top of page

Americanii riscă să aibă un Crăciun cu rafturile goale în magazineDupă ce, acum o săptămână, Marea Britanie atrăgea atenția mondială din cauza crizei de combustibil cu care s-a confruntat pentru mai multe zile la rând, afectând implicit aprovizionarea supermarketurilor, Statele Unite ale Americii anunță că se confruntă și ele cu o criză a aprovizionării ce se adâncește din ce în ce mai mult. Ca și în cazul Regatului Unit, SUA acuză o lipsă acută de șoferi de camioane și muncitori. Din această cauză, porturile stau pline de nave care așteaptă să descarce marfa.

Sunt mai multe nave în larg decât locuri de acostare pentru ele. Funcţionăm, pur şi simplu, ca un serviciu de rezervare în Oceanul Pacific”, a mărturisit Stephen Bor, Paza de Coastă SUA.

În timp ce economistul-șef la Moody’s Analytics, Mark Zandi consideră că această criză globală este din cauza pandemiei care a dat peste cap toate piețele, gigantul Apple a anunţat că ar putea să reducă producţia noilor modele de telefon iPhone 13, cu 10 milioane de unităţi motivând decizia prin lipsa globală de cipuri de computer (veste ce a provocat îngrijorarea investitorilor şi, imediat, acţiunile Apple au scăzut cu 1.2 procente).

Potrivit aceluiași expert, situaţia urmează să se înrăutăţească, în parte, pentru că nu există un efort global coordonat pentru a susţine funcţionarea optimă a reţelei mondiale de transport şi logistică. "Avem o iarnă ‘friguroasă’ înainte, şi mulţi oameni vor avea de suferit din punct de vedere financiar", a avertizat Mark Zandi.

În opinia lui Megan Greene, Facultatea Kennedy de Guvernare și Administrație Publică de la Harvard, de vină ar fi și închiderea fabricilor din China. „Situaţia e cauzată, pe de o parte, de închiderea fabricilor din China, din cauza focarelor cu tulpina Delta. Sau de ţintele de emisii poluante, care forţează fabricile din China să se închidă. În Statele Unite, problema ţine mai mult de forţa de muncă. E lipsă de angajaţi în porturi şi şoferi de camion care să transporte bunurile din containere până la magazine”.

Cu prețuri mai mari în magazine și benzinării și cu o încetinire a redresării economiei, Casa Albă recunoaște că s-ar putea să fie rafturi goale în magazine, în perioada sărbătorilor. „În mod normal, până acum aveam 95% din produsele de sărbători. De obicei, erau livrate până în august. Încă primim colete în fiecare zi, vin cu încetinitorul. Am fost nevoită să anulez multe comenzi”, a declarat proprietara unui magazin.

În același timp, Nick Vyas, directorul Centrului pentru Managementul Lanțului de Aprovizionare Global îi sfătuiește pe americani: dacă puteți, începeți astăzi să faceți cumpărăturile de sărbători! Întârzierile nu vor face decât să se înrăutățească, pe masură ce ne apropiem de perioada sărbătorilor”.

Conștient că această criză va perturba sărbătorile de iarnă, președintele american, Joe Biden, consideră că pe viitor, soluția este ca Statele Unite să nu mai depindă de importuri.

Trebuie să investim ca să producem mai multe bunuri în SUA. Țara noastră nu mai trebuie niciodată să fie în imposibilitatea de a produce bunuri vitale pentru că nu avem acces la materii prime ori piese componente. E inadmisibil să depindem de o altă țară ori de o anume companie, mai ales când e vorba de țări care nu ne împărtășesc valorile când vine vorba de standardele de mediu și condiții de muncă. Suntem America și suntem în cursa pentru supremație în secolul al XXI-lea. Trebuie să avem ambiții mari”, a transmis Joe Biden, președintele SUA.

Etichete:

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page