top of page

Anglia și Portugalia sunt în alertă din cauza variantei Delta



În timp ce mai multe țări europene au anunțat ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, Anglia și Portugalia sunt în alertă din cauza variantei Delta, considerată mai contagioasă decât virusul original. Prezentă în peste 70 de țări, varianta Delta ridică foarte multe îngrijorări autorităților din Portugalia și Anglia, unde prezența acestei tulpini este tot mai mare. „În regiunea Lisabona și în regiunea Valea Tejo, varianta Delta a fost identificată la 60% din cazuri în luna iunie”, a mărturisit Joao Paulo Gomes, investigator la „The Doctor Ricardo Jorge National Health Institute”.

Pentru a evita răspândirea contaminărilor, autoritățile portugheze au decis ca nimeni să nu mai iasă sau să intre în zona metropolitană a Lisabonei. Trebuie să creăm activ condițiile necesare pentru ca o iarnă ca cea pe care am avut-o să nu se mai repete. Asta depinde foarte mult de atitudinea noastră, depinde de măsurile colective luate de guvern pentru a opri răspândirea infectărilor și depinde de progresul planului de vaccinare”, a declarat specialistul Miguel Castanho, adăugând că prevenția este vitală.

În Marea Britanie, varianta Delta a devenit dominantă, fiind identificată în 99% din cazurile noi. Italia în schimb, împărtășește vești bune atât locuitorilor săi cât și turiștilor. Începând cu data de 28 iunie, în peninsulă nu va mai fi obligatorie purtarea măștii în aer liber. O singură regiune rămâne în zona galbenă și anume, Valle D’Aosta, în nord-vestul țării, aflată la granița cu Franța și Elveția, unde rata de infectare rămâne încă ridicată.

„Veţi vedea în continuare oameni care poartă măști de protecţie în interior și, de asemenea, în aer liber, în locurile aglomerate. Carantina de noapte a fost eliminată. Distanţarea fizică va trebui încă respectată, dar oamenii vor putea călători dintr-o regiune italiană în alta, cum ar fi din Roma până în Florenţa, oraşe aflate în aceeaşi regiune. Cu toate acestea, autorităţile italiene sunt îngrijorate de importul altor tulpini ale coronavirusului, în special varianta Delta a Covid-19, identificată pentru prima dată în India”, informează Nina dos Santos, CNN Europe.

Germania însă, acuză o creștere a numărului de cazuri provocate de varianta Delta, determinând astfel un asalt al campaniei de vaccinare. Potrivit cifrelor publicate de Institutul Robert Koch, principala autoritate sanitară germană, peste jumătate in populația Germaniei a primit cel puțin o primă doză de vaccin. Astfel, 51,2% (echivalentul a 42,5 milioane de persoane) din populația acestei țări au primit deja prima doză, în timp ce doar 26,3 milioane (reprezentând 31,6%) au fost vaccinați complet. În cursul zilei de ieri, Canelarul Germaniei, Angela Merkel, a primit rapelul vaccinului anti-Covid însă cu un alt ser decât cel administrat la prima doză. „Da, confirmăm că șefei guvernului german i-a fost administrată a doua doză de vaccin bazat pe ARN mesager al companiei americane Moderna, după ce prima doză i-a fost făcută cu AstraZeneca”, a indicat un purtător de cuvânt al cancelarului german.

Între timp, cubanezii de la Abdala au anunțat că vaccinul pe care l-au produs și care este menit să fie administrat în trei doze, are o eficiență de 92,28%. În prezent, serul Abdala este primul dezvoltat în America Latină. „Abdala, vaccinul-candidat din Cuba al CIGB are o eficiență de 92,285% cu trei doze”, a anunțat luni, grupul farmaceutic de stat BioCubaFarma, în subordinea căruia se află Centrul de Inginerie Genetică și Biotehnologică (CIGB). Cu aceste rezultate, Abdala urmează să primească autorizarea oficială a autorităților cubaneze la sfârșitul lui iunie sau începutul lui iulie.

„Loviţi de două pandemii (Covid-19 şi blocada americană), oamenii noştri de ştiinţă de la Institutul Finlay şi CIGB au depăşit toate obstacolele şi ne-au dat două vaccinuri foarte eficiente: Soberana 2 şi Abdala”, a anunţat preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel, care şi-a exprimat apoi satisfacţia pe Twitter.

În cursul weekendului trecut, și Institutul de vaccinare Finlay a anunţat că vaccinul său candidat împotriva Covid-19 Soberana 2 are o eficienţă de 62% după administrarea a două dintre cele trei doze. „Acesta este un rezultat reconfortant, pentru că ţine cont de variantele aflate în circulaţie în Cuba”, declara sâmbătă, presei locale directorul institutului Vicente Verez. Ca și vaccinul produs de Abdala, serul Soberana 2 urmează, la rândul său, să primească în curând unda verde a autorităţilor.

Din cauza embargoului american, aflat în vigoare din 1962 şi consolidat de administraţia Trump, Cuba a fost nevoită să își producă singură un vaccin împotriva noului coronavirus. Cu ajutorul celor două seruri, guvernul cubanez intenționează ca până în august 70% dintre cei 11,2 milioane de locuitori să fie vaccinați împotriva Covid-19, iar întreaga populație până la sfârșitul anului.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page