top of page

Amprenta culturii americane asupra identității europeneÎntr-o societate europeană, formată din țări diferite, dar cu o multitudine de valori și tradiții, cultura americană a întâmpinat dificultăți clare în a se impune drept un nou model pentru populație.

Când vine vorba despre cultură, despre conceptele care stau la baza oricărui stat, despre credințele și valorile acestuia, se poate observa, ca și în alte domenii, faptul că societatea este împărțită în două mari grupuri, fiind vizibil conflictul dintre generații. Pe teritoriul european, impactul culturii și al stilului de viață american a fost foarte bine primit de către generația tânără, care aspira la o asemenea viață și care și-a însușit cu ușurință ideile americane. Pentru aceștia, cultura americană a reprezentat o nouă formă de libertate, de exprimare și totodată o nouă formă de protest la adresa vechii culturi tradiționale. Înainte de a lua contact cu tot ceea ce înseamnă cultura americană, tinerii aspirau la viața celor de peste ocean, formându-și un anume ideal acasă în fața micului ecran, iar odată cu implementarea acesteia pe teritoriul european, conceptele americane au descoperit în generația de tineri aliați de încredere, ușor de convins.

Problema întâmpinată a constat în generația vârstnică ale căror convingeri nu pot fi schimbate atât de ușor. Cultura europeană își pune bazele în tradițiile bine înrădăcinate și duse mai departe de bătrâni, iar aceasta nu poate fi schimbată sau înlocuită, astfel încât, pentru aceștia, cultura americană a reprezentat un intrus pe teritoriul european.

Cultura americană se bazează pe un stil de viață extravagant, unde visurile pot deveni realitate, însă pentru europeni „promisiunea unui viitor mai bun e o speranţă deşartă. Cultura de masă din SUA de astăzi este sordidă şi kitsch.” Aceștia nu recunosc conceptele americane drept modele culturale și o compară mai degrabă cu o societate de consum, decât una tradițională.

Cultura europeană își pune bazele în produse locale al căror preț se raportează la posibilitatea financiară a localnicilor, iar din acest motiv influențele americane nu pot avea succes. Pentru a reuși pe continentul european, SUA trebuie să se adapteze la nevoile, cerințele și posibilitățile populației, trebuie să devină mai accesibilă și să varieze în funcție de culturile deja existente, iar acest lucru este relativ foarte greu de îndeplinit.

În mod clar este nevoie de mult mai mult timp pentru ca în cele din urmă cultura americană să reușească să schimbe valorile europene, iar dacă acest lucru se va întâmpla va fi datorită generației tinere cucerită de modelul american.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page