Aproximativ 100.000 ucrainieni și-au părăsit astăzi căminele din cauza războiului
Războiul din Ucraina are impact și pe teritoriul Republicii Moldova. În mai puțin de o zi de când președintele rus, Vladimir Putin a decis să atace Ucraina, Republica Moldova se simte vizată de o posibilă amenințare, fapt pentru care, astăzi, în Parlamentul de la Chișinău a fost votată introducerea stării de urgență pe întreg teritoriul țării.
Documentul a fost susţinut de 88 de deputaţi, din partea tuturor fracţiunilor parlamentare, prezenţi în sală după ce, premierul Natalia Gavriliţa a cerut legislativului introducerea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile la recomandarea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE).
Această stare de urgență presupune mai multe restricții printre care: instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară; stabilirea unui regim special de utilizare a spațiului aerian; instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării a persoanelor și mărfurilor; expulzarea de pe teritoriul țării a persoanelor a căror prezență poate afecta asigurarea ordinii publice și securității statului; evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viață și asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie; stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesară desfășurării lucrărilor de salvare, blocare și a altor lucrări de neamânat; interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă; interzicerea creării și activităților formațiunilor paramilitare ale persoanelor aflate pe teritoriul statului; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate și dispunerea, în caz de necesitate, a sistării temporare a livrării gazelor, energiei electrice și a apei potabile, etc.
Între timp, potrivit France Press, sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus. „La ora României 20:30, centrala nucleară a fost capturată de forţele ruse”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei. „Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor. Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi”, a spus acesta.
„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.
La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.
Acest război de neconceput până astăzi, într-o Europă modernă, a fost lansat la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate. Sub acest pretext, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.
În toate aceste ore de atac, se estimează că aproximativ 100.000 de ucrainieni și-au părăsit căminele, dintre care câteva mii au trecut în țări vecine, în principal Republica Moldova și România. Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că datele au fost compilate şi provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere. „Este o estimare aproximativă”, a declarat ea pentru Reuters.
Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a făcut un apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina, la câteva ore după declanşarea invaziei ruse.
„Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar.UNHCR, care este prezent în Ucraina, este pregătit să furnizeze o asistenţă umanitară oriunde acest lucru este necesar şi posibil. Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine”, a spus reprezentantul ONU.
Commentaires