AstraZeneca a redus ieri de la 79% la 76% eficiența vaccinului său
25 mar. 2021
Discuția legată de certificatele de vaccinare anti-coronavirus devine din ce în ce mai des întâlnită în Europa. Apropierea sezonului estival dar și nerăbdarea oamenilor de pretutindeni, pune presiune pe autorități și decizia de a reveni la normalitate cât mai urgent. Din păcate, pandemia de coronavirus nu s-a încheiat și cu toate acestea, oficialii trebuie să găsească o soluție rapidă pentru a nu risca efecte psihologice și sociale și mai mari asupra populației. În acest sens, Biroul Federal pentru Sănătate Publică din Elveția a transmis că a început pregătirile pentru a elibera certificatele de vaccinare pentru coronavirus din vara aceasta, în ideea de a “a fi recunoscute internaţional şi a nu putea fi falsificate”. Acest document va fi disponibil atât pe hârtie cât și digital, iar în prima fază, nu va ţine seama dacă deţinătorul a fost sau nu infectat cu Covid-19, sau dacă are un rezultat PCR negativ, deşi aceste informaţii ar putea fi incluse ulterior. Potrivit Directoarei acestei instituții, Anne Levy, Elveția urmărește cu atenție avansul acestui tip de certificate în Uniunea Europeană, deşi ar putea lua măsuri în mod independent dacă această iniţiativă suferă amânări în ţările vecine.
Această decizie vine în urma propunerii făcute de Comisia Europeană care, în data de 17 martie 2021, a recomandat crearea unui certificat verde digital, pentru a le facilita cetățenilor UE libera circulație în condiții de siguranţă pe durata pandemiei de coronavirus și care va fi valabil în toate statele membre ale Blocului comunitar.
Dacă inițial a considerat varianta certificatelor de vaccinare ca fiind improbabilă, ieri, premierul britanic, Boris Johnson a sugerat că unele puburi ar trebui să ceară clienților să prezinte acest tip de certificat. ”Ceea ce nu cred că vom avea în această ţară ar fi, de exemplu, paşapoartele de vaccinare pentru a vă permite să mergeţi la pub sau ceva de genul acesta”, a spus el în februarie.
Până în prezent, în Marea Britanie au fost deja vaccinați cu prima doză aproape 29 de milioane de oameni (cel mai rapid ritm din Europa). Într-o comisie parlamentară însă, liderul de la Londra a afirmat că, ”conceptul de bază al unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie exclus în totalitate”, referindu-se la chirurgii care sunt obligaţi să fie vaccinaţi pentru virusul hepatitei B. Întrebat dacă cetăţenii obişnuiţi care merg la pub ar putea avea nevoie de un astfel de certificat, oficialul a răspuns: ”cred că acesta este genul de lucruri care pot depinde de fiecare proprietar de pub, pot depinde de proprietar. Oamenii s-au gândit foarte profund la astfel de probleme. Impresia mea este că există o înţelepciune imensă în opinia publică cu privire la acest lucru. Oamenii, fiinţele umane, recunosc instinctiv când ceva este periculos şi urât pentru ei şi pot vedea că virusul este o ameninţare colectivă şi doresc ca guvernul lor şi eu, ca prim-ministru, să luăm toate măsurile pe care le putem pentru a-i proteja”. În ultima lună, premierul britanic l-a mandatat pe ministrul Michael Gove să analizeze rolul pe care îl poate avea certificatul de vaccinare în societate, inclusiv redeschiderea spaţiilor din sectorul ospitalităţii, spunând că există probleme etice profunde şi complexe de evaluat.
Între timp, Marea Britanie se concentrează împreună cu Uniunea Europeană pe găsirea unei soluții reciproc avantajoase pentru a soluționa tensiunile legate de aprovizionarea cu vaccinuri anti-coronavirus, după o înăsprire a controalelor la exporturile de doze produse în UE. ”Având în vedere interdependenţele noastre în producţia de vaccinuri, lucrăm la măsuri specifice (...) pe termen scurt, mediu şi lung pentru a ajunge la o situaţie reciproc avantajoasă şi pentru a creşte aprovizionarea cu vaccinuri pentru cetăţenii noştri”, indică Londra şi Bruxelles-ul într-un comunicat comun.
În cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a ameninţat că va interzice exporturile către ţări precum Marea Britanie care au rate mai mari de vaccinare şi care nu exportă vaccinuri în UE. Obiectivul este de a proteja aprovizionarea cu vaccinuri pentru proprii cetăţeni ai blocului comunitar european care se confruntă cu un al treilea val al pandemiei.
Potrivit ambițiilor Comisiei Europene, 70% din populația Blocului comunitar ar fi trebuit să fie vaccinată până la sfârșitul verii, însă întârzierile cu livrări de doze ale vaccinului produs de AstraZeneca face ca acest obiectiv să fie unul imposibil de realizat. În plus, controversele legate de efectele secundare ale vaccinului au scăzut încrederea oamenilor în acest ser. Mai mult, compania farmaceutică suedeză, AstraZeneca a redus ieri de la 79% la 76% eficiența vaccinului său în actualizarea studiului din SUA după ce autoritățile americane i-au cerut o revizuire a datelor inițiale. Rezultatele, foarte asemănătoare cu cele originale, indică şi o eficienţă de 85 % în cazurile simptomatice de Covid-19 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani şi de 100 % în cazurile grave ale bolii sau spitalizărilor. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 32.449 de voluntari din SUA, Chile şi Peru care au primit ori două doze de vaccin AstraZeneca ori placebo.
Comments