top of page

Apariția noilor cazuri de Covid a scăzut cu jumătate de milion săptămâna trecută



Efectele pandemiei de coronavirus au schimbat dramatic viețile a miliarde de oameni de pe întreaga planetă. În timp ce majoritatea sunt forțați să stea în izolare acasă, alții au rămas fără serviciuri, iar izolarea la domiciliu a crescut frustare și neliniște în ceea ce privește persoectiva lor de viitor. Numai în Europa, datele oficiale arată că lockdown-urile naționale impuse în mai multe dintre țări, pentru a limita infecțiile cu noul coronavirus, a adus o sărăcie cruntă, determinând astfel milioane de oameni să supraviețuiască doar cu mâncarea oferită de băncile alimentare.

„Industrii întregi, cum ar fi cea a ospitalităţii, au fost puse pe butuci. Ca să supravieţuiască, mulţi oameni de pe tot continentul au fost nevoiţi să apeleze la băncile de alimente pentru a avea ce pune pe masă”, informează Protv. Dacă economia spaniolă dădea semne că își revine atunci când pandemia de coronavirus lovea din plin peninsula iberică, în prezent, băncile alimentare au devenit esențiale pentru oamenii care au rămas fără locuri de muncă.

Aceiași situație deplorabilă se întâlnește și în Franța unde, un sfert dintre tineri nu își găsesc de lucru și mulți studenți au ajuns să aștepte la coadă la băncile de alimente. „Încerc să găsesc muncă temporară atunci când am ocazia, pentru că nu există joburi în restaurante. Așa că, atunci când pot, fac inventare în magazine sau mă angajez temporar în centre comerciale”, a mărturisit Leila Ideddaim, o tânără care studiază managementul hotelier și înainte de pandemie își rotunjea veniturile lucrând într-un restaurant.

Atât Leila cât și mulți alții aflați în aceeași situați ca ea, au primit ajutor de la o organizație pariziană care colectează și distribuie hrana rămasă nevândută în magazine. „Mă simt ușurată, o să mănânc mai bine. Altfel aș fi mâncat paste în fiecare zi sau mâncare ieftină. Așa, mănânc mai bine și economisesc mult în fiecare lună pentru că nu trebuie să mai cumpăr mâncare și nici obiecte de igienă personală. Bineînțeles, rămân cu cheltuielile pentru întreținere, asigurarea, transportul”, a explicat Leila. „Distribuim în aceste plase peste două tone și jumătate de alimente. Peste două tone și jumătate, de fapt sunt aproape trei. Nu știu dacă realizați, dar e o cantitate uriașă”, a completat Julien Meimon.

Această problemă a sărăciei nu se întâlnește doar în Spania și Franța. Probleme create de criza economică cauzată la rândul său, de pandemia de coronavirus, se întâlnesc și în Marea Britanie. În Oldham, un orășel din nordul Angliei, mii de familii nu mai au ce pune pe masă și așteaptă ajutorul băncilor de alimente. Mulți nici nu pot dormi noaptea de griji. Pentru cei care provin din familii numeroase, faptul că acum trebuie să stea acasă, laolaltă cu toată familia, fără să poată să-și câștige existența, e o tragedie.

Până în prezent, autoritățile de la Londra au cheltuit miliarde de lire sterline pentru a oferi categoriilor afectate ajutoare sociale, inclusiv un grant de peste 170 de milioane de lire pentru a ajuta familiile cu copii, pe parcusrul iernii.

Între timp, la nivel mondial, campaniile de vaccinare și carantinele impuse par să dea rezultate în lupta împotriva noului coronavirus. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul total al cazurilor noi de Covid-19 a scăzut săptămâna trecută la 2,7 milioane, cu aproximativ 500.000 mai puține în comparație cu săptămâna precedentă. Această reducere de 16% a prelungit scăderea constantă care a început de la un vârf de circa 5 milioane de cazuri noi în prima săptămână completă din luna ianuarie.

Datele arată că săptămâna trecută, toate regiunile lumii au cunoscut o tendință descendentă în ceea ce privește numărul de noi cazuri, mai puțin Orientul Mijlociu. De asemenea, OMS a contabilizat săptămâna trecută 81.000 de decese asociate noului coronavirus în întreaga lume, o reducere de 10%. Totuși rata de răspândire a virusului a crescut, în condițiile în care noile tulpini, considerate de altfel mai contagioase, au ajuns pe teritoriul și mai multor țări. Numai varianta britanică, numită și varianta Kent a ajuns deja în 94 de țări. În ceea ce privește așa numita variantă din Africa de Sud, aceasta este prezentă în 46 de țări, în timp ce varianta detectată în Brazilia și Japonia a fost identificată în 21 de țări.

În cea mai recentă evaluare de risc pentru Europa, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat asupra transmisibilităţii crescute observate în cazul mutaţiilor B.1.1.7 (detectată în Marea Britanie), B.1.351 (detectată în Africa de Sud) şi P.1 (detectată în Brazilia), precum şi a posibilităţii ca aceste variante să crească gravitatea bolii şi să diminueze total sau parţial eficacitatea vaccinurilor anti-Covid-19 deja autorizate.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page