top of page

Agenția Europeană de Medicamente a aprobat a treia doză de vaccin cu ModernaLupta împotriva pandemiei de coronavirus devine din ce în ce mai dificilă în condițiile în care varianta Delta considerată a fi ce mai contagioasă dintre toate variantele depistate până în prezent iar campaniile de vaccinare au început să stagneze din cauza reticenței oamenilor la vaccinurile existente.

Dacă până acum, cei care au aceptat ușor ideea de imunizare împotriva Covid-19 și-au completat schema de vaccinare, autoritățile sanitare au rămas să îi convingă pe cei care nu au încredere în seruri iar în România, acest procent este de 70%. De altă parte, viteza de propagare a variantei Delta este atât de intensă încât zilnic, pe întreg globul se înregistează din noi creșteri ale numărului de infectare și decese. Considerând că o a treia doză de vaccin ar suplimenta protecția împotriva Covid-19, Agenția Europeană de Medicamente (EMA) a decis la începtul acestei săptămâni, aprobarea vaccinării cu o a treia doză în cazul celor care au deja primele doze făcute.

Astfel, în timp ce milioane de oameni refuză să se vaccineze și să se supună unui regim autoritar de a-și injecta un ser pentru a se proteja de acest inamic invizibil, autoritățile își concentrează eforturile asupra celor care au acceptat ușor imunizarea încă de la început.

În ceea ce privește decizia EMA, Agenția a dat undă verde vaccinării cu a treia doză de vaccin anti-Covid Spikevax, produs de compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, a persoanelor în vârstă de peste 18 ani. În contextul în care autorităţi sanitare sunt îngrijorate de o scădere a imunităţii după vaccinarea, Spikevax este al doilea vaccin care primeşte undă verde a EMA, după vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, la începutul acestei luni.

Date au arătat că o a treia doză de Spikevax, administrată la şase până la opt luni după a doua doză, a antrenat o creştere a nivelului anticorpilor la adulţi al căror nivel al anticorpilor scădea. Autorităţile în domeniul sănătăţii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) pot emite recomandări oficiale cu privire la folosirea unor doze booster ţinând cont de situaţia epidemiologică locală, a anunţat luni, într-un comunicat, autoritatea europeană cu sediul la Amsterdam.

Potrivit EMA, datele actuale arată efecte secundare similare vaccinării cu a doua doză Spikevax. Riscul unor tulburări cardiace inflamatorii şi altor efecte secundare foarte rare după un booster este atent supravegheat. A treia doză constă în jumătate din doza folosită la vaccinarea completă”, precizează EMA.

De altă parte, în Marea Britanie, Ministrul Sănătății, Sajid Javid este de părere că personalul sanitar nevaccinat pune în pericol de moarte pacienții grav bolnavi fapt pentru care propune ca medicii și asistentele britanice care nu s-au imunizat împotriva Covid-19 să fie concediați. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 100.000 de medici, asistente și îngrijitori, adică 7% din totalul angajaților, ar fi în această situație.

Această măsură este deja obligatorie în centrele de îngrijire ale bătrânilor și cele sociale, termenul limită pentru vaccinare fiind 11 noiembrie. Din păcate, pentru că nu toți angajații din astfel de centre sunt de acord să se vaccineze, lipsa ede personal forțează mai multe centre să se închidă, la fel ca și secții întregi ale unităților sanitare.

„Politica „No jab, no job - fară vaccin, fără loc de muncă, ar putea duce însă la o criză a angajaților din sistemul sanitar, arată sursa citată, sistem și așa afectat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care a dus la plecarea multor angajați din Uniune”, informează Protv.

„Sunt aproximativ 100.000 persoane în NHS (sistemul public de sănătate britanic, al asigurărilor de sănătate) în acest moment, dar am constatat în sectorul de îngrijire că, atunci când am anunțat politica, am văzut mulți oameni care au făcut ceea ce trebuie și s-au vaccinat. Sper că vom putea face același lucru în NHS, vom vedea. Dacă nu s-au vaccinat până acum, atunci există o problemă legată de siguranța pacienților și asta este un lucru pe care guvernul îl va lua foarte în serios” a declarat Sajid Javid

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page