După un mandat de patru ani plini de surprize neplăcute pentru americani și pentru întreaga scenă politică internațională, o campanie prezidențială extrem de piperată, umbrită de acuzații de fraudă a votului, refuzul lui Donald Trump de a accepta victoria lui Joe Biden și violențele de la Capitoliul din Statele Unite ale Americii din data de 6 ianuarie, astăzi, întreaga planetă a stat cu ochii pe învestirea candidatului democrat în funcția celui de-al 46-lea președinte al SUA.
Împânzită de o forță impresionantă de militari, Casa Albă a devenit astăzi, centrul politic al planetei. În timp ce Donald Trump, împreună cu fosta primă doamnă, Melania Trump, au părăsit Casa Albă pe acorduri muzicale, noul președinte ales, Joe Biden și soția sa luat parte la o slujbă religioasă într-o catedrală catolică, Sfântul Matei Apostolul, urmând tradiția purtată mandat de mandat, unde președintele ales merge la biserică în ziua învestirii. De-a lungul anilor, la această catedrală s-au recules ori au oficializat slujbe Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc sau Maria Tereza.
Dacă Biden s-a arătat extrem de entuziasmat cu privire la această zi, postând pe Twitter mesajul: „Este o zi nouă în America!”, Trump nu a ratat prilejul de a se lăuda pentru ultima dată în mod oficial, ca fost președinte al Statelor Unite. „Acum stau în fața voastră cu-adevărat mândru de ceea ce am realizat împreună. Am făcut ceea ce am venit să facem și mult mai mult de-atât. Mai ales, sunt mândru să fiu primul preşedinte din ultimele decenii care nu a pornit războaie noi. Dacă nu începea pandemia, am fi avut rezultate economice la niveluri record. Deja am avut cifre pe care nu le-a mai văzut America. Chiar dacă am fost atât de loviți, în ciuda acestor lucruri, am făcut ceva absolut minunat. Un miracol medical, am obținut vaccinul. Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere. De asemenea, le dorim să aibă noroc. Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect. În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată aşa ceva. Voi lupta întotdeauna pentru voi, voi asculta, voi privi. Doresc succes noii administrații. Am făcut lucruri incredibile. Vă iubim. Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, a declarat Donald Trump în ultimul său mesaj adresat națiunii.
Refuzând să ia parte la ceremonia de învestire a noului președinte (așa cum se obișnuiește, de regulă), Donald și Melania Trump au plecat către Florida, lăsând în urma lor oportunitatea unei Americi libere, democrate, sigure și plină de speranță cu privire la viitorul său. Dacă Trump a decis să nu participe la ceremonia de învestire, mâna sa dreaptă – fostul vicepreședinte Mike Pence – și-a făcut apariția alături de soția sa.
La ceremonia de la Casa Albă, Lady Gaga a fost invitată să cânte imnul Americii, în timp ce alți artiști precum Jenifer Lopez, Jon Bon Jovi și Justin Timberlake au întreținut atmosfera. „De asemenea, Tom Hanks a fi gazda unui program televizat de 90 de minute, ce va fi transmis de toate posturile importante americane şi de platformele de streaming, cu excepţia postului conservator Fox News. Asta, în condițiille în care cu patru ani în urmă, Donald Trump a avut probleme să-şi asigure prezenţa unor artişti la ceremonia sa de învestitură, fiind refuzat de Elton John, Celine Dion ori trupa Kiss”, informează Protv.
„Pentru a depăşi aceste provocări, a ne vindeca sufletul şi a asigura viitorul Americii avem nevoie de mai mult decât cuvinte. Este nevoie de lucrul cel mai greu de obţinut într-o democraţie: de unitate. Trebuie să punem capăt acestui război care aruncă roşul împotriva albastrului, ruralul împotriva urbanului, conservatorul împotriva liberalului. Putem face acest lucru - dacă ne deschidem sufletele în loc să ne împietrim inimile. Întregul meu suflet este în asta - să aduc America împreună, să unesc poporul nostru, să unesc naţiunea noastră şi îi cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză. Puneţi capăt strigătelor şi reduceţi temperatura. Pentru că fără unitate nu există pace, nu există progres. Numai indignare obositoare. Există adevăr şi există minciuni. Minciuni spuse pentru putere şi pentru profit. Însă putem să nu fim de acord, asta este democraţia. În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei. Aceasta este ziua Americii. Aceasta este ziua democraţiei. O zi a istoriei şi a speranţei, a reînnoirii şi hotărârii. Am ajuns până aici. Mai avem mult de mers”, a declarat cel de-al 46-lea președinte al Americii, Joe Biden, în cadrul discursului învestirii sale.
コメント