Anglia relaxează o parte importantă din măsurile de restricție după patru luni de lockdown

În paralel cu campaniile de vaccinare, discuțiile privind crearea unui pașaport verde care permite libera circulație celor vaccinați anti-coronavirus, sunt tot mai intense. În timp ce unele țări speră ca acest document să fie aprobat cât mai curând în cadrul Uniunii Europene pentru repornirea turismului, consilierii științifici ai guvernului britanic sunt de părere că aceste pașapoarte ar putea face și rău și bine. Explicația constă în faptul că, deși ar putea să îi încurajeze pe unii oameni să se vaccineze, alții ar putea să iasă în mod deliberat pentru a se infecta, pentru a căpăta anticorpi și pentru a obține un certificat care să le permită să circule cât mai liber. „Pașapoartele de vaccin, pot încuraja oamenii să se comporte ca și cum nu ar mai fi expuși riscului, aruncând măștile și ignorând distanțarea socială”, precizează specialiștii.

Până în prezent, Israelul este țara care folosește deja acest permis verde. Cu o populație de nouă milioane de locuitori, această țară a lansat o aplocatie care arată dacă oamenii au fost vaccinați împotriva Covid-19 sau dacă au căpătat anticorpi după boală.

Între timp, lupta împotriva pandemiei se rezumă la noile decizii de restricții impuse oamenilor și accelerarea campaniilor de vaccinare, pe alocuri. În Iran, apariția celui de-al patrulea val de coronavirus a determinat autoritățile să bage în carantină aproape întreaga țară pentru zece zile. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Alireza Raisi, 257 de orașe se află deja în stare de risc maxim fapt pentru care aici, pot rămâne deschise doar clădirile esențiale, precum magazinele alimentare, centrele sanitare, băncile, transportul public dar și marile fabrici, precum atelierele de producție și de construcție. Între timp, pentru următoarele 10 zile vor rămâne închise centrele culturale, teatrele, cinematografele, centrele sportive, şcolile, centrele comerciale şi restaurantele, precum şi companiile neesenţiale. Potrivit autorităților, al patrulea val de coronavirus survine după recentele festivități dedicate noului an persan, fiind o consecinţă în mare parte a deplasărilor şi reuniunilor familiale care s-au produs în timpul acestui eveniment, sărbătorit la 20 martie.

De la începutul pandemiei și până în prezent, numărul cazurilor de coronavirus a depăşit 2 milioane în Iran, cu o medie zilnică de peste 20.000 de infectări în ultima săptămână. De la începerea pandemiei, Iranul a raportat peste 64.000 de decese asociate Covid-19.

De altă parte, în Germania, sute de persoane au ieșit în stradă protestând și cerând restricții mai dure de combatere a pandemiei. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției germane, peste 200 de cetățeni au protestat în Bremen și Hanovra, în timp ce alte 50 de persoane au manifestat la Goettingen, în jur de 20 la Berlin și aproximativ 70 la Dusseldorf. Conform protestatarilor, aceștia cer o pauză plătită de trei săptămâni de la locul de muncă, declarând că birourile şi alte locuri de muncă sunt centre de infectare. “Foamea de profit a companiilor nu ar trebui să prevaleze în defavoarea sănătăţii oamenilor”, au susţinut organizatorii.

La Hanovra s-au cerut politici de pandemie bazate pe ştiinţă şi care să pună oamenii înaintea intereselor economice.“Nu este posibil ca viaţa privată să fie total redusă în timp ce încă nu există aplicarea dreptului de a lucra de acasă”, conform solicitărilor protestatarilor. Potrivit lui Sonja Radde, unul din organizatori, “mişcarea este în favoarea unui lockdown limitat dar consecvent, pentru a reduce contaminările şi a putea ridica în final restricţiile mai repede”.