top of page

Apar primele repercursiuni ale eliminării restricțiilor anti-Covid în Marea Britanie



Cu o populație de 66,65 milioane de locuitori, Marea Britanie este așteptată să înregistreze noi recorduri de cazuri de contaminare cu coronavirus în condițiile în care premierul britanic, Boris Johnson a relaxat măsurile de restricție menite să oprească răspândirea pandemiei de Covid-19 în Anglia. Potrivit avertizarilor făcute de experți, eliminarea obligativității purtării măștii de protecție și ridicarea distanței sociale vor transforma Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor într-o sursă de noi infectări cu varianta Delta, având consecințe mondiale. Din nefericire, cele mai recente date înregistrate de autoritățile sanitare arată faptul că numărul cazurilor noi de Covid-19 din Marea Britanie a crescut cu aproape 41% într-o săptămână. Astfel, conform datelor guvernamentale, în cursul zilei de ieri, cele patru țări parte din Regatul Unit au înregistrat 46.558 de cazuri noi cu coronavirus, iar în perioada 14-20 iulie a avut loc o creștere de 40,7% a numărului de infecții, comparativ cu cele șapte zile precedente. În ceea ce privește bilanțul deceselor, într-un interval de 28 de zile de la efectuarea unui test pozitiv de Covid-19, 96 de persoane și-au pierdut viața.

Conform acelorași date, până luni, 19 iulie, un total de 46,35 de milioane de britanici au fost vaccinați cu o primă doză de vaccin împotriva noului coronavirus, în timp ce 36,24 de milioane de oameni au primit și cea de-a doua doză.

Cu toate că Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au adoptat un calendar mai prudent, faptul că englezii se bucură în prezent de o libertate deplină, va avea repercursiuni și asupra celorlalte țări. În Anglia, șeful de la Londra a decis că nu mai este obligatoriu purtarea măștii în mijloacele de transport și în locurile publice, în timp ce discotecile, sălile de spectacol, cinematografele, stadioanele, pub-urile și serviciile de bar pot funcționa de acum la capacitate maximă. De asemenea, după mai bine de 17 luni de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, și consemnul de a munci de la domiciliu a fost ridicat.

În prezent, cea mai mare amenințare la adresa eforturilor depuse de oameni în lupta cu coronavirusul, rămâne varianta Delta, considerată ca fiind cea mai contagioasă dintre toate variantele depistate de-a lungul acestei pandemii. În Franța, această tulpină a provocat o creștere neobișnuită a numărului de infectări înregistrate în ultimele 24 de ore. Potrivit ministrului francez al Sănătății, Oliver Véran, bilanțul cazurilor de contaminare cu Covid-19 a urcat la 18.000 în comparație cu sub 7.000 în săptămâna anterioară.

″Această creştere, cauzată de varianta Delta, este neobişnuită. Am cifrele de contaminare din ultimele 24 de ore din ţara noastră (...). Ieri am ajuns la 18.000 de contaminări în doar 24 de ore. Acest lucru înseamnă că este vorba de o creştere a circulaţiei virusului de ordinul 150% într-o săptămână: nu am mai văzut o asemenea situaţie până acum, nici în cazul Covid (varianta originală a virusului), nici cu varianta engleză, nici cu cea sud-africană, nici cu cea braziliană. Un astfel de nivel al cazurilor pozitive nu a mai fost înregistrat de la mijlocul lunii mai. Avem o armă, vaccinarea⁣. ⁣Nu mai e timp să ne îndoim, să ezităm, este timpul pentru imunitatea colectivă, este vorba despre responsabilitate colectivă şi este singurul mijloc de care dispunem (...) pentru a scăpa de Coronavirus odată pentru totdeauna″⁣, a spus ministrul adresându-se Adunării Naţionale.

În condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus a fost în scădere pentru multe săptămâni la rând, această cifră îi îngrijorează pe oficiali temându-se că următorii, după tineri, vor fi afectate persoanele vârstnice sau fragile, nevaccinate.

În condițiile în care Franța se confruntă cu al patrulea val al epidemiei, în prima parte a zilei de marţi, prim-ministrul Jean Castex a indicat că obiectivul de 40 de milioane de prime doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate ″ar trebui atins la sfârşitul lunii iulie″⁣, cu o lună în avans faţă de calendarul iniţial. Conform purtătorului de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, Guvernul francez continuă cu noul său plan de combatere a noilor infecţii cu Covid-19 şi diminuează presiunea care ar putea afecta din nou spitalele cu unele modificări precum amenzi reduse. Planul include în special necesitatea unui permis de sănătate într-o gamă largă de locaţii precum restaurante sau cinematografe şi vaccinarea obligatorie pentru personalul din domeniul sănătăţii, fiind unele dintre cele mai dure măsuri anti-Covid din Europa.

De altă parte, în India, rezultatele uni studiu arată că 67% dintre locuitori au anticorpi pentru Covid-19, față de 24%, cât arată cel mai recent studiu efectuat în lunile decembrie - ianuarie. Cu toate că ratele diferă de la stat la stat, oficialii sunt optimiști deoarece o mai mică parte din țară este în prezent, vulnerabilă la coronavirus. „Rezultatul arată că există o rază de speranţă, dar nu este loc de delăsare. Trebuie să menţinem comportamentul corespunzător Covid şi implicarea comunităţii”, a transmis Balram Bhargava, directorul general al Indian Council for Medical Research (ICMR).

Etichete:

留言


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page