top of page

Anglia renunță la ideea de a impune utilizarea pașaportului anti-coronavirus


Apropierea sezonului rece îi face pe experții sanitari să reamintească autorităților că pandemia de coronavirus riscă să se intensifice în urnătoarele luni. Predicțiile celui de-al patrulea val cauzat de varianta Delta (catalogată ca fiind cea mai contagioasă dintre toate mutațiile depistate până în prezent) pune presiune pe liderii mai multor țări să ia în considerare un plan de evitare a unui scenariu conform căruia s-ar impune din nou carantina totală.

În acest sens, atât autoritățile sanitare cât și oficialii insistă ca populația să se vaccineze împotriva noului coronavirus. În timp ce unele țări fac presiune pentru schema completă cu cele două doze necesare, altele au început deja administrarea celei de-a treia doze de vaccin în ideea de a suplimenta potențialul de imunizare în fața acestui inamic invizibil. Pentru a-i stimula pe oameni să se vaccineze, mai multe țări au apelat la pașaportul de vaccinare care le oferă mai multe beneficii celor imunizați. Din păcate, această opțiune a iscat numeroase proteste din partea celor anti-vaccin acuzând privarea de libertate.

Dacă inițial, pașaportul de vaccinare a fost și una dintre variantele guvernului britanic de a-i convinge pe oameni să participe la această luptă comună împotriva Covid-19, în prezent, ministrul britanic al Sănătății, Savid Javid, a confirmat că Executivul de la Londra renunță la planul pentru impunerea acestui document pe teritoriul Angliei.

„Cred că multor oameni, instinctual, nu le place ideea. Mie nu mi-a plăcut vreodată ideea de a spune oamenilor: Trebuie să prezentaţi actele pentru o activitate cotidiană. Vom urmări dovezile. Ce pot spune este că am analizat cum trebuie şi, în timp ce ar trebui să o păstrăm ca opţiune potenţială, sunt încântat să spun că nu vom continua cu planuri sau cu paşaportul de vaccinare. Paşapoartele erau destinate accesului în cluburile de noapte şi la evenimente de amploare din Anglia. Nu ar trebui să facem lucruri doar de dragul de a le face”, a declarat oficialul în cadrul emisiunii de duminică a lui Andrew Marr de la BBC, adăugând că este posibil ca în Anglia campania de administrare a dozei suplimentare de vaccin anti-Covid să înceapă luna aceasta.

Tot duminică, însă de data aceasta, la Sky News, Savid Javid s-a rezumat la a spune că „speră” că Guvernul va renunţa la idee.

De altă parte, autoritățile elene nu vor să riște reîntoarcerea la carantină în condițiile în care economia Greciei este deja una șubredă, fapt pentru care s-a decis înăsprirea măsurilor de prevenire a răspândirii variantei Delta și creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus. Astfel, la debutul noului an școlar, copiii și adolescenții greci care nu sunt vaccinați, trebuie să prezinte un test negativ pentru Covid-19 al cărui cost nu este deloc suportat de stat. Aceiași regulă se aplică și angajaților nevaccinați.

„În primul rând, guvernul grec a instituit testarea obligatorie a tuturor celor care nu s-au vaccinat, indiferent că sunt angajaţi din sectorul public sau privat, elevi sau studenţi. În plus, aceştia trebuie să-şi plătească singuri testele, dar guvernul a plafonat preţurile la 10 euro pentru testele antigen şi 60 de euro pentru cele PCR. Angajaţii nevaccinaţi vor trebui să se testeze săptămânal, iar profesorii, studenţii şi elevii cu vârste de peste 12 ani, precum şi lucrătorii din turism, sectorul cultural şi mass-media de două ori pe săptămână”, informează Protv.

Până în prezent, Grecia a mai impus obligativitatea vaccinării anti-Covid și personalului sanitar și cel din centrele de îngrijire a vârstnicilor sau a persoanelor instituționalizate. Comparativ cu decizia britanicilor de a renunța la utilizarea pașapoartelor anti-coronavirus, grecii au în vigoare regula de a permite accesul în baruri, restaurante și alte locuri de divertisment doar pe baza certificatului sanitar care oferă informații despre vaccinarea cu schema completă, un test Covid-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page