Aleksandr Lukașenko: „Datorită dictaturii în Belarus domneşte ordinea şi bunăstareaÎn timp ce prietenul său, președintele rus, Vladimir Putin a declanșat cel mai teribil război în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, liderul Belarusului, Aleksandr Lukașenko este de părere că regimul de la Moscova este unul just și necesar. Astfel, dacă Occidentul îl acuză pe Putin că este un dictator care își terorizează cetățenii, Lukașenko crede că exact acest tip de regim este necesar pentru o națiune organizată. Mai mult, liderul de la Minsk nu se sfiește să admită că în țara sa domnește ordinea și bunăstarea tocmai datorită dictaturii, pentru care îi mulțumeste lui Dumnezeu.

În timpul unei vizite la o societate agricolă din regiunea Gomel, desfășurată astăzi, Aleksandr Lukașenko a declarat că exact dictatura este cea care face din Belarus o țară exemplu.

„Am deschis graniţa pentru ei înainte de Paştele catolic şi de Raduniţa, care va fi peste câteva zile (Paştele blajinilor sau Paştele morţilor, în lunea de după Duminica Tomii - n.r.). Să vină oamenii din Polonia, Lituania, Letonia să viziteze mormintele rudelor lor, aşa cum a fost întotdeauna. Le-am permis asta fără vize. Şi, ce să vezi, oamenii nu sunt lăsaţi să vină în Belarus. De ce? Pentru că oamenii vin la noi şi cumpără sare. Ei bine, nu au sare! Occidentul mare şi bogat nu are sare! Şi pentru ca oamenii să nu spună că belaruşii trăiesc normal, pur şi simplu nu îi lasă să vină. Asta e întreaga lor democraţie!

Slavă Domnului că la noi e dictatură! M-aţi criticat cu toţii: dictatură, dictatură! În schimb există ordine în această dictatură! Dacă nu ar fi fost dictatură, am fi trăit în mizerie. Rusia şi Belarus nu vor putea fi îngenuncheate de Occident. Sancţiunile occidentale au determinat Minskul să caute noi oportunităţi. Tot ceea ce producem se cere astăzi pe piaţa noastră principală - în Rusia, China şi alte ţări”, a declarat liderul belarus.

La polul opus, multe țări continuă să acuze Rusia de crime de război, barbaritate și tiranie. Pentru liderii occidentali, regimul de la Moscova este unul imposibil de tolerat. În ceea ce privește războiul cu Ucraina, Rusia trebuie oprită cât mai urgent, înainte ca Vladimir Putin să nu își extindă ofensiva către alte țări. În acest sens, vicepremierul Slovaciei, Veronika Remisova, a declarat la Organizația Națiunilor Unite (ONU, că după ce războiul se va sfârși, Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei.

„Atunci când războiul se va sfârşi, va fi mare nevoie ca Rusia să fie integrată, chiar dacă Rusia este agresorul, chiar dacă Rusia comite crime de război. Pe termen lung, Rusia nu poate sfârşi precum Coreea de Nord, izolată, singură. Într-o perspectivă pe termen lung, noi va trebui să facem paşii pe care Franţa împreună cu alte ţări i-au făcut după Al Doilea Război Mondial, când au integrat Italia şi Germania în comunitate. Rusia este agresorul și va trebui să plătească pentru reconstrucția Ucrainei la sfârșit. Agresorul a distrus oraşe, naţiuni, vieţi, şi va trebui să plătească pentru pagubele provocate.

Noi ajutăm Ucraina nu doar cu arme, pentru ca ea să se poată apăra, ci şi cu ajutor umanitar şi cu bani. Noi o facem în calitate de Slovacia, noi o facem în calitate de (membru al) UE. Şi noi o vom face când războiul se va opri”, a declarat vicepremierul Slovaciei într-o conferință de presă ONU la New York.

Ajutorul Ucrainei vine din mai multe părți acoperind astfel nevoia președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski de armament și muniție pentru a lupta cu armata rusă. După răspunsul afirmativ a mai multor țări, Rusia a averti