Adolescenții europeni au liber la vaccinul anti-Covid, produs de Pfizer-BioNTech
După ce Statele Unite ale Americii au aprobat vaccinul anti-coronavirus produs de gigantul farmacerutic Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech în ceea ce privește imunizarea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, ieri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a luat decizia de a-și plasa încrederea în efectele acestui ser pe aceiași categorie de vârstă.
”Aşa cum era prevăzut, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA a autorizat astăzi utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru adolescenţi de la 12 la 15 ani”, a declarat Marco Cavaleri, responsabil cu strategia vaccinală a EMA, cu prilejul unei conferinţe de presă. Această decizie a avut la bază rezultatele unui studiu la care au participat 2.000 de copii. Conform datelor, niciunul dintre participanți nu a luat virusul, comparativ cu 16 infectari raportate la grupul de control, care a primit placebo. Așteptând nerăbdătoare un aviz favorabil din partea Agenției Europene a Medicamentului, Germania a anunțat deja că va începe pe 7 iunie vaccinarea copiilor de peste 12 ani.
În România, după anunțarea deciziei a reacționat și Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. ”Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat astăzi autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi”, a transmis, vineri, Valeriu Gheorghiţă.
Cu o zi înainte de decizia EMA, Ministrul român al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil. ”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.
Întrebată cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA, aceasta a răspuns că totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.
”Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a mai declarat Mihăilă.
Între timp, la nivel mondial, lupta împotriva noului coronavirus continuă cu eforturi considerabile. În acest sens, Malaezia se pregătește de cel mai strict lockdown impus vreodată. Pe fondul nivelului record atins de infectările cu coronavirus, prim-ministrul malaezian, Muhyiddin Yassin a anunțat ieri că pregătește cel mai strict lockdown, programat să fie impus între 1 și 14 iunie în toate sectoarele economice și sociale are țării. “Vor funcționa doar serviciile esențiale”, a preciat șeful guvernului, explicând faptul că propagarea coronavirusului a fost mai accelerată în ultimele săptămâni, parţial din cauza variantelor înalt transmisibile, ceea ce a pus o presiune suplimentară pe capacităţile spitalelor.
Potrivit guvernului, dacă numărul de infectări va scădea după primele două săptămâni, se va permite ca anumite sectoare să se redeschidă treptat în următoarele patru săptămâni, după care toate sectoarele economice vor putea funcţiona. Numai vineri, autoritățile din Malaezia au raportat 8.290 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus (un alt record pentru a patra zi consecutiv), ridicând totalul de infectări la 549.514. În ceea ce privesc decesele, tot vineri au fost raportate și 61 de decese, ridicând totalul la 2.552 de morți. Cu toate că Malaezia a început programul de vaccinare împotriva Covid-19, criticii acuză ritmul lent. Până joi, circa 2,7 milioane de persoane primiseră cel puţin o doză de vaccin.
De altă parte, o altă țară se confruntă cu o situație la fel de îngrijorătoare. De la apariția virusului pe teritoriul său, în martie 2020, Republica Democrată Congo (RDC) a pierdut un total de treizeci și doi de parlamentari din cauza virusului.
Anunțul a fost făcut de prim-vicepreşedintele Adunării Naţionale, Jean-Marc Kabund într-un moment în care autorităţile din RDC se tem de venirea unui al treilea val de coronavirus. “Guvernul a observat o uşoară creştere a cazurilor de contaminare cauzată în special de expunerea la variante străine ale coronavirusului (indiană şi britanică), de absenţa imunităţii colective şi de slăbirea respectării regulilor de protecţie”, a declarat Kabund.
Cu un total de 31.385 de cazuri confirmare și 782 de decese asociate acestei boli, țara înregistrează o ușoară creștere a infectarilor. Cu peste 21.700 de cazuri, capitala Kinshasa este principalul focar al epidemiei, având drept epicentru districtul Gombe, bogatul centru al oraşului, în care sunt concentrate instituţiile, lumea afacerilor şi reşedinţele congolezilor bogaţi şi ale străinilor.
Cu toate că majoritatea locuitorilor capitalei rămân sceptici cu privire la existența sau chiar prezența Covid-19, mai mulţi colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Félix Tshisekedi au murit după ce au contractat boala.
Commenti