Austria dă startul Europei: obligativitatea vaccinării anti-Covid și a impus carantina naționalăÎn ciuda eforturilor depuse de specialiștii care au creat mai multe vaccinuri împotriva noului coronavirus, cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă, mai multe țări din Europa iau în considerare revenirea la carantină și aplicarea unor restricții mai dure. Toate aceste măsuri sunt consecință a faptului că varianta Delta (considerată cea mai contagioasă dintre toate variantele Covid-19 depistate până în prezent) se extinde cu o viteză remarcabilă, cauzând creșteri explozive de cazuri noi și decese.

Austria este prima țară europană care și-a luat riscul de a-i nemulțumi pe cetățeni privându-i de libertate, însă, potrivit oficialilor de la Viena, decizia de a intra în carantină este o decizie care vine spre binele acestora. La numai o zi după ce un nou lockdown a intrat în vigoare, aici, străzile sunt aproape pustii, magazinele închise, iar faimoasele târguri de Crăciun sunt abandonate. Pe lângă impunerea unei noi carantine, care amintește populației de perioada lui 2020 – un an nefast pentru întreaga lume – autoritățile austriece au decretat și obligativitatea vaccinării pentru întreaga populație.

Astfel, sectoarele de ospitalitate, gastronomie, agrement, cultură şi comerţ neesenţial au fost închise de ieri și vor continua să rămână la fel pentru o perioadă de 20 de zile.

Cu toate că rata vaccinării în această țară este de 66% (un procent mult mai mare decât mulre alte țări europene), autoritățile acuză faptul că au început să stagneze campaniile de imunizare, determinând astfel o creștere dramatică a ratei de infectare cu Covid-19. Din acest motiv, austriecii nevaccinați au primit ultimatum până pe 1 februarie să primească un ser anti-Covid iar cei care nu se vor conforma acestei reguli, vor fi amendați cu 3.600 de euro. Mai mult, și austriecii care vor refuza să se inoculeze cu doza „booster” vor fi amendați. În cazul lor, penalitățile vor ajunge la 1.500 de euro.

Toate aceste decizii radicale sunt menite să oprească răspândirea variantei Delta și evitarea celui de-al patrulea val de pandemie. În acest sens, autoritățile consideră că numai o atitudine extrem de dură la adresa virusului poate opri prezența lui pe teritoriul țării. De la implementarea acestor noi reguli, a crescut cu peste 20% numărul celor care s-au prezentat pentru prima doză.

În ultimele cinci zile, fiind administrate o jumătate de milion de doze.

De altă parte, radioteleviziunea publică austriacă, ORF, a lansat o loterie pentru a contribui la ridicarea ratei insuficiente de vaccinare anti-COVID-19, cu premii ce includ o casă sau o maşină electrică.

Cine se vaccinează, câştigă, este sloganul acestei iniţiative prin care vor fi sortate 1.000 de premii pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani care locuiesc în ţară şi care au fost sau vor fi imunizate în perioada 1 octombrie - 20 decembrie cu unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de Uniunea Europeană”, informează Protv. ORF a justificat această loterie prin faptul că educaţia şi informarea nu sunt uneori suficiente pentru a convinge populaţia cu privire la importanţa vaccinării pentru combaterea pandemiei.

Tot de ieri, Cehia și Slovacia au interzis accesul persoanelor nevaccinate în hoteluri, puburi, saloane de coafură și majoritatea evenimentelor publice. Ca și în cazul Austriei, aceste două țări au luat deciziile din cauza numărul