top of page

Angela Merkel: „Descurajarea militară este singurul limbaj pe care Putin îl înţelege”



Condamnat de către Kiev pentru relația permisivă cu președintele rus, Vladimir Putin, dar și pentru că a susținut dependența Europei de Rusia prin nevoia de gazul și petrolul rusesc, fostul Cancelar german, Angela Merkel a ieșit public și a declarat că Rusia a greșit prin lansarea războiului către Ucraina, în data de 24 februarie.

„Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa. Dacă trecem prin secole şi spunem ce bucată de teritoriu aparţine cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil.

Nu îmi reproșez că nu am încercat suficient de mult să împiedic acţiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie. M-aş fi simţit foarte rău dacă am fi spus: ”oh, cu acest om nu trebuie să vorbiţi deloc. Faptul că Rusia şi Europa sunt vecine a condiţionat anumite relaţii. Nu vă puteţi ignora unul pe celălalt. Acest lucru nu va fi posibil nici în viitor.

Sunt convinsă că orice plan de a face din Ucraina un candidat la aderarea la NATO în timpul mandatului său ar fi fost echivalent cu o declaraţie de război, din perspectiva lui Putin. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este incredibil de curajos în lupta sa împotriva corupţiei, dar la acea vreme Ucraina era o ţară dominată de oligarhi, ceea ce ar fi împiedicat-o să adere la NATO. Şi de aceea am fost strict împotrivă.

Răspunsul său la oferta de a putea părăsi ţara - Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de arme - a fost foarte clar şi, de asemenea, mi-a inspirat cu adevărat respect. În cele din urmă, Ucraina este un ostatic geopolitic al Occidentului. Ura lui Putin, ostilitatea lui Putin este împotriva modelului occidental. Ostilitatea lui Putin este împotriva modelului democratic occidental.

De altă parte, sunt foarte bucuroasă că Germania a decis recent să cumpere drone armate din Israel. A fost o luptă foarte grea pentru a investi în descurajarea militară. Acesta este singurul limbaj pe care Putin îl înţelege. Acum este foarte, foarte important ca Uniunea Europeană să rămână unită”, a declarat Merkel într-un interviu acordat jurnalistului german Alexander Osang.

Între timp, forțele ruse se luptă pe teritoriul ucrainean pentru a lua sub stăpânire și sudul țării vecine, după ce regiunile țintă, Donețk și Lugansk au deja fost cucerite. De altă parte, tot mai izolată de restul lumii prin prisma sancțiunilor la care a fost supusă, Rusia se confruntă și cu un val de acuzații. Printre acestea, soldații ruși sunt acuzați de viol în regiunile prin care aceștia au trecut în timpul invaziei.

Potrivit Națiunilor Unite (ONU), există 124 de acuzații de violență sexuală legată de războiul din Ucraina.

„Acest lucru a determinat SUA să ceară Moscovei să ia măsuri în cadrul armatei sale și al personalului auxiliar pentru a împiedica folosirea violenței sexuale ca armă de război. Este de datoria Rusiei să pună capăt violurilor, violențelor și atrocităților comise de soldații săi. Este de datoria Rusiei să pună capăt acestui război atroce și neprovocat împotriva poporului ucrainean”, a declarat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

În replică, Vasily Nebenzya, reprezentatul Rusiei la Națiunile Unite a susținut că rapoartele ONU nu au dat niciun exemplu de presupuse violențe sexuale. „Aceste acuzații se încadrează foarte bine într-o descriere a soldaților ruși ca bestii și barbari brutali, orchestrată de specialiștii occidentali, exact așa cum au făcut acoliții lui Goebbels la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a tunat Nebenzya.

De altă parte, Sergiy Kyslytsya, ambasadorul ucrainean la ONU, avertizează cu privire la faptul că Moscova face acum tot posibilul pentru a șterge orice urmă a violurilor înfăptuite în Ucraina.

„Cer să se găsească o soluție pentru ocuparea de către Rusia a locului sovietic permanent în Consiliul de Securitate al ONU. Cu cât mai repede, cu atât mai bine și avem nevoie de un consiliu credibil”, a pledat Kyslytsya.

Potrivit dreptului internațional, violențele sexuale pot constitui crime de război. „Constatând că femeile reprezintă majoritatea presupuselor victime, cer ca amnistiile pentru crime de violență sexuală să fie interzise în mod explicit din orice eventual și viitor acord de pace”, a punctat Pramila Patten, membru special al Consiliului de Securitate al ONU pentru violența sexuală în conflicte.

Aliată Rusiei, China pe de altă parte, crede că aceste acuzații nu sunt fondate și cere ca orice reproș să fie investigat pe baza faptelor.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page