multe spitalizări decât în ultima lună. „Avem mai mulți pacienți decât am avut vreodată și tot mai mulți oameni care mor într-un ritm pe care nu l-am mai văzut până acum. Din ianuarie și până acum am avut aproximativ 289 de decese. 75% sunt persoane nevaccinate. Și foarte puține (persoane vaccinate) care au murit, toți la mai mult de 6 luni de la vaccinare. Nu am avut nicio persoană vaccinată cu doza booster care să moară din cauza Covid”, a declarat Jim Dover, președintele Sparrow Health System.

Din nefericire, potrivit aurităților, nu doar Michigan se confruntă cu creștere a cazurilor grave de Covid-19, ci întreaga țară. Astfel, la nivel național, numărul internărilor a crescut cu 40% față de luna precedentă. Situația s-a agravat odată cu răspândirea neîncetată variantei Delta, mult mai contagioasă decât cele care s-au confruntat americanii iarna trecută.

„Continuăm să vorbim despre faptul că încă nu am atins vârful”, a explicat Sefton. Între timp, experții în sănătate insistă asupta faptului că cea mai bună protecție împotriva variantei Delta este vaccinarea. În prezent însă, puțin peste 64% dintre americanii eligibili sunt vaccinați cu schemă completă, iar mai puțin de o treime dintre aceștia au primit și doza booster.

Între timp, în Europa, oamenii se luptă cu teama de a nu retrăi o criză sanitară provocată de cea mai nouă tulpină depistată în Botswana și Agrica de Sud. Din cauza acestei amenințări, autoritățile europene iau în calcul introducerea vaccinării obligatorii începând cu anul viitor.

În acest context, astăzi, aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat la Viena pentru a protesta la adresa restricțiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus și a vaccinării obligatorii care va intra în vigoare în luna februarie 2022.

„Protestul, convocat de Partidul Libertăţii din Austria (FPO, de extremă dreapta), a reunit persoane care neagă existenţa coronavirusului, susţinători ai teoriilor conspiraţiei, fundamentalişti creştini şi simpatizanţi ai extremei drepte, care au calificat la unison vaccinarea obligatorie drept “dictatură. Protestul a început spre prânz, într-o atmosferă festivă, în pofida temperaturilor ce se apropiau de îngheţ şi care nu i-au împiedicat pe demonstranţi să denunţe restricţiile şi carantina generală care se încheie în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar de la care sunt excluse persoanele nevaccinate. Acestea vor putea ieşi din locuinţe doar pentru a merge la lucru, la şcoală sau pentru nevoi de bază, precum achiziţia de alimente şi medicamente, plimbări scurte şi sport în aer liber”, informează Protv.

Printre mesajele protestatarilor s-au putut citi „Dictatură”, “Vaccinare obligatorie = Fascism” sau “S-au întors naziştii”. De asemenea, au existat și pancarte care aveau înscripționate mesaje prin care se cerea demisia guvernului austriac. Faimosul slogan de campanie al fostului preşedinte american Donald Trump, “Make America Great Again” (Să redăm măreţia Americii), a fost adaptat local sub forma “Make Austria Free Again” (Să redăm libertatea Austriei).

Şi sloganul feminist “Trupul meu, alegerea mea”, folosit în proteste din întreaga lume pentru a apăra drepturile reproductive, a fost inclus în protestul austriac.

În ciuda faptului că protestul a fost unul pașnic, poliția a făcut câteva arestări, amintindu-le în același timp, manifestanților, că trebuie să poarte măștile de protecție și să păstreze distanța fizică regulamentară.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page