top of page

A murit David Sassoli, Președintele Parlamentului EuropeanO tristețe neașteptată a îndurerat milioane de inimi europene astăzi, după ce purtătorul de cuvânt al Președintelui European a făcut anunțul morții subite a lui David Sassoli. În vârstă de 65 de ani, italianul a murit în noaptea de luni spre marți, în urma unor probleme de sănătate mai vechi.

„David Sassoli a murit la ora 01.15 la CRO (centrul de oncologie) din Aviano, Italia, unde era spitalizat de la finalul lunii decembrie. Data şi locul funeraliilor vor fi comunicate în orele următoare. Acesta fusese internat din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar şi fost nevoit să își anuleze activităţile sale oficiale. După ce a suferit în trecut de leucemie, David Sassoli fusese deja internat în această toamnă pentru pneumonie”, a spus Roberto Cuillio.

Fost jurnalist şi prezentator de ştiri TV în Italia, David Sassoli a fost ales pentru prima dată europarlamentar în 2009. În 2019, i-a succedat în calitate de preşedinte al Parlamentului European unui alt italian, Antonio Tajani, un apropiat al lui Silvio Berlusconi din PPE (dreapta), pentru un mandat de doi ani şi jumătate.

Vestea morții liderului european a fost primită cu multă tristețe de către președinții țărilor Uniunii Europene, aceștia neezitând să reacționeze. Astfel, Președintele român Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe Twitter, numindu-l pe Sassoli un prieten al României.

„Sunt profund întristat de moartea subită a lui David Sassoli, președintele Parlamentului European. A fost un prieten al României și un lider care a luptat pentru valorile și principiile europene. Moștenirea sa europeană va dăinui. Gândurile mele merg către familia lui”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

De altă parte, Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice şi un constructor devotat al Europei Unite. „Europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice şi un constructor devotat al Europei Unite. În numele meu şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiei Preşedintelui Parlamentului European, omului politic şi jurnalistului David Sassoli”, a scris premierul Nicolae Ciucă.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj după decesul lui David Sassoli. „Sunt profund întristat de moartea subită a președintelui Parlamentului European David Sassoli. Am pierdut un prieten și un suporter al României și al Europei socialiste. Condoleanțe apropiaților săi”, a scris Marcel Ciolacu.

“Ciao David, prieten de-o viaţă”, îl omagiază ministrul italian al culturii, Dario Franceschini (Partidul Democrat, PD). Ministrul a scris acest mesaj pe Twitter, însoţit de o fotografie a lui David Sassoli. De asemenea, mai mulţi europarlamentarii şi-au exprimat emoţia la scurt timp după anunţarea decesului.

„Sunt profund bulversat de vestea cutremurătoare primită în această dimineaţă, privind încetarea din viaţă a domnului David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. A fost un politician plin de curaj, un jurnalist apreciat în Italia şi un european convins care a militat cu multă fermitate pentru apărarea drepturilor omului în întreaga lume. Este o zi tristă pentru noi toţi, l-am respectat enorm, i-am apreciat diplomaţia şi dăruirea cu care a condus una dintre cele mai importante instituţii ale Uniunii Europene în vremurile acestea cumplite, care aduc zilnic veşti triste şi care par să nu se mai termine. Îmi îndrept gândurile către toţi cei apropiaţi domnului preşedinte Sassoli şi le transmit sincere condoleanţe, este o pierdere grea pentru toată Europa”, a scris marţi dimineaţa pe Facebook eurodeputatul Eugen Tomac (PPE).

„Sunt extrem de tristă. Munca sa de modernizare a Parlamentului de sus până jos a fost vizionară şi sper că vom putea duce la bun sfârşit sarcinile pe care şi le-a asumat” pentru a reforma instituţia, a reacţionat şi eurodeputata daneză Karen Melchior (Renew, liberali), citată de AFP.

Din nefericire, mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate. Totuși, liderul a depus eforturi considerabile pentru a face schimbări favorabile europenilor. Spre exemplu, în semn de solidaritate în mijlocul pandemiei, a pus la dispoziţie spaţiile goale ale Parlamentului, atât la Strasbourg, cât şi la Bruxelles, pentru a pregăti mese pentru familiile nevoiaşe şi pentru a înfiinţa un centru de testare Covid-19.

În prezent, Roberta Metsola, membru al Partidului Popular European (PPE) din Malta și prim-vicepreședinte al Parlamentului European, este parlamentarul cu cele mai mari șanse pentru a prelua șefia Parlamentului European.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts