top of page

Aleksei Navalnîi a fost transferat la cea mai dură închisoare din Rusia



Indignarea provocată de arestarea opozantului rus, Aleksei Navalnîi, după ce a supraviețuit unei tentative de otrăvire, a făcut înconjurul lumii. În timp ce rușii protestează vehement împotriva deciziei autorităților de la Moscova, în Europa, oficialii Blocului comunitar au decis să nu stea cu mâinile în sân lăsând regimul de la Kremlin să își persecute oamenii fără nicio reținere.

Cu toate că în prezent, protestele cu sute de mii de oameni ieșiți în stradă, s-au mai domolit după ce poliția a făcut sute de arestări în masă, vestea că Aleksei Navalnîi a fost transferat recent, într-o colonie penintenciară din regiunea Vladimir (aflată la trei ore distanță de Moscova), a iscat noi controverse și critici. Recunoscută ca fiind cel mai dur penintenciar din Rusia, închisoarea îl va găzdui pe opozantul rus pentru următorii doi ani și jumătate. „Este o închisoare extrem de strictă. Încearcă să îți controleze fiecare pas, fiecare gând. Rusia are patru tipuri de colonii penale, fiecare cu un regim diferit, în funcție de gravitatea infracținilor comise de deținuți. Le interzic altor deținuți să vorbească cu tine. Vor să te facă să te simți singur. Toate acestea sunt menite să te doboare psihologic”, a explicat Konstantin Kotov, fost deținut al coloniei penale IK2, unde a petrecut doi ani. Acesta a fost arestat în timpul protestelor electorale din vara anului 2019 de la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea „în mod repetat” la mitinguri neautorizate.

Conform lui Kotov, închisoarea în care se află Navalnîi găzduiește prizonieri în barăci mari, fiecare având pânî la 150 de paturi, iar condițiile sunt mai conforme cu cele observate în coloniile penale cu regim strict. „Deținuții care și-au petrecut timpul în diferite închisori din Rusia mi-au spus că aceasta a fost cea mai dură în care au fost. S-au simțit, cu siguranță, ca într-o închisoare de înaltă securitate, pentru cei mai duri infractori. Majoritatea deținuților din IK-2 se află acolo sub acuzații de trafic de droguri și furt, a declarat avocatul Kuryanov. Ocazional, colonia a găzduit și deținuți cu profil politic”, a mărturisit fostul deținut.

Deczia autorităților ruse de a-l transfera pe Navalnîi la IK-2 a reprezentant un motiv de extremă îngrijorare pentru organizațiile care apără drepturile omului și care monitorizează drepturile deținuților aflați în închisorile din Rusia. „Acolo, totul este ilegal. Te distrug. Lucruri rele se întâmplă acolo de mult timp, unele dintre ele fiind dezvăluite de Vladimir Pereverzin – fostul manager al companiei petroliere Yukos, urmărit penal pentru acuzații de corupție și închis în IK-2 timp de șapte ani”, a transmis Pyotr Kuryanov, avocat în cadrul Fundației pentru Apărarea Drepturilor Deținuților.

Din Berlin, acolo unde locuiește în prezent Pereversin, acesta a transmis că pe Navalnîi îl așteaptă o perioadă grea. „Acolo, condițiile erau, cu siguranță, groaznice. Închisoarea se află lângă o mlaștină. Este frig și umezeală, iar mâncarea este proastă. Era un loc violent pe atunci”, își amintește Pereverzin.

Într-un schimb de SMS-uri cu jurnaliștii de la The Moscow Times, un alt deținut, Dmitrii Demuskim, a deschis timpul petrecut în IK-2 ca fiind o tortură. „Primele opt luni de detenție acolo în cel de-al doilea sector al închisorii cunoscut printre deținuți ca SUKA (curva în limba română) , unde condițiile erau deosebit de dure. Mi s-a interzis să vorbesc cu alți deținuți, iar lor li s-a interzis să se uite la mine. Când iețeam din celulă, mâinile îmi erau întotdeauna la spate. Mi s-a interzis să particip la slujbele ținute în biserica închisorii și nu am avut voie să desfășor vreo activitate sportivă. Nu ni s-a permis să vorbim despre politică sau despre religie. Deținuților li se permite doar să urmărească postul de televiziune Channel 1, controlat de stat. Sunt sigur că Aleksei este suficient de puternic pentru a trece peste orice i se va întâmpla”, a dezvăluit Demuskim.

În opinia lui Pereverzin și a lui Kotov, pe când aceștia erau închiși, ei nu au suferit violențe fizice severe din partea gardienilor, cel mai probabil datorită faptului că erau persoane publice, factor care ar trebui să îl ajute și pe Navalnîi să scape de agresiunile fizice. „Gardienii nu își vor dori un scandal la nivel național”, a adăugat Pereverzin. După aceste mărtursiri, The Moscow Times a solicitat un punct de vedere IK-02-ului, însă conducerea închisorii nu a răspuns solicitării publicației.

Șocați de decizia transferului lui Aleksei Navalnîi la IK-02, americanii și europeni au decis imediat să impună sancțiuni împotriva Moscovei, legându-se de otrăvirea opozantului rus ca motivație. Departamentul american al Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva a şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, între care şeful puternicului Serviciu de Securitate al Rusiei - FSB, fostul KGB. Măsurile prevăd în special îngheţarea activelor deținute de respectivii în State și interdicţii de viză.

„Comunitatea de informații a stabilit cu mare grad de certitudine că ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia au folosit un agent neurotoxic ca să-l otrăvească pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi, în august 2020”, a explicat Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă. „SUA colaborează strâns cu cei mai apropiați aliați și parteneri din Europa ca să semnaleze răspicat că asemenea conduită este inacceptabilă. Nu o vom sprijini. Nu o vom tolera. Reiterăm apelul adresat guvernului rus de a-l elibera imediat și necondiționat pe domnul Navalnîi”, a completat Ned Price, purtător de cuvânt Departamentul de Stat SUA.

De cealaltă parte, Kremlinul a denunțat drept „absolut inacceptabile” noile sancțiuni impuse de UE și SUA unor oficiali ruși de rang înalt. „Aceste sancțiuni dăunează relațiilor deja deplorabile. Bineînțeles, este imposibil să nu aplicăm principiul reciprocității. Noi considerăm aceste decizii drept absurde, nejustificate și, mai ales, ele n-au niciune fect și niciun sens”, a specificat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page