top of page

Alaska retrage condițiile de eligibilitate a vaccinului anti-Covid, imunizând tineri de 16 ani



Cu gândul la sărbatoarea Paștelui, la vremea însorită a primăverii și călătoriile pe care și le doresc să le facă în vară, oamenii se simt parcă blocați în timp din cauza veștilor pe care le primesc cu privire la pandemia de coronavirus. Crezând că vor putea reveni la normalitate curând, aceștia trebuie să mai aștepte cel puțin câteva luni, în contexul în care, din ce în ce mai multe țări vorbesc deja despre al treilea val de coronavirus. În această situație se află și germanii, după ce, Lothar Wieler, directorul Institutului Koch – pincipalul pentru prevenirea bolilor infecțioase din Germania – a declarat că există deja semne clase conform cărora al treilea val al pandemiei de Covid-19 a început deja. Astfel, cu toată tehnologia și capacitatea de sinteză a specialiștilor din vremurile noastre, la un an de zile de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS), planeta nu dă semne să scape de virus.

„În continuare se impune respectarea cu stricteţe a măsurilor de protecţie împotriva contaminării cu SARS-CoV-2, precum purtarea măştii şi distanţarea fizică, în pofida vaccinării care a început deja. Campania de vaccinare este o cursă împotriva coronavirusului care suferă mutaţii, dar linia de sosire se întrevede deja. Dacă nu vor exista întreruperi, precum posibile perturbări în procesul de producţie a vaccinurilor, 80% din populaţia Germaniei ar putea fi imunizată împotriva coronavirusului până în toamnă, iar dacă această prognoză se va împlini atunci toate măsurile restrictive ar putea fi ridicate”, a apreciat Lothar Wieler.

În prezent, omenirea a ajuns la un bilanț de aproape 120 de milioane de infectări și 2,6 milioane de decese înregistrate în lume. Cu toate că au fost dezvoltate mai multe vaccinuri împotriva Covid-19, cererea este atât de mare încât companiile farmaceutice se află în imposibilitatea de a livra dozele promise la timp. În plus, au apărut deja critici la adresa țărilor mai dezvoltate și interesului acestora de a achiziționa cât mai multe doze de vaccin doar pentru ele.

Nici mutațiile apărute recent și răspândite deja pe aproape tot globul, nu facilitează lupta împotriva pandemiei. Specialiștii nu mai contenesc din a studia atât virusul cât și variantele prin care acesta ar putea fi oprit mai devreme. În acest sens, compania farmaceutică americană Eli Lilly, a anunțat în cursul zilei de ieri că o terapie a sa bazată pe o combinație de anticorpi pentru combaterea Covid-19 a redus riscul de spitalizare și de deces cu 87%. Reprezentând al doilea studiul larg, de stadiu târziu, acesta a inclus 750 de pacienți contaminați cu noul coronavirus din categoria de risc ridicat, iar rezultatele au arătat că terapia care constă în combinarea a doi anticorpi, bamlanivimab şi etesevimab, este eficace în tratarea cazurilor uşoare şi moderate de Covid-19.

Un studiu precedent, efectuat și publicat în luna ianuarie, a folosit o doză mai mare de medicamente, iar riscul de spitalizare a fost redus cu 70%. „Mă aștept ca aceste date să continue să ducă la o utilizare mai mare a anticorpilor. Există puține alte boli la care avem medicamente care să ofere un beneficiu atât de mare”, a declarat Daniel Skovronsky, director științific la Eli Lilly.

În februarie, autoritățile de reglementare americane au autorizat această terapie combinată, pentru pacienții cu coronavirus, cu vârste de peste 12 ani care prezintă un risc ridicat să dezvolte complicații grave, convenind achiziția a minimum 100.000 de doze din acest tratament combinat. În Europa, autoritățile și-au dat acordul pentru utilizarea acestei terapii în luna martie. În plus, potrivit studiului, terapia combinată oferă o protecție mai mare față de noile tulpine ale coronavirusului. „Eli Lilly este pregătită să producă 1 milion de doze din terapia combinată, în următoarele luni, și poartă discuții active pentru aprovizionarea guvernelor din jurul lumii cu acest tratament”, a adăugat Skovronsky.

Tot în Statele Unite ale Americii, Alaska a devenit primul stat american care a deschis vaccinarea împotriva coronavirus tuturor persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste, fără criterii restrictive. „Vaccinul este disponibil pentru toate persoanele care locuiesc sau lucrează în Alaska și au vârsta de 16 ani și peste, făcând din Alaska primul stat american care retrage condițiile de eligibilitate. Astfel, salut o etapă istorică, și mă aștept ca odată cu accelerarea campaniei de vaccinare fără îndoială, economia noastră va creşte şi afacerile noastre vor prospera”, a declarat Guvernatorul Mike Dunleavy. Conform acestuia, Vaccinul Pfizer/BioNTech poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 16 ani şi peste, în timp ce vaccinurile Moderna şi Johnson&Johnson vor fi disponibile pentru persoanele de 18 ani şi peste.

Statele Unite sunt cea mai afectată țară din lume, însă campania de vaccinare pare să se desfășoare la foc continuu. În medie, circa 2,2 milioane de persoane au fost vaccinate zilnic săptămâna trecută, cu un record de 2,9 milioane de vaccinări într-o singură zi, sâmbătă, potrivit unui consilier de la Casa Albă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page